Poznejte knihu podle první věty
Věž, která tam být neměla, se noří do země těsně předtím, než les černých borovic začne ustupovat bažině, kterou pak střídá rákosí a větrem pokroucené stromy a slaniska.
Anihilace - Jeff VanderMeer
(Přiznávám, že jsem podváděla s vyhledávačem, jinak bych žila v přesvědčení, že je to jeden z dílů Temné věže).
Další:
'Je neskutečných osmnáct stupňů mrazu a padá sníh, a v jazyce, který už není mým, je to qanik, velké, docela lehounké krystalky, jež po hromádkách pokrývají zemi vrstvou bílého mrazu v prášku.'
P.Hoeg - Cit slecny Smilly pro snih
(tyjo, děkuju za tu knížku! Před skoro dvaceti lety jsem ji dala jako dárek mamce k něčemu. Té se to vůbec nelíbilo. Já ji četla pak a libílo se mi to tehdy moc. Teď jsem se na to chtěla kouknout znova, ale bohužel je asi někde uložená v krabici nebo kdovíkde. Každopádně milá vzpomínka.)
Text příspěvku byl upraven 22.04.23 v 18:46
Zadání:
Učitelka klavíru Erika Kohutová vrazí jako vichřice do bytu, o který se dělí s matkou.
Tady se - jak vidím - nečeká na potvrzení správnosti odpovědi, tak tedy rovnou zadávám nové hledání:
Slunce stojí nad nejvyšším vrcholem pavlovského horského hřebene a koupá své mírné teplé paprsky v lesklých vodách veliké nížiny.
Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum.
Dobrodružství medvídka Pů/Medvídek Pú.
(Až teď jsem zjistila, že v prvním českém vydání je Pú s kroužkem).
'Když jsem byl mladší a všechno se mě hloub dotýkalo, dal mi otec jednu radu, která se mi od té doby pořád honí hlavou.'
Na rohu Kaiser Allee jsem odbočil, nápor větru a zledovatělého deště mě šlehl po holých nohách a já jsem si s hrůzou uvědomil, že je sobota.
Nápověda: Jedná se o knihu, která je zde v žebříčku mezi top 100 knihami...
Na žebříček jsem se podívala a jsem z něj šokovaná...:-) (ale to není důležité).
První kniha, co mi přišla příhodná je Smrt je mým řemeslem.
'Žádný živý tvor si nezachová příčetnou mysl, je-li vystaven absolutní skutečnosti. Dokonce i skřivan nebo luční kobylka musí někdy snít.'
(V originálním znění je to jedna věta).
Jednoho pozdního večera na konci března uchopilo dítě dvouhlavňovou brokovnici, odešlo do lesa, přitisklo zbraň někomu k čelu a zmáčklo spoušť.
Medvědín - Fredrik Backman
(Výraz 'dítě' je zde tedy dost zavádějící a mimo).
'Mám dojem, že to bylo o vánocích 1967, kdy Dale dostal svůj první magnetofon.'
(Podobnost se slavným seriálem není čistě náhodná).
Bohužel.
Kniha není příliš známá (vyšla jednou v 90. letech), ale jedná se o doplněk k velmi slavnému a přelomovému seriálu. Jméno a magnetofon jsou vodítka:)
Vložit příspěvek