Hádejte autory:)
Teď budeme hledat autora, který náleží české i slovenské kultuře, a obě si jej přivlastnily natolik, že v každém jazyce se jinak píše jeho jméno.
Jeho působení je úzce spjato s významnou českou knižní institucí.
Tak tedy nápovědy se někomu zažádalo? Zkusime nějak lokalizovat výskyt jmenovaného:
U východního okraje bývalého Československa je jeho rodiště, poblíž rodiště je po něm pojmenovaná univerzita, v poměrně centrální části hlavního města bývalého Československa spočívají jeho ostatky.
A Pavol Jozef Šafárik má rodisko vo východoslovenskom Kobeliarove a univerzitu v Košiciach ...
Ďalší, prosím ...
Teď budeme hledat autora, který proslul spíš svými činy než slovy. Nebyl to spisovatel, ale napsal toho dost. Ve své vlasti vydal sedmidílný soubor svých deníků, byly toho tisíce stránek, ovšem u nás vyšel jen mnohem skromnější výbor, zhuštěný na nějakých 300-400 stran. Přesto je to úžasné čtení, ať už dostanete do ruky originál nebo český překlad.
To ne, hledaný autor není Dán, je o nějakých 85 let starší a doopravdy velmi slavný.
ano, ten Dán sice napsal taky kol 7000 stran deníků a taky u nás zlomek vyšel, ale ty činy mi tam u něj vážně neseděly - to James Cook je úplně jiná káva ;-) (a v angličtině si taky většina počte lépe než v dánštině)
Hledaný někde napsal, že skrz televizi vede nejkratší cesta k psychóze. A myslel to vážně - vědecky, podloženo praxí. Však jsou mnohé jeho myšlenky a metody dodnes využívané - přestože zažil hodně z 19. století, bohatě si i té televize užil.
Napsal toho spoustu, ale beletrie to nebyla. Jen výborů z děl vyšlo u nás 9 dílů. Se svým inspirativním adoptivním otcem, který se narodil v Čechách, se názorově poněkud rozešel.
Nápověda: Podobně jako jeho vzor byl hledaný lékařem specializovaným na to, co nás řídí.
Další nápověda: citát hledaného
"Předmětem psychologie je duše, předmětem filosofie je svět."
No vida, jak jsem si osvěžila dávno zasuté vzdělání... Zasekla jsem se na tom inspirativním otci, kterého znám a dokonce jsem svého času v místě jeho rodiště zakoupila plakát s jeho portrétem a nalepila ho na koleji na dveře od wc, hezky do výšky očí. Ten zpytavý pichlavý pohled mé spolubydlící velmi rozrušoval :-).
Jsem bez inspirace, takže tentokrát to bude opravdu jednoduché...
Hledáme autora, který trpěl tělesnou vadou, která mu však nevadila žít výstředním životem a dokonce bojovat proti Turkům. Mnohem známější je však jako básník, který inspiroval mnoho dalších autorů; je označován za čelního představitele jednoho literárního období.
Je to on :-). Předávám slovo.
František si dává načas, zatím se zdá, že do třetice budu rodit v termínu :-). Ostatně je jisté, že jako jediný bude ve znamení berana, tak má holt svoji hlavu už teď, v prenatálu :-)).
já se ani neptala - před pár týdny jsi tu vyhrožovala "každým okamžikem", pak tě tu vidím aktivní ve všech možných vláknech, tak jsem usoudila, žes' na ten porod prostě zapomněla ;-)))
Když jsme u těch Františků, o pěkném výletě do města sv. Františka píše v úvodní části své nejslavnější knihy autor, jehož díla později velmi ovlivnila generaci květinových dětí.
Vložit příspěvek