Hádejte autory:)
Tatjana uvedla dvě jména s tím, že neví, které z nich to je. Přidal jsem upřesňující nápovědu a Hun odpověděl. Nechci to protahovat, takže Hun má babu. Tatjana to jistě pochopí.
Taťjana věděla, ale už nebyla u internetu. Tak holt zase nic... a to jsem měla vymyšlenou hádanku :-).
Text příspěvku byl upraven 03.06.19 v 13:01
Jako autorku fantasy znám Ursulu Le Guinovou, První dámu fantastiky, ale že by psala kovbojky, to nemám ani tucha.
Text příspěvku byl upraven 03.06.19 v 20:22
Ne ne, to není ona. Hledaná autorka napsala některé své knihy ve spoluautorství ještě s někým – a to už je velká nápověda...
Něco mi říká, že ani Mary W. Shelley to nebude. Mám to na jazyku, tohle tu užtuším jednou bylo, ale nemůžu si vzpomenout.
Kdepak, tahle autorka se tady ještě nehádala. V mládí napsala knihu o desperádovi Jesse Jamesovi, ale pak se vrhla na fantasy, k čemuž ji vlastně přivedlo zaměstnání. Tvrdí, že sama z fantasy četla pouze Tolkiena, který ji uchvátil.
Margaret Edith Weis
dohledáno: neznám a ani mezi plejádou předních autorek (ovšem z 2017) není - https://ew.com/books/27-female-authors-sci-fi-fantasy/
Text příspěvku byl upraven 04.06.19 v 12:01
Výborně, to je ona. Slavnou sérii Dragonlance napsala s Tracym Hickmanem.
Tatjaně se omlouvám, s hádankou bude muset ještě počkat. Předávám žezlo Soukromě.
"A proto odpouští má láska mému koni na cestě od tebe tu jeho loudavost. Vždyť když tě opouštím, nač spěchat, co nás honí?"
A budeme hledat autory hned dva: jeden to dávníčko skvěle napsal, druhý to v naší době skvěle prodal ;-)
jistě a jistě a jistojistě teď tatjana1737 zadá (i když tedy Mistrům upřela křestní jména, ale připíšu to snaze o maximální rychlost... ;-)
A za správnou odpověď v duchu velmi děkuji paní učitelce Sýkorové, s níž mám tu informaci spjatou, neb nám to jednou četla / zpívala na táboře :-).
Až dovařím polévku a nakrmím dítko, zadám ;-).
ano, starý dobrý Vilík, asi (zrovna jsem přemýšlela - ha - oni si v té době anglosasové ještě nepotrpěli na střední jména? a kdy jsme o ně přišli my, taky jsme je mívali... jazykozpytci sem můžou hodit vsuvku, když je čas oběda)
Polévka je horká a já píšu rychle, takže:
Stať pana … o XY poměru k dělnému lidu mne přivedla na myšlenku, abych také já řekl, co soudím o tvorbě XY. Můj názor je starého data a příkře odporuje mínění, jež se o XY ustálilo v celém evropském světě. Poněvadž mám v paměti, jak jsem zápasil s vlastními pochybnostmi, s nutkáním táhnout za jeden provaz s ostatními a tvářit se jako oni - vše, co mi bylo podstoupit, než jsem se onomu všeobecně rozšířenému kultu vzepřel, a poněvadž předpokládám, že mnozí prožívali a prožívají totéž, myslím si, že nebude bez užitku, povím-li přímo a otevřeně, že nejsem zajedno s převládajícím míněním (…).
(…) Vzpomínám si, s jakým údivem jsem ho četl poprvé. Očekával jsem velký estetický zážitek. Když jsem však pročítal jeho údajně vrcholné dílo za druhým (…), a místo prožitku cítil jen nepřekonatelnou ošklivost a nudu, byl jsem na rozpacích: mám já tak málo soudnosti, že shledávám nicotnými, ba špatnými díla, který celý vzdělaný svět považuje za vrcholně dokonalá, anebo se nedostává soudnosti vzdělanému světu, připisuje-li tvorbě XY takový význam?
Kdo napsal tato slova o svém spisovatelském "kolegovi"? Mohlo by to být dostatečně jazykozpytné, aby to uspokojilo fajnšmejkry? :-)
A prosím o obě jména - haněného autora i toho, který to napsal. A ideálně v plné verzi! :-D
Vsuvka o příjmeních: Minimálně v určité době byla prostřední jména spjata s katolickým křtem, kdy děti dostávaly dvě prostřední jména podle kmotrů/kmoter. Např. moje mamka (nar. 1944) je plným jménem Libuše Blažena Anna [příjmení]. Jen nevím, jestli o ta dvě prostřední oficiálně nepřišla, když se z církve dala vypsat. (Stejně je pochopitelně nepoužívala, ale v rodném listě to má.)
Ad vsuvka: JJ, já až na stará kolena zjistila, že můj tatínek je křtěný Antonín :-).
Vložit příspěvek