Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

DISKUZE » Volná diskuze

Lenka27
Lenka27 02.08.2018 v 11:42

Poprosím o trochu času, do večera mě snad něco napadne. Děkuji.

Lenka27
Lenka27 02.08.2018 v 20:46

Hlavní hrdina cestuje s Maltou, Krétou, zajatci na Sibiři, aniž by opustil svou zemi. Jednoho dne se celý jeho poklidný život obrátí naruby, ztratí životní partnerku, domácí mazlíček je pohřešován už delší dobu. Kromě jiných úkolů musí navštívit určité město, které je imaginární, cestuje vlakem. Hledáme knihu a zmíněné město.

Lenka27
Lenka27 03.08.2018 v 13:02

Malta a Kréta jsou sestry, hlavní hrdina hledá ztracenou kočku, potkává velice zajímavou dámu se synem, která mu nabídne bizarní práci. Setkává se s člověkem, který mu vypráví o hrůzách války v Mandžusku. Kniha je nabitá dějovými liniemi, jak je u autora zvykem, v této má člověk problém všechny zachytit. Autor byl jeden z nominovaných na cenu nejvyšší. Je milován, nebo nepochopen. To imaginární město souvisí se zmíněným domácím mazlíčkem.

soukroma
soukroma 03.08.2018 v 13:44

Bude to Kronika ptáčka na klíček (Haruki Murakami), ale imaginární město nevím.

Lenka27
Lenka27 03.08.2018 v 22:00

Je to ona, to město je Kočičí město. Ač jsem to četla už poměrně dávno, Kočičí město mi zůstalo v mysli. Mám H. Murakami ráda, Kronika ptáčka na klíček byla už trochu překombinovaná, ale stejně mě dostala. Předávám, bude to určitě jiný žánr :-).

soukroma
soukroma 03.08.2018 v 22:44

Tak Kočičí město, to mě láká ...

soukroma
soukroma 03.08.2018 v 23:10

(K večeru se nám báječně ochladilo na pouhých 27°C, takže je příhodné povětří na něco složitějšího.)

Jeden ze spisovatelů právnických thrillerů současnosti nás ve svých knihách zve do města, kam se odstěhoval z rodného New Yorku za prací u trestního a odvolacího soudu. Problémem může být, že známá města stejného jména jsou hned dvě, obě na břehu oceánu, a navíc jsou největší ve státě, ovšem každé v jiném. Asi pomůže, že to hledané, ve kterém se mimořádně daří růžím, má desetkrát více obyvatel než to druhé, po kterém vlastně bylo pojmenováno. A mezi sebou mají napříč celý kontinent.
Autor není ten nejznámější v žánru, ale napsal přes dvacítku titulů (u nás vyšlo 13) a jednu sérii s prokurátorkou (hledáme). Autorovo příjmení je odvozeno z hebrejského slova a znamená perlový.

Text příspěvku byl upraven 04.08.18 v 10:15

soukroma
soukroma 04.08.2018 v 15:31

Tak zkusí někdo aspoň město? Potřebujete ještě pár nápověd? Tak tady jsou:
Pro zájemce o zeměpis: velký přístav u ústí dokonce dvou řek, na dohled od obřích sopek a také hory Tábor.
Pro zájemce o pop-kulturu: mezi celebritami, kterými se město chlubí, najdeme Clarka Gablea, nebo Courtney Love.
Pro IT/business zainteresované: studoval zde Steve Jobs.
A pro ty se speciálními zájmy: sedí tam ve vězení doživotně odsouzený sériový zabiják, už celých 43 let.

Text příspěvku byl upraven 04.08.18 v 15:37

woodward
woodward 04.08.2018 v 15:46

Město je jasně Portland v Oregonu. Hebrejsky neumím. A až teď jsem narazil na sérii o prokurátorce jménem Samantha Kincaidová od Alafair Burkeové. a pokud jde o konkrétní knihu, k tomu tady chybí dost informací. Je to ono?

VlKa
VlKa 04.08.2018 v 15:59

Phillip Margolin
Jestli je to on, ráda to přenechám k dotažení woodwardovi. (Moje znalosti hebrejštiny končí u " bo yavo haboker".)

Text příspěvku byl upraven 04.08.18 v 16:02

soukroma
soukroma 04.08.2018 v 18:49

Portland v Oregonu - série Amanda Jaffeová Phillipa Margolina
Tak jsme to společnými silami dotáhli tři.

woodward zadává za město - teploty teď mají jako u nás, do středy jim taky vyleze rtuť teploměru na 37 (stupňů Celsia, ve Fahrenheitech by to bylo asi zatraceně málo)

woodward
woodward 04.08.2018 v 21:15

Un nás právě prší! Celej den jsem se trpělivě schovával před vedrem doma, k večeru jsem si skočil na pivo a odměnou za moji trpělivost jsem cestou domů zmoknul, bylo to úžasný!
Tak já něco vymyslím.

woodward
woodward 05.08.2018 v 10:49

Dva přátelé, kteří spolu léta sloužili ve vojsku, vysloužili si řadu povýšení a nakonec oba získali šlechtický titul, ukončili svoji vojenskou službu po bitvě, svedené v polovině 16. století nedaleko obce v severoitalském regionu, kde jeden z nich utrpěl zranění.
V té bitvě porazilo francouzské vojsko spojené síly Svaté říše římské a Španělska. O bitvě je zmínka v prvním dílu (jehož název máte uhádnout) rozsáhlé románová fresky, pojednávající především o osudech syna jednoho z obou válečníků. Zeměpisnou částí hádanky je název obce u níž se tehdy bojovalo. Je to obec italská, tedy byste měli uhádnout název italský, ale uznám vám i francouzský - na paměť tehdejšího vítězství se po ní dodnes jmenuje mj. i jedna pařížská ulice.

soukroma
soukroma 05.08.2018 v 13:42

Ceresole d'Alba (Cérisoles), Piemont - Dědictví otců

woodward
woodward 05.08.2018 v 13:58

Jo, to je ono. Dávej.

soukroma
soukroma 05.08.2018 v 14:15

Hrdinka mnoha napínavých románů v rámci své práce občas zavítá ke svaté Terce a tu a tam musí i do Lompocu. V jakém městě/státě bydlí, má svoji kancelář a řeší většinu svých případů? Místo jediné knihy stačí název série.

Lenka27
Lenka27 05.08.2018 v 16:44

Městečko je (pokud správně předpokládám, že je to teenagery oblíbená Meg Cabot) Carmel-by-the-Sea a série Mediátor.

soukroma
soukroma 05.08.2018 v 17:49

Ne, tohle je "abecední" série autorky, která zemřela vloni. Série nese jméno hlavní hrdinky. Město svým názvem zapadá skvěle do svého okolí, ale zdání klame - je fiktivní.

Lenka27
Lenka27 05.08.2018 v 18:05

Sue Graftonová - Svatá Terca - městečko Santa Teresa. Poslední kniha byla myslím
Y - Is for Yesterday.

Text příspěvku byl upraven 05.08.18 v 18:05

soukroma
soukroma 05.08.2018 v 20:26

Ano, kalifornská (smyšlená) Santa Teresa, někde u Santy Moniky a tam. Ptala jsem se na sérii pojmenovanou podle hlavní hrdinky, soukromého očka - je to Kinsey Millhoneová.
Poslední zatím vydaná kniha (u nás bude na podzim) je Y, poslední plánovaná v pořadí Z už asi nebude (těžko někdo dopíše: https://www.bookbub.com/blog/2018/01/18/sue-grafton-z-is-for-zero-mystery-book)

Lenka27
Lenka27 06.08.2018 v 14:10

Každý máme nějaký sen. Je dobré, aby byl realizovatelný a mohli jsme si ho splnit. Někomu se to podaří dříve, někomu dojde, že už moc času na plnění snu nemusí zbývat a tak zanechá dopis svému muži, rady jak fungovat a vydá se na cestu. Hledáme název knihy a místo, kam se zmíněná dáma vydala.

Lenka27
Lenka27 06.08.2018 v 22:52

Jedna žena a dva muži a útlá knížka receptů.

Text příspěvku byl upraven 06.08.18 v 23:11

soukroma
soukroma 07.08.2018 v 09:40

Já tomu teď nerozumím - patří ty dvě nápovědy k sobě: žena šla za svým snem a je z toho kniha receptů? (Ptám se raději, protože předtím tam byla ještě jiná nápověda, taky asi ne k téhle hádance).

Lenka27
Lenka27 07.08.2018 v 13:50

Šla pěšky za něčím, co chtěla vždy vidět. Svému muži nechala pár receptů, ať neumře hlady :-). Zkrátka praktická žena.

Lenka27
Lenka27 07.08.2018 v 21:07

Cestou se k ní připojil kojot, kterého pojmenovala James.

Vložit příspěvek