Hádejte autory:)
dvaja autori z minulého tisícročia a podarilo sa im zdrhnúť. Smola, budem chcieť oboch autorov. To čo napísali, možno až tak literárne cenené nie je. Je to skôr správa.
Hledá se lékař, lékárníkův syn, který se kromě svého původního povolání věnoval i činnosti spisovatelské, napsal toho docela dost. Studoval na třech univerzitách ve dvou zemích a větší část života prožil v zahraničí, zejména ve Francii a v Itálii. Kromě medicíny a spisování proslul jako pacifista a ochránce zvířat. Zemřel ve vlasti, kde je i pochován.
A teď jedna naše záhada: současný autor napsal dvě knihy zahrnující tři pasáže - z války v Afghánistánu, českého kriminálu a izraelského výcviku. Tváří se jako autobiografie, zahrnující roky před revolucí až do konce milénia. Ale kdo ví, jak daleko od pravdy "osobní" vyprávění vlastně je...
Autora nám nejlépe identifikuje přímo jeho přítel, který ho snadno v jedné pasáži vyhledal v telefonním pražském seznamu, s vysvětlujícími slovy, že těch "andělů" tu tolik není.
Pokračování napovídání: Se svým jménem by autor patřil do třetího nejlidnatějšího města severní Ameriky...
Děkuji a tady máte novou hádanku:
Hledáme dva autory, kteří mají společnou jednu specifickou věc. Oba se výrazně podíleli na vytvoření filmové verze svého nejslavnějšího knižního díla, ale v obou případech byla ona filmová verze obsahově hodně vzdálená knize. Tito autoři spíš ve scénáři obalili kostru původního příběhu zcela novými gagy a situacemi. Jedná se o díla humoristická. Oba autoři už jsou po smrti. Filmy vznikly v rozmezí cca 40 let, knihy asi 30 let.
Na ně oba jsem myslela taky, i když Hun píše v komentáři k Limonádníkovi, že film nikdy neviděl (takže by neměl vědět, jak moc se od textu páně Brdečkova vlastně liší ;-).
Ale co od Fan Vavřincové - Taková normální rodinka byl scénář, na pokračování, teprve později kniha a časově to stejně nevyhovuje zadání, a taková Eva tropí hlouposti - tam není autorka uvedená ani jako scénáristka (což tedy asi byla, ale časově to s Limonádníkem nesedí), nic dalšího mě nanapadá ...
Za sebe jsem ještě lehce mrkla na Saturnina, ale ten vyšel skoro stejně jako Limonádník (sázím, že jeho autor asi správně bude), takže další pátrání je zbytečné.
Nu, uvidíme - třeba to ani není z české provenience. :-)
Text příspěvku byl upraven 25.04.19 v 13:32
Heh, pěkně všichni, ale vavříny si odnáší Woodward. Měl jsem opravdu na mysli Stopařova průvodce (film má s knihou společnou vlastně jen úvodní zápletku) a Limonádníka.
Tak podávej...
Opět budeme hledat dva autory:
Uprostřed hodiny vejde do třídy muž, kterého děti nikdy neviděly, ale všechny ho ihned poznaly podle podobizny na etiketách všudypřítomných lahví s léčivým prostředkem.
Touto scénou začíná román, který spolu napsali dva autoři. Každý zvlášť toho napsali spoustu, ale společně vydali jenom tenhle jediný román.
Uff, zase jsem zasklila zadávání:
Hádanka: který autor znal jménem všechny slony, s nimiž Hannibal přešel Alpy?
ehm...chrmmmpf?!
(jak by se ke stavu věcí zde vyjádřil literární aristokrat a povytáhl by přitom neznatelně jedno obočí)
Vložit příspěvek