Hádejte autory:)
Hledáme statkáře, muže mnoha schopností, přesto umírajícího bez funkce. Milující a plodící, přesto podvádějícího svou ženu. Žil v době zmítané politickými a vojenskými ději.
Dříve a v jiné zemi a v souvislosti s tímto mužem hovoříme o určitém směru. Jeho knihy jsou povinnou četbou studentů filozofie, sociologie, různých pedagogických oborů...
Směr je blízký našim politikům, dokonale si ho osvojili - „účel světí prostředky“.
Následující slova napsal autor slavného vyprávění o jedné plavbě. Který autor?
Odhoď přítěž, člověče! Ať loď tvého života je lehká, naložená jen tím, co potřebuješ – útulným domovem a prostými radostmi, jedním nebo dvěma přáteli, hodnými toho jména, někým, koho bys miloval a kdo by miloval tebe, kočkou, psem, jednou nebo dvěma dýmkami, dostatkem jídla a oděvu a více než dostatkem něčeho, čeho by ses napil, neboť žízeň je věc nebezpečná.
V sedmatřiceti tento potomek bohatých plantážníků a předních výrobců vína napsal svoje první knihy, věnované politice a ekonomii. Nikdo by tehdy neřekl, že o pár let později se stane nejslavnějším anglicky píšícím humoristou světa - dokonce ještě za života předešlého hádaného autora.
Jarní únava nebo co? Nikdo nikde nic, hádanky se nehýbou.
K téhle snad jen dodám (indicii), že nejslavnější knihu hádaného autora miluji nade vše, tudíž doporučuji!
Já bych to zkusila, ale nevěděla bych hádanku, tak nic....Ale bylo to nedávno v Kalendáriu, což je jeden z mála televizních pořadů, na které koukám.
Ale o Madeiře tam neříkali nic!, a to mě přitom velice zaujalo při zkoumání autora. Teď jsme asi úspěšně potenciální hádankáře zbylé na příjmu totálně zmátly. Ale že bys nenabídla ani jediného autora k hádání vespolek, to se mi nechce věřit...
Laureátka literárního ocenění, původně exilového, má netypické křestní jméno.
Eda Kriseová? .............jenom bleskový nápad....jinak netuším
Text příspěvku byl upraven 02.04.19 v 10:48
...hledaný spisovatel nám psal o legendárním detektivovi...trochu jinak............ale že by to byl jenom detektivkář...to zdaleka ne...........
Vložit příspěvek