Hádejte autory:)
Moje dnešní hádanka bude osobní a aktuální. Dost často vařím vnoučkovi a došlo na otázku sladkých jídel, se kterými jsem neuspěla už u jeho maminky (dcery). Tak mě napadl autor, se kterým mám naopak spojené: palačinky, marmeládu, makovník, nadívané bonbóny...
Tento autor je opravdu muž (takže nejde o F. Háje) a to dosud žijící a pracující ve stejném městě, ve kterém se narodil. Kromě autorství básní i próz pro děti i dospělé si sám své vlastní, ale i jiným autorům, knihy ilustruje. Je totiž i malíř, sochař (kamenné a dřevěné plastiky pro mateřské školy :-)), grafik a scénograf. Vystavoval svá díla také v tuzemsku i v zahraničí.
Ano :-) a palačinková Pepinka, Marmelajda, tygr Fridolín nebo hastrmaní princeznička...
Text příspěvku byl upraven 05.09.20 v 16:32
Trochu návaznost na před-předchozí hádanky. Do třetice hledáme autora spojeného s válkou, který si ale své druhé pěkné křestní jméno vyměnil za ženské, podle své maminky.
(Nápověda asi jen pro muzikology: Jeho zhruba o století starší krajan, ovšem komponista, si zvolil jako doplněk svého jména totéž. A pro jejich zemi původu je to do očí bijící, protože to opravdu není běžné ...)
ano, původně Erich Paul Remarque (nějak si tu podezřele hrajeme jen my dvě)
soukroma: Také jsem si všimla, máte pravdu... Myslím, že tohoto autora bude snadné dešifrovat, třeba Vás někdo předběhne :-)
Autor svůj první román napsal v době, kdy byl ještě běžně zaměstnaný. Kniha však měla takový úspěch, i po finanční stránce, že odešel ze zaměstnání a věnoval se spisovatelské činnosti profesionálně, což činí dodnes.
Ve většině knih se dozvíme leccos z autorova rodinného i profesního života, protože obsahují mnoho autobiografických prvků. Autor je také podepsán pod scénářem jedné často reprízované "velmi, velmi veselé" komedie.
Tak přidám :
Především v prvních autorových knihách je patrný vliv asi známějšího autora, který některé své příběhy zasadil do stejných končin. Častým tématem románů je krize mladého, úspěšného muže, který řeší rodinné i pracovní vztahy, problémy a také životní priority.
Od Viewegha autora dělí 13 let. Byl také scenáristou a řada jeho knih byla zfilmována, což někteří kritici přičítají i tomu, že byl šéfdramaturgem na Barrandově.
Ano, je to on :-)
jen doplním : u prvních knih je patrný vliv Vladimíra Párala
Švejda je překvapivě podepsán i pod scénářem "Slunce, seno a..."
Text příspěvku byl upraven 07.09.20 v 17:19
Díky za doplnění, Párala nebylo těžké odhalit, ale “Slunce, seno...”, to by mě nenapadlo.
Hledáme autorku osmi knih, z nichž v češtině bohužel vyšla jen jediná (pokud se DK nemýlí). Tato kniha ovšem dosáhla značného věhlasu a autorka za ni obdržela literární cenu. Podobně jako ve vedlejší diskusi zmíněná kniha Rosemary má děťátko by se tato kniha neměla dostat do ruky nastávajícím rodičům.
Napadly mě Dětské zoubky Zoje Stage, ale nevím, kolik toho má autorka celkem na kontě (u nás jen jednu).
o zoubky tam nešlo, děsivé to bylo pro rodiče "holčičky" až dost..., bude tedy další indicie?
Další indicie:
Křestní jméno autorky je neobvyklé v tom, že je to mužské křestní jméno, nosí ho proslulý hudebník a neméně proslulý fotbalista.
Pokud jsem se trefila s Lionel Shriver (Musíme si promluvit o Kevinovi) ???,
tak fotbalista se nabízí jednoznačně Messi, ale hudebník - Richie, Ferbos, White, Faretein...???
Výborně, uhodnuto nejen jméno autorky (sama si muźské křestní jméno vybrala v 15 letech, původně se jmenovala Margaret Ann), ale i jméno fotbalisty a hudebníka ( Richie).
Předávám.
Autor se proslavil především svými romány a povídkami. Ve většině z nich se zabývá narušenými vztahy mezi muži a ženami, v zásadě se snaží hledat klíč k jejich nápravě. Autorův asi nejznámější román byl ve své době považován za velmi kontroverzní knihu.
Vložit příspěvek