Hádejte autory:)
Tatjana1737: Máš na mysli film Teče tudy řeka, ten se ale odehrává přesně naopak úplně na severu USA, u hranic s Kanadou. :-)
A odpověď daly dohromady Soukroma s Isserley, protože jsem měl opravdu na mysli Daniela Wallace s Velkou rybou a Winstona Grooma s Forrestem Gumpem. Oba autoři se narodili v Alabamě, kam rovněž zasadili děj svých knih. Je pozoruhodné, kolik toho mají obě knihy společného...
Tak, a teď babo raď, komu předat štafetový kolík. Domluvíte se, dámy, nebo si mám zahrát na Šalomouna a pokusit se rozseknout obrazné dítě? :-)
To máš z toho, že zadáš DVA autory, tss, tss (dost se s tím přece natrápíme vedle: místo+kniha). A šalamounské rozhodnutí bys asi těžko uplatňoval v tomhle případě...
Usnadním to pro další běh - mám báječný tip na autora do hádanky, ale nejdřív musím dočíst, jak to s ním dopadlo ;-) Takže se z tohoto důvodu vzdávám aktuálního zadání.
Tak teď už jsi tomu dal úplně na frak! Podívej se, jak to vlastně s tím Šalomounem a tímhle soudem bylo...
Eh, asi nerozumím. Znám ten příběh zevrubně už od dětství a samozřejmě chápu, že jeho princip se na tuto situaci nedá nijak aplikovat. Byl to jen vtip, stejně jako zmínka o pravé matce. :-)
Tak Isserley, šup šup s novou hádankou...
Obrátím se k přízemnějším záležitostem.
Mám tu na poličce dvě knížky, bestsellery, po nichž sahám pro inspiraci dvakrát ročně, poprvé v tuhle jarní dobu, podruhé na sklonku roku. Manžel ví, co bude následovat, a klidí se.
Uhodnete jedněmi obdivovanou, druhými zatracovanou autorku?
Pro případ, že by ty "dvě knížky" tvořily dva díly jednoho románu, zkusím Margaret Mitchellovou.
Ale pokud tě zjara srdce netáhne do Georgie sužované válkou, mohla by to být taky Betty MacDonaldová.
Ne, ne, není to beletrie a je to daleko přízemnější. A jo, Scarelettina průpovídka “Budu na to myslet až zítra” mě taky v těchto obdobích napadá.
To jsem si musel najít a nestačím zírat. Já čekal nějaký povídání o jarních kvítkách a ony jsou to knihy O UKLÍZENÍ? :-o
A to Isserley nově navrch těší Manuál pro uklízečky od Lucia Berlin :-))))
A taky se často pletou dojmy s pojmy. Ukaž mi někoho, koho uklízení opravdu baví (nejen o tom mluví a píše). To až ten výsledek (který jako mnoho jiných prací nevydrží dlouho). Je to práce, nepříjemná a náročná a nikdy nekončící, takže suma sumarum:
miluji práci, celé hodiny se na ni vydržím dívat
(mimo soutěž, protože odpověď nevím: kdo že to řekl jako první?)!
Ten Jerome to ještě pěkně rozvádí. Mluví o tom, jak má svoji práci rád a udržuje ji v pořádku. Nedá mi to, abych nepřipojil příslušnou citaci:
Práci mám rád, okouzluje mě. Dovedu sedět celé hodiny a dívat se na ni. Rád si ji šetřím. Při myšlence, že bych se jí měl zbavit, mi div srdce nepukne.
Nikdy mi nemůžete uložit dost práce. Hromadění práce se mi stalo téměř vášní. Moje pracovna je jí tak plná, že se v ní najde sotva coul volného místa. Brzy budu muset vysadit jednu půlku dveří.
Se svou prací zacházím také šetrně. Vždyť některá práce u mne leží celá léta a ještě na ní není jediný otisk prstu. Jsem na svou práci velmi pyšný. Tu a tam ji sundávám a opráším. Nikdo neudržuje svou práci v lepším stavu než já.
Ulriško, to je správně.
Ta paní mě opravdu znovu a znovu inspiruje, ne v uklízení ve smyslu “šůrování”, ale v přehodnocení vztahu k věcem a jejich hromadění a uchovávání.
Díky za JKJ.
Osobní poznámka: Přehodnotit vztah k hromadění věcí - kvůli místu - bych vážně potřebovala, zejména knih (ostatních "papírů" se úspěšně zbavuji, co to dá) - to bych ale také potřebovala přehodnotit vztah k jejich nakupování, to je prvotní problém. Ne že dokud bude místo (to už dávno není), bude se nakupovat, ale dokud nedojdou peníze...
Který autor si výrok JKJ o práci vypůjčil, aby vyjádřil svůj vztah ke sportu?
Já mám dojem, že Karel Čapek, ale můžu se mýlit - slušelo by mu to (a myslela jsem, že to vyslovil jako první).
Tak zřejmě Jan Werich. To tvrdí jedni (sport). Druzí tvrdí (pohyb) Miroslav Horníček - však taky napsal Chvála pohybu.
Text příspěvku byl upraven 06.04.19 v 13:13
Ten Horníček by mi připadal pravděpodobnější. Ale i když si mlhavě vzpomínám, že jsem něco podobného někde četl nebo slyšel, netuším, kdo to řekl či napsal.
Vložit příspěvek