Hádejte autory:)
reader.007: ano a v roce 1971 byl i zfilmován s Petrem Kostkou v hlavní roli pana Petra Ptáčka
Tak těžká hádanka bude následována - pro změnu - těžkou hádankou.
Tentokráte půjde o autora/y známé (i zfilmované) povídky (jen o pár let starší než předchozí román), v níž se zlovolný vrah vyřádí předem ještě na němých tvářích... (jakých není těžké dle posledních hádanek trefit).
reader 007: Já to četl kdysi strašně dávno, když to vycházelo na pokračování v nějakých novinách. Ale už vůbec netuším, o čem to je.
Text příspěvku byl upraven 24.08.20 v 12:55
Ještě mě napadlo, když píšete autora/ry, že by to mohl být Ellery Queen, tedy Manfred Benetton Lee + Frederic Dannay...
woodward: je mi hanba že jsem si na ni sama nevzpomněla, poslední dobou mne skoro pronásleduje - nejdřív ta rozhlasová hra, pak na stránkách Čro nabízená jako audiokniha a když jsem byla naposledy v knihovně a procházela mezi regály, co myslíš že na mne vybaflo v KODovkovém balení?
To bude určitě ten Poe, z té povídky se mi vždycky zvedá žaludek...
Kdepak Poe, ten tu byl už několikrát zkoušen a neprošel...
Ellery Queen to je a jeho děsivá Záhada sedmi černých koček, takže
stju napodruhé, zato i s rozklíčováním všech autorů
Takže, hledaný autor byl známým a uznávaným novinářem. Především však byl romanopiscem a přestože zasáhl do literatury de facto jediným dílem, určitě ho všichni znáte.
Tohle by asi potřebovalo vysvětlení: Jestli napsal jediné dílo, jak ho lze nazvat „především romanopiscem“?
A ještě Máher-šalál-hašbáz. Ale Dorothy Sayersová nenapsala jen jeden román.
Záleží na tom, co je míněno tím "jediným dílem". Při aplikaci jisté "básnické licence" by to mohl být Tolkien.
No jo, jenže ten neměl s novinařinou lautr nic společného... Slavným novinářem byl naopak Orwell, o němž se dá zase těžko říct, že zasáhl jediným dílem. Je to zatrolená hádanka.
novinařinu dělal i Waltari, nejzásadnější je určitě Sinuhet, ale i ty ostatní knihy jsou romány...
Co takhle Julda Fulda? On toho sice napsal hromadu, ale kromě Reportáže psané na oprátce ty jeho knihy nikdo nezná.
Hašek napsal obrovskou spoustu povídek - neví se kolik, protože některý údajně napsal třeba jen tak v hospodě za polívku. A pak napsal třeba "Velitelem města Bugulmy", což je dost zajímavě podanej obrázek Ruska za časů revoluce.
Smajlík na konci mého příspěvku měl naznačit, že jde o žert. Knihu "Velitelem města Bugulmy" mám v knihovně, pravda je, že jsem ji nečetl.
1. Zatím nikdo autora neuhodl, je pravda, ze informací jsem dodala málo, ale myslím, že hned po dnešním doplnění tu jeho jméno bude :-).
2. Ano, myslím, že pro něho je vhodné použití slova "romanopisec ", protože jeho literární dílo je trilogie, tedy 3 romány. A "především " jsem napsala proto, že byl také sportovním novinářem, úspěšným obchodníkem a později i statkářem.
3. Trilogie byla v jeho vlasti vydaná v letech 1933-35, přeložena byla do 30ti jazyků, prodalo se 12 milionů výtisků, do češtiny byla přeložena asi 1970-71. Pod názvem 1. dílu byla i zfilmována.
Tak, teď už je to jasné...
alekis : Ano:-)
Moje milovaná norská sága! A mimochodem, zfilmovanou podobu od Paula Maye jsem neviděla, jen ukázky, ale ani nechci, protože moje představa o podobě postav je úplně jiná a já si je při čtení tak ráda představuji...
Vložit příspěvek