Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Román byl vydán v roce 1884. Přímo přecházející a následující autorovy romány zníněného cyklu jsou známější, jeden se odehrává hodně na jih od nás na jiném kontinentu, druhý nás s novodobým hrabětem M.C. povodí jihem Evropy, ale na západ od dějiště hledaného románu. Dějiště hledaného románu je dodnes ošemetné, tak trochu na hranicích mezi dvěma státy i dvěma kontinenty.
Já věděl, že je to verneovka! Takže to bude Jules Verne: Archipel v plamenech (řecké ostrovy v egejském moři).
Ano, souostroví mezi Krétou a Malou Asií - z doby řeckého povstání za samostatnost z područí turecké Osmanské říše v letech 1821 až 1829.
Mně ten "archipel" ležel v hlavě už dlouho, než jsem si uvědomila, že to vlastně v mnoha jazycích znamená prostě souostroví (samozřejmě aрхипелаг, pak archipelago aj.).
předávám zpět
Dva autoři - dramatici prodali práva na překlad a provozování jednoho svého díla zahraničnímu podnikateli. Přijeli se podívat na premiéru a ta se jim proklatě nelíbila. Jeden z nich tuhle historku vypráví své dceři. Oba autoři byli skuteční a ten vypravěč je i autorem útlé knížky, z níž pochází následující úryvek. Kromě titulu knihy je vaším úkolem uhádnout jméno města, kde k popisované výtržnosti došlo:
… Podíval se na mne zadumaně. „Co kdybychom my jako autoři… co říkáš?“
A tak dva autoři povstali ve své lóži a začali pískat. Místní se připojili, pískalo se, bučelo se, pan starosta s rodinou vyklidil lóži. Rozsvítili před koncem obrazu a dali oponu.
Odešli jsme do hotelu. Měli jsme trochu špatné svědomí za tu malou ostudu a trochu radost z pomsty na muži podnikateli. Chtěli jsme se z rozpaků opít, ale naše ženy nám to rozmluvily. Udělaly dobře, neboť muž podnikatel přišel za námi do hotelu, křičel německy a chtěl nás fackovat. Jelikož my dva, neumějíce po německu nadávat, jsme důstojně mlčeli, vrátný hotelu jej označil za opilce a jako takového jej vyvedli..."
Text příspěvku byl upraven 09.08.18 v 20:26
určitě jsou to V+W ... jsou ve Vídni .....a jestli je to z knihy Italské prázdiny? ....
to už je tak dávno, co jsem četl
Možná dávno, ale pamatuješ si to správně. Tu historku vypráví Werich své dceři Janě, když cestou do Itálie projíždějí Vídní.
Jsi na řadě.
....dávám novou hádanku
policista.... rekreační město ..... "zvláštní vrah" lidí
...hledáme knihu a město
Text příspěvku byl upraven 09.08.18 v 21:40
Kde se ocitají žena, její dcera a rozměrná věc, aby začaly nový život?
Text příspěvku byl upraven 10.08.18 v 09:09
Vyšetřovatel přijíždí do města přiučit se metodám zdejších policistů. Otázka zní, kam přijíždí, jméno policisty a kniha.
Text příspěvku byl upraven 11.08.18 v 18:21
Ten vyšetřovatel je poněkud nekonvenční a navazuji na vedlejší vlákno, kde jsme se trochu zdrželi u halucinogenních látek, tak jedné z nich - té nejdostupnější - holduje.
Musela jsem se podívat - už je to dlouho, co jsem četla - australské Sydney ?
Ano, je to tak, Netopýra jsem měla ráda, u Sněhuláka jsem věděla už ve čtvrtině knihy, kdo je vrah. S radostí předávám.
Jeden žijící český spisovatel umístil děj svých knih do oblasti, kterou dobře znal ze své původní profese. Jaký kraj to byl ?
Před jedenapadesáti lety zemřel spisovatel, který je znám jako rasový nový básník a zejména jako hlavní představitel moderní renesance 20.-30. let 20. století. Ta byla právě v souvislosti s rasovým zaměřením navázána na jedno město a jeho konkrétní čtvrť. Jaké město, jeho čtvrť a jaká osobnost to byly?
Hodně napovím: čtvrť byla pojmenována podle holandského města.
Text příspěvku byl upraven 13.08.18 v 12:28
Ano, Harlem v tvorbě Langstona Hughese a Harlemská renesance
předávám Kaspiy
Vložit příspěvek