Hádejte autory:)
Dvě moje kamarádky ten seriál sledují a líbí se jim, ale knížky nečetly. Já jsem viděla fakt jenom nějaké díly a moc mě to neoslovilo. Knížky mě připadají o moc lepší, ale je to samozřejmě věc vkusu.
Jo, a Siena má babu.
Proč se toho neujmeš sama? nebo jsi ještě pořád s marťanem v posteli? ;)
Nejsem - právě jsem ale přišla z práce - a chtěla jsem nejdříve dočíst noviny - jenže nemůžu, musím zase aspoň na chvilku na Mars! (navíc tuhle diskusi moc nesleduju, nevím, co už tu bylo a tak... ale hlavně teď musím opustit matičku Zemi!... :-))
Tak dobře. Hledáme autora, který se svého času proslavil nejenom psaním. Původně vystudoval zoologii, ale brzy zběhl k humanitním oborům, zejména k etnografii, i když činnost, která ho proslavila, předpokládala syntézu mnoha rozličných, nepříbuzných vědeckých oborů - což mu mnozí vědci zazlívali. Psal literaturu faktu, některá z jeho děl byla přeložena do mnoha jazyků a dvě z nich se dočkala filmové podoby. Jeho nejslavnější kniha začíná slovy:
Někdy ti život nastrojí zvláštní situaci . Octl ses v ní třeba nevědomky a docela
přirozeným během událostí, ale když už jsi jednou v ní, najednou ti to přijde divné
a v duchu se ptáš, jak jsi to u všech všudy provedl, že v tom takhle vězíš.
S nápovědou to bylo jasnější...musím se teď postarat o naši čtyřnohou "němou" tvář, ale budu přitom intenzivně myslet nad dalším neznámým:) Čerstvý vzduch...
Vyvenčeno...Jen tak mimochodem, v dávné historii tohoto vlákna, jsem také nechávala hledat výše zmíněného autora...
Při přemýšlení nad novým pátráním, napadl mne další "poutník". Nedobrovolný poutník, který se narodil v našich zeměpisných šířkách a délkách. Byl to básník, dramatik a hlavně spisovatel "velkých" románů. Když opouštěl svůj rodný kontinent, slíbil, že přečká-li se svými blízkými strastiplnou cestu a dojedou vpořádku do bezpečí, napíše jako poděkování román o jedné výrazné postavě, která je spjata se světoznámým místem, kterým náš hledaný při útěku projížděl...
Text příspěvku byl upraven 22.10.15 v 13:04
Možná dvě...začnu první:)
Jeho manželka byla "můzou", doslova femme fatale, několika mužů v předválečné Vídni
Text příspěvku byl upraven 22.10.15 v 19:53
Alma mater to asi nebyla, tak to byla Alma Mahler a tím pánem byl Franz Werfel. Žeby?
Já si říkala, že Alma M. pomůže...ano, je to Franz Werfel...a já mohu balit:)
doporučení knih, které jsou nepovšimnuté, je sice doménou jiného vlákna, ale když už jsem u Werfela, doporučuji do pozornsoti knihu, kterou údajně mám v knihovničce jenom já (i když jiné dvě uživatelky jí nabízejí v Bazaru), a to
http://www.databazeknih.cz/knihy/franz-werfel-pribeh-zivota-162804
Hodně se tam lze dozvědět o první polovině 20. století!
a hádanka: jak se jmenuje autor, který napsal román o třech ženách , z nichž každá žijé v jiné době, a přesto prožívají jeden příběh.
Hledáme autora, jehož knihy nabízí dětem dobrodružství už několik generací. Sám autor je už však takřka 50 let po smrti. Díky němu jsme však mohli cestovat například i po jednom velmi chladném moři. Z názvů některých jeho knih lze soudit, že měl oblibu v ptácích...
Máš pravdu woodwarde, je to Arthur Ransome. Tím "velmi chladným mořem" jsem myslel Severní moře, kam zanesl Skřítka (plachetnici) vítr v Nechtěli jsme na moře.
hm, v tom případě je ještě studenější moře u Hebrid, kde hnízdí "Velká severní". U Severního moře jsou kilometry pláží, kde se lidi koupají... No dobrá. Tak už jsem zase na výnosu . Musím si to promyslet.
No dobrá, nic složitýho mě nenapadá, tak tady máte jednu lahůdku:
Hledáme básníka a dramatika, jehož otec byl rukavičkářem. On sám se již v osmnácti letech oženil a působil jako herec a autor. Byl též spoluvlastníkem herecké společnosti, která předváděla jeho hry (napsal jich asi 38), dokud divadlo nevyhořelo. Zpočátku psal zejména komedie a historická dramata, v pozdějších letech se věnoval tragédiím. Za svého života napsal i víc než sto padesát sonetů a další verše. Doba kdy žil a tvořil bývá nazývána jménem tehdejší panovnice, poslední svého rodu.
Vložit příspěvek