Hádejte autory:)
Kniha připisovaná hledanému nese jeho jméno, i když ji vlastně nejspíš jen sponzoroval a důkladně recenzoval. Díky jejímu obsahu si luxusu chtiví labužníci i dnes mohou pochutnat na jazýčkách plameňáků, plněném plchovi, či medúze. I když by k plnému požitku potřebovali silphium a garum, o falernském nemluvě.
Doplňuji: Je to patrně nejstarší zachovaná kuchařka, minimálně z římské doby. Jak byl její autor bohatý a mohl si dovolit hostit vznešené Římany až po císařskou rodinu včetně Livie či Tiberia, pro něhož nakonec pracoval jako gurmánský poradce, v osobním životě zažil mnoho ran: násilnou smrtí postupně přišel o milovanou manželku, dceru, vnuky, a nakonec skončil sebevraždou.
Marcus Gavius Apicius? Nejsem si ale jist, jestli nějaké jeho dílo někdy vyšlo česky.
Ano, kniha rovněž nese jméno Apicius a její části slibují kulinářské zážitky opravdu odevšad:
Epimeles, Pečlivý kuchař
Sarcoptes, O sekaném mase
Cepuros, Zahradník
Pandecter, Všehochuť
Ospreon, Luštěninář
Aëropetes, Ptáci
Polyteles, Labužník
Tetrapus, Čtvernožci
Thalassa, Moře
Halieus, Rybář
(Pěkný román o něm: Hostina smutku.)
Který autor "zaznamenal" následující poučný rozhovor?
..., draci jedí princezny!"
"Strýčku ..., nedovol, aby nás snědli!" …
"Dámy, váš strach je neopodstatněný. Draci nemají v princeznách žádnou
zvláštní zálibu."
"Ale já jsem o tom četla, strýčku ...! Když lidé chtějí připoutat
pozornost nějakého draka, přikovají ke skále pannu a drak si pro ni přijde!"
"..., mé dítě, pannu přikovávají ke skále, aby přilákali davy. Je to dav,
co přitahuje pozornost draků. Nemusíte se ničeho bát."
přemýšlím... ono se to machruje když taháš autory z kapes po tuctech, ale přeci vám sem nebudu strkat takové podrazy jako jsou autoři harlekýnek a spol.
Inu dobrá, hledáme (pro změnu ;-)) autora především pro děti, kterýžto se rozhodl napsat detektivku, ale po první kapitole asi nějak zlenivěl, či co a obeslal tudíž jiné světové pány pisatele, ať mu s tou zápletkou vypomohou...
Zase nikdo nic?
Náš hledaný autor byl povaha hravá, v mládí dokonce skotačil po vlastech českých pod velením proslulého Jestřába.
Později se pochopitelně už vrhnul na vážnější věci jako je třeba literární teorie a působil (například) jako redaktor časopisů pro děti.
Společně s manželkou stvořili partu hrdinů, kterou jim později (alespoň to tvrdila ta manželka) vykradli autoři jiné populární čtveřice.
Zdeněk Karel Slabý
(postavě vedle jsem zdatně odolala, ale tady to stejně zbylo zase na mně ;-)
Ještě že je na tebe spoleh, už jsem myslela že zas budu okupovat obě vlákna dalších 14 dní :-))
Míč je na tvé straně hřiště...
A já (si) zase zde pomůžu i s vláknem místopisným...
Na balkánské frontě raněn, zajat a odsouzen k trestu smrti, popravě unikl útěkem ze zajetí. Po návratu domů studoval lékařství. Přítel Wolkerův, spolucestovatel, trpitel. Cestovatel do exotických zámořských končin. Od proletářské poezie, přes poetismus se propracoval k surrealismu.
Nepůjdeme daleko, hledáme spisovatele, poetu, dramatika, překladatele, který se narodil o pár let dříve kousek od Bieblova rodiště. Narozdíl od něj, ale navštěvoval jiné gymnázium a studoval filozofii.
Ne, ten to není. Čtěte nápovědu pozorněji.
O tomto českém básníkovi a spisovateli je i jedna scénka ve Svěrákově filmu.
dvaja autori a podarilo sa im zdrhnúť. Stačí ak uhádnete aspoň jedného.
Text příspěvku byl upraven 20.04.19 v 17:25
dvaja autori z minulého tisícročia a podarilo sa im zdrhnúť. Smola, budem chcieť oboch autorov. To čo napísali, možno až tak literárne cenené nie je.
Vložit příspěvek