Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Takže budeme hádat název jednoho domova důchodců, který se nachází v anglickém Sliptonu. Svou prababičku tu navštěvoval malý, téměř nevidomý chlapec s Hamletem.
Tuhle se tu hledalo dlouho jedno sci-fi dvojměstí, tak se dáme do hledání jiných souměstí na Zemi v (pro dnešní čtenáře nedohledné) budoucnosti: jedno u nás (má 9,6 miliónů obyvatel), dvě jinde po světě, která najdeme v románu o nás a o budoucnosti z domácí literární dílny.
A je to příběh milenecký (více než sci-fi) - a to také napovídá název knihy...
Když je to z českých luhů a hájů, tak mě napadl Vladimír Páral a jeho kniha Romeo a Julie 2300, souměstí Praha-Ústí, Melsyd (Melbourne a Sydney) a Dressden-Leipzig .
Omlouvám se za dlouhou prodlevu.
Nyní budeme hledat fiktivní svět, který spolu s lidmi obývají bytosti vyskytující se vesměs v pohádkách a fantasy. Ovšem v tomto případě se jedná o geneticky vyšlechtěné potomky jednoho z druhů, které se v přírodě tohoto světla vyvinuly již v dávné minulosti.
Zní to jako Isla Nublar - Jurský park nebo Isla Sorna - Ztracený svět od Michaela Crichtona.
Bohužel ne, musíte hledat daleko mimo naši Zemi. Ještě napovím, že se jedná o sérii, v níž dotyčné bytosti spolupracují s lidmi na ochraně jejich světa před cyklicky se objevujícími "útoky" z hlubin jejich planetárního systému.
Téměř před devadesáti lety kotvila v zálivu u ostrova daleko na severu italská loď, řídící rozsáhlou pátrací akci. Dva z těch, po nichž se pátralo, o tom později napsali, jeden z nich jen jednu knihu, druhý o událostech té doby napsal taky jednu, ale zmiňuje se o nich dosti obsáhle i v dalších dvou. Jak se tehdy jmenoval onen záliv? (On se dnes jmenuje v podstatě stejně, jenom v jiném jazyce). A jak se jmenuje ta jediná kniha jednoho ze zmíněných dvou autorů?
loď Citta di Milano - Kingsbay (dnes Kongsfjorden, Špicberky) - záchrana vzducholodi Italia - přežili a psali o tom jak Nobile, tak Běhounek, ale asi ten náš je hledaný:
Trosečníci polárního moře
od: František Běhounek
Uhádla soukroma a jako vždycky plní plán na tisíc procent. asi ráda ťuká do kláves. :)
Asi chci být užitečná, protože některé odpovědi, které sice plně vyhovují pravidlům (a o to jde především, že ;-) mě osobně neuspokojují (postava+autor bez knihy, místo+ kniha bez autora, název knihy bez čehokoli) musím si pro sebe to neznámé zbytečně složitě dohledávat, přitom uvést autora u knihy je snad to nejmenší (a sluší se to - autor a jeho dílo jedno jsou).
A věz, že do kláves ani moc ráda neťukám, protože v rychlosti dělám překlepy a musím se stále opravovat ;-(, navíc v rámci své práce také musím hodně psát, takže bych si opravdu raději od toho odpočinula.
Za sebe děkuji za doplňování historických souvislostí i občasných zajímavostí. Nahrazuje to google. :-)
no právě, tak to nech na těch, kdo mají potřebu se dovědět víc. ať si to dohledají.
A proč? Chceš minimalizovat spotřebu prostoru tady, nebo o co ti jde - že musíš číst celý odstavec "navíc" pro schválení odpovědi na svoji hádanku?
ani nevím, nějak mi to připomíná podlejzavozu úslužnost některých mých dávných spolužaček. šly mi na nervy. ale dělej, jak rozumíš.
"Podlejzavou úslužnost" - vůči komu? Ta poslední poznámka od woodward mě vede k názoru, že je tak trochu mysogin; mně jde často taky na nervy, ale snažím se být slušná, ostatně muže mám ráda ;-) A samozřejmě budu dělat to, co považuji za vhodné :-)))
Autor a název knihy je absolutní minimum vedle dalších požadovaných odpovědí - mirektrubak je tu relativně nový a dělá to sám od sebe od začátku, a to se mi líbí.
Text příspěvku byl upraven 15.02.17 v 14:19
HÁDANKA (k uhodnutí, nikoli hádce ;-)
Česká lékařka, s velice cizokrajným křestním jménem, ostatně i s ne zrovna česky znějícím příjmením, emigrovala v roce 1968 do země, kde v jedné oblasti (ne asi zrovna nejvyhledávanější) provozovala lékařskou praxi. Na důchod se s manželem vydali do jiné země, na jejích krásy a památky se celý život těšili a kde strávili celé dva roky.
Hledáme obě destinace, související knihy a autorku.
Sice jsem autorku neobjevila, ale zajímavou knihu (která také neřeší hádanku) ano, a to Dopis Alexandrovi od Renáty Laxové.
Autorka už hodně překročila devadesátku (doufám, že informace na webu neklamou a ještě žije), narodila se v Charkově, pracovala jako internistka v Čechách i na východním Slovensku. Cizokrajná putování a dlouhodobé pobyty, z nichž vzešly hleané knihy, ji zavedly za oceán a zpět do kolébky západní kultury.
Vložit příspěvek