Hádejte autory:)
Teď budeme pátrat po domácím autorovi, který i za normalizace psal o lidech, kteří se vzbouřili proti zavedenému způsobu života vzorných občanů. Přesto autor nebyl zakázán, protože jeho hrdinové na konci vždycky prozřeli a uvědomili si, že tudy cesta nevede.
Jedná se o jednoho z nejznámějších českých spisovatelů druhé poloviny minulého století. Řada jeho románů se dočkala filmové podoby.
To se mi moc nezdá... kterej Hrabalův hrdina prozřel? Leda snad Egon Bondy, když tvrdil "Nikdo o mně neví, že jsem Marxist levý." ;)
No a má to VlKa, měl jsem opravdu na mysli Vladimíra Párala. Stačí si vzpomenout na Katapult nebo Radost až do rána.
Tak házej.
No jestli je po něm pojmenovaná planeta, to nevím, ale význačný český astronom polského původu je Josip Kleczek. Kdysi jsem s ním viděl rozhovor v televizi a je to úžasný pán.
Ta planeta mě zaráží - není to planetka? Myslela jsem, že extraterestriální planety mají jen číselná/kódová označní podle hvězdy...
Hun: Už podle jména Josip - "český sluneční astrofyzik jugoslávského původu", takže ten to asi nebude.
On ten hledaný třeba vůbec nebude astronom.
Pravda, Kleczek je z Bosny. A já ho měl vždy bůh ví proč spojeného s Polskem. Pak je taky ještě Luboš Kohoutek, po němž je planetka pojmenovaná. Ten ovšem v Německu žije, ale nenarodil se tam...
Já tomu rozumím tak, že dotyčný (ač Čech) se narodil v Německu (tudíž ani v Prusku ani v Rakousku-Uhersku) na území, které dneska patří Polsku. Což je už samo o sobě zajímavé hledání průniku historicko-geografických množin, ale autora-vědce mi to nevyplivlo.
Já si zase myslím, že město (vesnice) se nachází jak v Německu, tak event. v přechýleném názvu v Polsku. Nejblíže mi vychází Gregor Johann Mendel, ale Hynčice-Vražné mi nesedí. Jsem doopravdy zvědavá, kdo uhodne.
...přišel jsem na tuto hádanku pozdě. Jinak bych odpověděl hned. S Jirkou se znám osobně...vím, že se narodil v Německu/polsku/ ve slezském Heinersdorfu...
Text příspěvku byl upraven 07.03.18 v 16:30
Studoval filozofii, práva, ochotnický hrál divadlo, zemřel velmi mladý pár dní před svatbou. Jeho budoucí choť ho přežila o o víc než 50let.
Je to on, a jsem ráda, že na takového slavného básníka stačilo jen naťuknout.
O kterém autorovi se z legrace říká, že „nevíme jistě, zda vůbec žil, víme však jistě, že byl slepý“?
Vložit příspěvek