Zajímavá a neobvyklá přirovnání nebo úsloví, i nářečná
Přímo u autorů jsou jejich vlastní citáty, které někdy někde pronesli - tedy např. i Pohlreich v televizi, plus zajímavé citace z jejich knih. Ale to, co řekl autor sám za sebe (např. v rozhovorech a při různých jiných příležitostech) je....... nevím, jak to vyjádřit, prostě, nejvíc je vystihující, přibližující je jako osobnosti. Proto jsou citáty u autorů.
Ani přirovnání, ani úsloví. Jen SMS.
Moje sestra (o kamarádce, která přijela na chalupu) :
Ona vůbec nečte!
Já:
A co?
Sestra:
Ona furt mluví!
A tak se u nás začalo říkat:
Ona (on) vůbec nečte!
Aby vás pámbíček nebeskej pozlatit ráčil!
Něco jako Hrozně moc vám děkuju. Objevilo se (a připomenulo se mi to) v příběhu Sherlocka Holmese nazvaném Podnájemnice v závoji.
Tak to přirovnání o krbových kamnech a hoření mě teda dostalo, to jsem vůbec netušila že při hledání nákupu krbových kamen na něco takového narazím a u toho utrácení peněz se budu cítit tak spokojeně, to jste mě teď teda příjemně skutečně překvapili, jen co je pravda.
Text příspěvku byl upraven 26.06.24 v 07:45
Jako sorry, tohle strčilo všechny básníky světa do kapsy. Krásně napsaná spamová reklama. Prostě láska na první přečtení :) srdíčko. Slovy, srdíčko sem jinak vložit nejde...
(Odkaz je už smazaný, takže o tu krásu poezie přišlo dost lidí, ale..
Taky dobře.)
Text příspěvku byl upraven 26.06.24 v 08:46
Starý závodný lekár banského závodu: “Že kašleš? Pozri tam! ukázal na neďaleký kopec, kde bol cintorín. “Oni by radi kašľali a už nemôžu.
Text příspěvku byl upraven 16.07.24 v 16:33
No tak si po létě dovolím přidat další příspěvek od jednoho stejného autora, mého kamaráda. Spadla mu do klína v zatáčce při prudké jízdě autem sekaná a mladý, jistě nadaný básník praví: "spadla mi do klína vepřová vagina".
A další jeho krásné přirovnání je "fuj to je smrad jako bych žral týden staré potraty".
Pro obveselení publika stačí dodat, že dotyčný je kuchař.
V nedávno čtené sbírce lidové tvořivosti a moudrosti "Klíč je ve výčepu " bylo poetické přirovnání: Tady je smrad, jako když větraj hrobku!
Doporučuju ke čtení, každý si tam bezesporu najde to své.
"Tímhle tempem bys mohl dělat tak maximálně topiče v letním kině."
(Zdeněk Pohlreich)
Když mi bylo jako jemu, tak jsem se ještě bál černýho kafe! (Zdeněk Pohlreich)
Souhlasím, Nermale, že Zdenda je nevyčerpatelná studnice...
Ten má hříchů jak veverka blech.
(Dalskabáty, hříšná ves)
https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/dalskabaty-hrisna-ves-aneb-zapomenuty-cert-55117
*
Což mi připomnělo:
Má řečí jako opice blech.
Případně: Má keců jak opica blech.
Tak jsem tou zapomenutou stovkou zaplatil a prodavačka po ní vyjela jako pes po vandrákovi.
Jan Pixa: Na přeskáčku
https://www.databazeknih.cz/knihy/na-preskacku-269056
Vložit příspěvek