Off topic a pověry a bludy všeho druhu
Tá príručka je očividne nafigu, tvrdí totiž aj toto:
zřejmě část. modál. s význ. jistého stupně jistoty, určitě 2, nepochybně, patrně: zřejmě to neviděl rád; mráz mu zřejmě nevadil
Zdroj, ktorý tvrdí to, čo sa dakomu nehodí, je nedôveryhodný. A basta!
Naias: "zřejmě" je v pořádku - ten významový posun je sice nelogický, ale prostě se to tak používá. ale vesměs NEZNAMENÁ bez výjimky.
To jsou věci! Ale mýlí se, když tam píšou, že starší generace to vnímá jako "bez výjimky" na rozdíl od mladší generace. Já jsem starší generace a taky bych to Beranovi netrpěl!
Pardon, že skáču do rozvinuté diskuze.
Je spousta divných slov, které mi nejdou přes pusu.
Třeba: "OBEJDU SE".
Jak to vůbec vzniklo?
Už jste to někdy zkoušeli? Obejít se? To je ale kravina ! :-D
Obejít se bez něčeho, to je známý výraz. Jenže dneska to leckdo používá jenom v tom tvaru obejdu se; víceméně z lenosti. ;)
Známý výraz to je a recht, že se to používá jen z lenosti nebo prokrastinace.
Ale pokud to vezmeme doslova, tak "sám sebe obejít" je nemožné
Tak jak to herdek vůbec vzniklo?
Známý výraz to bezesporu je, nechápu ale tvrzení, že se to "používá jen z lenosti nebo prokrastinace", významově to znamená nemít potřebu něčeho - obejdu se bez facebooku, obejdu se bez milionu, atp.
Vnímám to rčení tedy spíš jako známku zdravého rozumu, případně skromnosti, nežli lenosti.
Ono jde spíš o to, že to lidi používají samostatně. Obejdu se. Tečka. Ne: "obejdu se bez..."
Nejsem sice žádný lingvista, ale jako věta holá se mi to jeví jako nonsens a ve svém relativně dlouhém životě jsem se s tím dosud nesetkal. Není to ale nic, s čím bych si dělal těžkou hlavu.
Špatně jsem se vyjádřil. Ne že by to vždycky postavili takhle samostatně, ale prostě neříkají obejdu se bez něčeho. Říkají třeba "s tím se obejdu" - což má znamenat " s tím vystačím", nebo když se jich ptáš, jestli mají všechno, jestli ještě něco nepotřebujou, řeknou: já se obejdu.
woodward: Zajímavé, to jsem ještě nikoho použít neslyšela. Jediný, kdy jsem slyšela obejdu se a sama to i použila bylo ve významu, že se obejdu bez něčeho.
Když se to řekne takhle, tak to zní divně.
Páni, ono je toho 20 dílů! To zas mám co číst do vánoc. Šup s tím do chystám se číst.
Koukám, že v Domě čtení mají z té encyklopedie patnáct kousků. V úterý tam zajdu.
Vložit příspěvek