Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Ve dvoudílném příběhu tažení, jež přineslo dramatický, definitivní konec dlouhé války a neslavné ukončení jedné oslnivé kariéry, má své místo i nenápadná obec, ležící na důležité křižovatce, jejíž jméno v takřka doslovném českém překladu připomíná jistou charakteristiku vlastní opicím, leč o žádné opice nejde. Jde o literaturu faktu, autorem je dosti známý spisovatel – historik. Zmíněná „opičí“ víska s křižovatkou hraje důležitou roli zejména v první z obou knih.
Text příspěvku byl upraven 31.07.18 v 00:03
První nápověda:
U místa, o němž je řeč, se pochopitelně bojovalo. Obránci nakonec ustoupili a útočníkům se podařilo dosáhnout částečného úspěchu, oddělit od sebe dvě části nepřátelského vojska.
K rozhodujícímu osudovému střetnutí však došlo až o dva dny později, nedaleko odtud. Dneska v místě, kde byla svedena ta definitivně poslední bitva, stojí velká památeční mohyla.
Text příspěvku byl upraven 31.07.18 v 10:08
Furt nic? Tak já to urychlím.
Slavné bojiště, kde, jak již bylo řečeno, o dva dny později došlo k té definitivně poslední bitvě, leží nějakých 18 km severně od naší hledané obce na křižovatce. Jméno místa té poslední řežby je dodnes synonymem katastrofálního neúspěchu.
Text příspěvku byl upraven 31.07.18 v 12:02
Napadli mě Křižáci, s tou hlavní bitvou u Grunwaldu/Tannenbergu/Žalgirisu 1410, ale po té poslední nápovědě si nejsem jistá (abych nedopadla jak sedlák u Chlumce). Ale stejně nemám nápad na malou vísku, jejíž název má něco společného s opicemi - dívala jsem se na Žmujdž, ale zda to něco znamená, mi kloudně nikdo neporadil.
Jiná doba, jiná země. Ty opice je jen takovej vtípek. Zaměřte se na místo poslední bitvy, jejíž jméno se stalo synonymem pohromy. Hledaná víska s křižovatkou, kde se bojovalo dva dny předtím, leží, jak bylo řečeno, cca 18 km jižněji.
Mě napadá Napoleon a bitva u Waterloo - Napoleonem pojmenovaná bitvou u Mont-Saint-Jean. Knížku neznám, ještě budu přemýšlet.
Ta křižovatka by pak byla Quartre-Bras (bitva 16.června 1815) a Kovařík, Waterloo: Směr Brusel.
"První díl dvoudílné práce popisující průběh Napoleonova tažení z června roku 1815 je zaměřen na první tři dny bojů francouzské armády a vojsk sedmé protinapoleonské koalice (k jejím nejvýznamnějším členům patřila Anglie, Rusko, Prusko, Rakousko a Švédsko). Monografie se věnuje Napoleonovu návratu do Francie v březnu roku 1815, reakci ostatních mocností na jeho návrat, rozboru válečných plánů obou bojujících stran, výzbroji a výstroji tří bojujících armád (francouzské, britské a pruské) i výsledkům střetnutí Francouzů se silami protivníka u Ligny a Quatre Bras. "
Text příspěvku byl upraven 31.07.18 v 13:36
Jsi na správné stopě. Dodám, že autor je Čech. A pozor, nehledáme Waterloo, ale místo, kde se bojovalo dva dny předtím.
Mohlo by se jednat o knihy Jiřího Kovaříka Waterloo Směr Brusel a Poslední bitva.
Křižovatka by mohla být Quatre Bras?
A hele, soukroma mezitím uhádla! Ten název je správně Quatre Bras - takže v doslovném překladu čtyři paže a o opicích se říká, že jsou čtyřruké.
Čím bylo Waterloo pro Napoleona, tím bylo jiné místo o hodně dříve pro ještě silnější zemi, která byla přes 30 let už císařstvím. Do léčky vlákaný schopný vojevůdce musel své muže nechat bojovat v podmínkách pro ně tak nepříznivých, že prostě neměli šanci. Ztráty byly mimořádné, i císař zaplakal.
Kde se tato bitva odehrála, kde toto místo z dnešního pohledu najdeme a v jaké knize je boj vylíčen (hledáme román, kde je titulní postavou poražený vojevůdce)?
Teutoburský les se nachází v dnešních spolkových zemích Dolní Sasko a Severní Porýní - Vestfálsko. Tím poraženým vojevůdcem, kterému tam Germáni zmasakrovali tři legie, byl Publius Quinctilius Varus, správce provincie Germania za vlády Octaviana Augusta.
Román Varus napsala Iris Kammererová.
Výborně, komplet správně: bitva v Teutoburském (pra)lese roku 9 n. l. vyvolala u Oktaviána Augusta takovouto reakci:
„Vare, Vare, vrať mi mé orly!“
Jindy jinde jsem prohlásila, že bych si nevybrala válečnou knihu z pera autorky-ženy, a ejhle, už dávno jsem to udělala.
Hledá se město (současné), které vzniklo sloučením dvou částí v 18. století. Starší část, pocházející z antických dob, se v roce 1095 stala dějištěm důležitého církevního koncilu, provázeného velkým shromážděním lidu, ke kterému tehdejší papež osobně promluvil. Důsledkem tohoto projevu byla mj. série válečných tažení. Zmiňuje se o něm autor, americký publicista, v jedné z úvodních kapitol své knihy, věnované zrodu, činnosti a zániku významné, vlivné a bohaté středověké církevní instituce. Ta byla založena asi o čtvrtstoletí později.
Text příspěvku byl upraven 01.08.18 v 12:32
Koncil se konal v tehdejším Clermontu (dnes Clermont-Ferrand), Francie, a tu knihu tipuji: Templáři (Piers Paul Read).
VIKa: omlouvám se, to byl úlet; Piers Paul Read je opravdu Brit. Bůhví na co jsem myslel... ale jinak soukroma uhádla všechno správně.
woodward: Díky za vysvětlení, to je v pohodě; takže to můžu pustit z hlavy. :-)
HÁDANKA
Dějištěm únosu mladé politické aktivistky (a milenky ministerského předsedy) je ostrov (hledáme), kde dlouhá staletí bují vášně (nikoli nízké zločiny) a který jeho nejslavnější rodák poznal na dálku podle vůně.
Politický thriller nás pak zavádí na mnohá jiná místa, včetně sídla Institutu pro výzvědné a zvláštní operace a domoviny rodiny bývalého agenta této organizace, který je hlavním hrdinou celé dlouhé série (dnes 17-dílné). Hledaná kniha má velice prostý název specifikující národnost unesené ženy.
Vložit příspěvek