Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

Vůbec netuším, co to je, ale je to čím dál víc zajímavý... Už to někdo uhodněte, ať si můžu knihu přidat do "chystám se číst" :-D Dohledávat to nechci, to jsou tak krásné nápovědy, že to někdo musí poznat!!!

Ještě mě napadlo - mám knihu špatně zařazenou - zapomněla jsem odkliknout přečteno :-).

Dohledáno (je nás tu málo hadačů a kniha nemá moc přečtení):
Etta a Otto a Russell a James
od: Emma Hooper
"Ettě je 82 let a celý život strávila na farmě uprostřed kanadské prérie. Vidět oceán je její největší přání."
Takže stále je víc možností - 1. tip Pacifik?
Text příspěvku byl upraven 07.08.18 v 21:35

Ano, první byla soukroma. Knihu jsem vybrala z důvodů právě výše zmíněných. Myslím si, že stojí za přečtení, je to spíše kniha k zamyšlení, ač by se dala zpracovat lépe. Mně se líbila, ostatně mám ráda knihy i filmy o lidech na sklonku života a obzvlášť o přátelství, která vzniknou mezi lidmi, které dělí několik generací (narychlo mě napadá S elegancí ježka). Předávám, je hezky chladno, tak se hned lépe vymýšlí.

Nejkrásnější šlechtična, známá mecenáška, sepsala historii zámku, jehož byla poslední aristokratickou majitelkou.

Jediné co znám je Cesta od Cecilie Sternberg a Zásmuky. Ale ta to pravděpodobně nebude.

Ne, ta šlechtična je výjimečně krásná jaksi objektivně. Její jméno i dvouslovné jméno zámku jsou velice pěkná a zajímavá, ze 3/4 ryze česká.
Jedině křestní jméno autorky je latinského původu - a hodí se přesně do tohohle vlákna: označuje obyvatelku starověkého fénického obchodního města v dnešním Libanonu, jeho současný název je Saida.
Text příspěvku byl upraven 08.08.18 v 09:35

ano, úžasná dáma s báječným rodovým jménem: Sidonie Amalie svobodná paní Nádherná z Borutína (1. prosince 1885 Vrchotovy Janovice – 30. září 1950 Harefield, Hillingdon, Anglie) - česká šlechtična z rodu Nádherných z Borutína, mecenáška a organizátorka kulturního života, poslední šlechtická majitelka zámku Vrchotovy Janovice (a toto místo jsme hledali)

Tato dáma mě neobyčejně zajímá - doufám, že se dostanu k této knize: https://www.databazeknih.cz/knihy/sidonie-nadherna-a-konec-stredni-evropy-47015
Omlouvám se za odbočku a těším se na další hádanku. Je problém to stíhat :-).

Hledá se město a v něm místo, kde se počal rozvíjet příběh 5. dílu (zatím posledního) série thrillerů velmi známého amerického spisovatele.

Pokud je prozatímní konec autorovy série Počátek, pak by to bylo Guggenheimovo muzeum v baskickém Bilbau.

Jako má televizní Sherlock svůj palác myšlenek, tak má současný literární komisař svou katedrálu hrůzy, do které odkládá všechny nepříjemnosti, zrůdy všeho druhu, kterých chce sebe (a svět) zbavit (a v jedné knize série se mu skoro přeplnila a zrůdy hrozily vypadáváním z vysokých gotických oken věže).
Je to sice jeho čistě soukromé mentální cvičení, ale ta katedrála je zcela skutečná a vybral si ji proto, že - i když je v jeho zemi - se mu velmi nelíbí. Na vlastní oči jsem ji neviděla, ale z fotografií opravdu nepůsobí zrovna příjemným dojmem - příliš vysoká a výrazně asymetrická.
Hrdina sám je rodilý Pyrenejan, pracuje ovšem v hlavním městě. My hledáme město, které měnilo často majitele, a jeho jméno, byť poupraveno, maličko ladí se jménem komisaře (jedno jméno se týká hory, druhé města). To hledané město s katedrálou není sice metropolí dnešního státu, ale je označované za de facto jedno z hlavních měst vyššího celku.
Hledáme současně sérii se zmíněným hrdinou, jehož autorem je žena (historička a archeoložka), i když to tak podle jejího pseudonymu nevypadá.
(Hádanka je dlouhá, protože nejde o notoricky známou autorku ani dílo; kdo četl, hned pozná, kdo ne, musí být postrčen - a stojí to za to. Některé díly byly zfilmovány.)

Je to skutečně katedrála ve Strasbourgu. Takže máme i zemi komisaře; podle toho komisaře se jmenuje i celá série, a lze ji tady odhalit i bez znalosti jeho jména či jména autorky... Odpověď je vzdálená jen ten pověstný krůček.
(Zkusila jsem i jinou možnost: vyhledat komisaře podle uvedeného místa narození a máte ho prakticky hned).

Spisovatelka je Frédérique Audouin-Rouzeau alias Fred Vargas a komisař Adamsberg? To jsou - jestli se nepletu - velmi bizarní knihy, alespoň Záhadu mrtvých nohou (už jen pro ten název) bych si chtěla přečíst.

Komisař Jean-Baptiste Adamsberg (Jan Křtitel z Adamovy hory - můj překlad) je správně (hrdina série s názvem Komisař Adamsberg): originál každým coulem (ta Strasbourgská katedrála hrůz je jen jednou z mnoha jeho specialitek) a jeho případy jakbysmet, já je vřele doporučuji (i druhá autorčina série je skvělá - tam navíc využívá své znalosti historičky/archeoložky).
předávám - Lenka27 a woodward to mají napůl

No... erudovanější... spíš jde o to, že jsem v tom Štrasburku jeden čas bydlel... ale dobrá, tak já něco vymyslím.

Na vrcholné sportovní události je to, jak už to tak bývá, samá reklama. Jedna z nich upozorňuje na módní kolekce "gala oblečení" - Londýn, Paříž,...
Když uhádnete i třetí významné centrum výrobců módních oděvů, zmíněné v reklamě, nebude těžké dobrat se i názvu knihy - je to několikadílný román, ovšem vy byste měli uhádnout název konkrétního dílu, kde se ta reklama vyskytuje.
Text příspěvku byl upraven 09.08.18 v 13:48

Tak to mi nedalo a musela jsem to najít:
Reklama: • Kouzelnické gala oblečení - Londýn, Paříž, Prasinky •
Harry Potter a Ohnivý pohár - Kapitola 8. Mistrovství světa ve famfrpálu

Systém mě zase vypek, už jednou jsem tu napsal, že je to správně, ale někam to zmizelo. Tak to tedy zopakuji. soukroma má babu.

Mezi obsáhlým cyklem románů, které čtenáře zavádějí na mnohá zajímavé místa, aby tam spolu s hrdiny zažíval nebývalá dobrodružství, najdeme jeden se zeměpisným označením (ne jménem) v názvu. Konkrétně se pak jedná o místo v oblasti (dnes i) českým turistou oblíbené. Odehrává se tam boj za nezávislost.
Vložit příspěvek