Poznejte knihu podle první věty
Kry rozbíjely břehy, voda pod ledovou krustou v meandrech a slepých ramenech tepala krajinou, v zimě byla řeka v bílé krajině jediným pohybem, kry se převalovaly jedna přes druhou, lámaly se, trčely z nich větve a kmeny stromů.
'Narozeninové oslavy se v mnohém podobají gynekologickému vyšetření - cítíte se na nich poněkud nesvá, mírně v rozpacích.'
Ano. Náhodně jsem do toho dnes nahlédla v knihkupectví a ten začátek byl prostě neodolatelný.
Tak pro změnu něco z klasiky:
Melechovův dům stojí na samém krahu chutoru.
Třetího března roku 1820 vydal se John Brodrick z Andriffu do Doonhavenu.
Text příspěvku byl upraven 21.12.23 v 08:33
čím kratší a prostší věta na začátku, tím výraznější, klasičtější a (aspoň pro mne, obsahem) děsivější dílo
Začnu napovídat zlehka: překladů (nejen) téhle úvodní věty je za ta opravdu dlooouhatánská léta vícero... - tohle dílo má dosud 35 českých a slovenských vydání...
Tak je to kralevic dánský, ale samotné by mi to trvalo (měla jsem přítele na telefonu, ehm). Už jsem tady jednou zadávala hru Macbeth, ale tam je začátek o dost výraznější.
ano, Hamlet, začíná velmi prostě..., však se také ptá pozorný strážný příchozího
'V podmračených dnech si Robert Neville nebyl nikdy jistý, kdy přichází soumrak, a občas byli na ulicích dřív, než se stačil vrátit.'
Vložit příspěvek