Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Teď hledáme asi nejznámější vesničku v americké literatuře. Její příběh je jedním ze stavebních kamenů školních osnov strýčka Sama, ale mimo USA není zdaleka tak známý.
hm a hledáme taky nějakou knihu? pokud možno publikovanou česky (slovensky)?
Jasně že to vyšlo česky. :-) Je to opravdu Sleepy Hollow (včera to šlo v TV, tak mě to inspirovalo...
VlKa je na tahu.
cituji - "Pokud jde o název knihy - "poetičtější" asi není úplně správný výraz, ale v porovnání s originálem v tom českém vidím víc emocí. Nevylučuju, že je to subjektivní."
....vynikající nápověda
VlKa - trvat můžete, ale ze mě jí nedostanete :=).
Při čekání na odpoveď jsem si totiž v sousedním diskusním vlákně přečetla dva tak neuvěřitelně trapné patolízalské příspěvky, že dnes už si dám raději z DK pohov, neboť pro celkové znechucení by mi ani ta nejzábavnější hra nešla. Přenechávám to tedy někomu jinému, ať doplní literaturu faktu.
Kriminalistům doporučil zkoumání rukopisů Miroslav Ivanov, ale nepodařilo se mi najít žádnou jeho knihu, která by se zabývala pouze rukopisem zelenohorským. Napsal knihu, která se jmenuje záhada Rukopisu Královédvorského, ale ta to patrně být nemůže. Takže nabízím tyto dvě možnosti:
Tajemství Rukopisů Královédvorského a Zelenohorského
Utajené protokoly aneb Geniální podvod
Letadlo se čtyřčlennou posádkou po krátkém střetu s písečnou bouří nouzově přistálo v pustině. Nikdo nebyl zraněn a konečným důsledkem této šťastné nehody bylo objevení mimozemšťanů. Takže pochopitelně hádáte román a také to, odkud a kam to letadlo letělo.
Já ti to uznám. Na Marsu podle autora byla dvě "města". Port Lowell (to větší) a Port Schiaparelli. Máš babu.
No je to samozřejmě Neználek, tam je ta propaganda v cestě na Měsíc úplně jasná. Ale když si člověk odmyslí tu propagandu, je to rozkošný příběh. :-)
Ale jak se jmenovalo jeho bydliště? Sluneční město?
Ten příběh o cestě na Měsíc jsem jako dítě přečetl snad pětkrát. Hrozně mě to bavilo, včetně úžasných ilustrací v tom růžovém vydání z roku 1976
Hledáme království, do něhož lze podle autora vstoupit z více různých světů, přičemž v každém se jmenuje jinak. A jeho král se taky jmenuje různě.
Nesměřuješ tak docela správně, ale napovím, že s náboženstvím to opravdu souvisí. Hledané knihy (zmiňující hledané království) ovšem samy o sobě náboženské nejsou.
Narnie to sice není (nesplňuje zadání), ale napovím, že knihy už máš správně. Tudíž jsi velice blízko.
Jinými slovy chytněte se té symboliky Letopisů Narnie. V čem vlastně celá ta alegorie spočívá?
A kdo říká v Plavbě Jitřního poutníka Edmundovi a Lucce, kteří jsou zoufalí, že už ho neuvidí, že existuje „i ve vašem světě, ale tam mě znají pod jiným jménem...“?
No krásně, tudíž v knihách se hledané království jmenuje...?
Ale ne, já už tě nebudu trápit. Hledali jsme samozřejmě Aslanovo království, podle logiky C. S. Lewise u nás zvané království Kristovo. :-)
Odvedla jsi lví kus práce a zasloužila sis právo zadávací.
Nejsou to nebeské pastviny? https://www.databazeknih.cz/knihy/nebeske-pastviny-17028
Možná údolí Salinas v Na východ od ráje?
Text příspěvku byl upraven 15.08.17 v 16:36
Nezakecali, juž som tu:
Fotbalové utkání kterých dvou měst mělo tento průběh?
„První padl neutrální soudce. Dostal dvě rány do hlavy býkovcem, po jedné od přívrženců obou klubů. Byla mu na obou dvou místech rozražena lebka, a nežli skonal, zařval ‚Ofsajd‘, poněvadž jej nemohl pískat, když mu právě nová rána býkovcem rozmáčkla v hubě píšťalku. [Jednomu týmu] se ve všeobecné vřavě podařilo pověsit soupeřova kapitána na břevno u branky domácích. Centrhalf hostů zakousl oba beky domácích a byl sám skolen centrforvardem téhož klubu.
Ve všech denních listech Německa objevil se druhého dne ve sportovní rubrice tento stručný telegram: ‚Zajímavý zápas mezi […] nedohrán. Na hřišti zůstalo 1200 hostů a 850 domácích diváků. Likvidace obou klubů. Město hoří.‘ “
Vložit příspěvek