Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Kde se odehrává ten nejděsivější krátký literární příběh vůbec?
Napovím rovnou: titulní fiktivní vesnice (patrně ovšem pojmenovaná podle skutečného anglického městečka) ve fiktivním údolí skutečného státu Nové Anglie.
Když "nejděsivější" povídka (s místem uvedeným přímo v titulu), tak za ní musí být klasik, v tomto případě hororu. Povídce bude za pár měsíců úctyhodných 90 let.
Aha, klasik a ve 20. letech? To může být jedině Lovecraft, takže asi město Dunwich v Massachusetts, že?
A jak se ta povídka, která "se počítá mezi nejděsivější díla hororové literatury", jmenuje?
Děkuji. Teď hledáme město, jehož metropolitní oblast má stejně obyvatel jako Praha – 1,3 milionu. Před mnoha lety sehrálo významnou roli v jisté občanské válce. Právě do doby této války je rovněž zasazen román, v němž se hledané město stává výchozím bodem nebezpečné pouti několika příslušníků armády.
To je zase pěkně zapeklité: napadlo mě sice pár občanských válek a k nim i známých knih (válka Růží-Černý šíp nebo španělská občanská válka-Komu zvoní hrana), ale v žádné není tak velké město (tehdy ani nyní)! Nebo klasicky americká občanská válka? Nebo...??? Jinými slovy potřebuji popostrčit, ať si můžu dál dumat ;-)
Město je tak velké dnes, tehdy muselo mít obyvatel určitě o hodně méně. Román je velmi známý a autor patří mezi nejslavnější spisovatele všech dob. Na onu pouť se hrdinové vydali tak říkajíc inkognito a určitě neskončili tam, kde plánovali...
Ale podumáno jest a zde výsledek:
Richmond, Virginia, USA - Tajuplný ostrov
(pozn.: Verne napsal - světe div se - i Sever proti Jihu, ale to zřejmě zná málokdo...)
Text příspěvku byl upraven 08.11.18 v 13:47
Ano, Sever proti Jihu by měl v blízké době vyjít v nakl. Omega, v modernizovaném překladu a s kompletním poznámkovým aparátem k historickým místům a osobnostem. Jeden kamarád u toho dělá redaktora a prý je s tím neskutečné práce...
Ale abychom to nezakecali: Je to skutečně jižanské zajatecké město Richmond, odkud prchli známí hrdinové v balonu. Podáváš!
Hledá se budova, která je dodnes impozantní (nejen zvnějšku, ale zejména uvnitř), byť jsou s ní spojeny i neblahé události. Nicméně v hledané knize půjdeme skoro na počátek její historie, k osobnosti, která jej ze svého titulu obývala jako vůbec první. Význam hledané budovy ale jakoby upozadil i samotné její obyvatele, a snad proto je jí věnován titul hledané knihy.
Nic? Napadlo mne to zrovna včera: pohleďte do kalendáře - a budete mít ihned jasno.
Hm, pohled do kalendáře říká Bílá hora. To znamená letohrádek Hvězda. Nevím, kdo ho obýval jako první. Ale titul knihy by mohl být Stella alchimica.
Ale kdepak - pořádně se podívej na datum včerejší (nebo to bylo někdy v říjnu...?)
Text příspěvku byl upraven 08.11.18 v 18:42
To vám dvěma tedy závidím selektivní paměť, protože od října do listopadu se ještě před pár (desítkami) let nadalo ve výlohách vidět skoro nic jiného než plakáty - připomínající (ne)blahou událost, která začala právě včerejším datem! Já bych ji nepřipomínala, ale udivuje mě, že to nikoho netrklo.
Raději zpět k hledané impozantní budově, našla jsem si pár údajů:
210 x 175 x 23 metrů, 1084 místností, 1476 oken, 117 schodišť...
Už vidím správnou odpověď, ale příspěvek se stejně dám.
Je to samozřejmě Zimní palác (mladší ročníky si z dlouhé chvíle mohou dohledat pohnutou historii, která je už bezprostředně netrápí, ale návštěvu Ermitáže lze doporučit všem bez rozdílu).
Jistěže je, odklepla jsem to. Pro zájemce (pokud tu nějací zbyli - mezi hádankami a hádankáři nějak ticho po pěšině, což ovšem zase dovoluje informativní vsuvku), co je unavuje to dohledat, připomínám, že to je kniha o první obyvatelce Zimního carského paláce (dostavěn 1762, jak jinak než pod taktovkou Petra Velikého), tedy carevně Kateřině II. Veliké. Takže do revoluce ještě dost daleko.
Potulný nádeník a malá holka se spolu schovávají na ostrově uprostřed velmi zvláštního jezera. Kterého?
Jejda, že je to zase Upfield? Divné jezero, co si pamatuji, bylo Eyre, The Bushman Who Came Back (Bony kupuje ženu?).
Správně, Eyrovo jezero a Bony kupuje ženu. Já to v originále znám jako Bony Buys a Woman. Máš ji.
Vložit příspěvek