Hádejte autory:)
Neznámý si více než jednou změnil jméno. Básnil jak zjednaný, ale zaživa mu to bylo celkem houby platné, neb se dočkal toho krajně nevkusného osudu být oceněn až posmrtně. S jazykem si dělal, co se mu zachtělo (a zachtělo se mu toho hodně), a taky si veršoval, o kom se mu zachtělo (a takových taky nebylo málo). Leckterý z jeho literárních kolegů ho proto musel děsně milovat. Jo, a taky vyplnil romantické představy mladistvých blouznivců, že každý správný poeta musí aspoň jednou za život pobýt v blázinci. A poslední věc: je autorem textu jedné odrhovačky, kterou zná každý (když nic jiného, tak aspoň její první větu), ale valná většina lidí netuší, že ten popěvek vůbec nějakého neanonymního autora má.
Egon Bondy?
Aha, uznání až po smrti, tak to netuším.
Text příspěvku byl upraven 05.01.14 v 16:35
Ten to vážně není. Ale jedna drobná podobnost tu je -- Bondy si dal židovský pseudonym, můj neznámý skutečně byl etnický Žid.
NikaV: Jo, je to on! Mňam! Aneb rodným jménem Theodor Adalbert Rosenfeld, změněným občanským (a záměrně degermanizovaným) Bohdan Vojtěch Šumavanský, pseudonymem T. R. Field. A ten popěvek: Mým domovem ztichlá je putyka...
A taky Vratiprst Choromysl Krombožinec, pokud si dobře vzpomínám. ...Narodil jsem se úplně blbý. Matka mne s jistým sebezapřením donosila v batohu...:-)) Zbožňuji ho od gymplu. Na DK jsem chvilku, ale jeho sbírky jsem si do přečtených uložila mezi prvními.
Nebyla jsem si jistá s tím uznáním až po smrti, já myslím, že se mu zaslouženého uznání nedostalo dodnes. :-)
Text příspěvku byl upraven 05.01.14 v 17:18
Tak tak... pravda, měla jsem asi napsat "jakž-takž-uznání"... A jo, taky od gymplu. Nuže, směle pokračujte.
Nevím, nevím, jestli jsem ta pravá. Abych nebyla moc průhledná :-) Že někdy žila osoba s pseudonymem Popelka Biliánová jsem si před chvílí musela vygooglit. OK, popřemýšlím a napíšu i za cenu, že ten "můj" autor bude záhy odhalen.
:) Díky, bylo to první, co mě napadlo bez většího přemýšlení, tak jsem to zkusila.
Já se zadávání prozatím zdržím, zadejte, prosím někdo místo mne.
Tak tedy já to tu zkusím oživit :) Moje autorka je nazývána nejlepší současnou kanadskou spisovatelku a to jistě právem, však získala mnoho ocenění - dvakrát Los Angeles Times Book Prize a jednou dokonce i Man Booker Prize. U nás na DK jí má v oblíbených pouze 13 uživatelů, což je o jedno méně než kolik u nás bylo vydáno jejích knih :)
Tak to bylo rychlé. Přeji pěkné počtení, Koko :)
Text příspěvku byl upraven 14.02.14 v 17:42
A kdopak je ten spisovatel, kterého nazývali králem ještě mnohem dřív, než začal kralovat v literární říši?
Omlouvám se za zdržování a doufám, že tahle tajemná autorka tu ještě nebyla. Moje autorka si v literatuře více či méně vyléva srdce ze svých životních problémů (otcem počínaje a adoptovanými dětmi konče). Nejdřív to učinila v samizdatu a pak ji za to dali Cenu Jiřího Ortena. Mohlo by se také zdát, že její matka je Slepice a děti Smradi.
Zaujala svými knihami o Slezsku, ale psala i pro děti. Ve své další, nejčastěji povídkové tvorbě,, se zamýšlí nad životem dnešních žen.
Vložit příspěvek