Plané rostliny a jejich použití v kuchyni hodnocení
Gertrud Scherf
V dnešní době se stalo sbírání planých rostlin pro kuchyni oblíbenou činností lidí, kteří si cení požitku ze zdravého jídla. Mají k tomu dobré důvody: • Plané rostliny mají více aroma a lepší chuť než ovoce a zelenina z obchodu, které mají za sebou nezřídka dlouhou cestu ke spotřebiteli. Na chuť planých rostlin je ale někdy zapotřebí si nejdříve zvyknout. • Ve srovnání se zeleninou a ovocem z obchodu plané rostliny často mají více bílkovin, vitamínů, minerálních látek a podle novějších poznatků obsahují sekundární rostlinné látky významně podporující zdraví. Ostatně mnohé druhy planých rostlin, které se používají pro kuchyni, jsou zároveň léčivými rostlinami, např. kopřiva dvoudomá, bez černý, podběl lékařský, růže šípková, smetanka lékařská a jitrocel kopinatý. • Plané rostliny nejsou ošetřované chemikáliemi proti škůdcům. nehnojí se minerálními hnojivy, neošetřují se prostředky pro regulaci růstu a zralosti. • Člověk nabývá bližší vztah k planým rostlinám, protože musí být obeznámen s jejich vzhledem, s jejich stanovištěm a s jejich zvláštnostmi. Kdo při vyhledávání určitých rostlin prochází domácím okolím, využívá blahodárný pohyb venku a přitom může pozorovat zajímavosti přírody. • Při kulinářském uplatnění planých rostlin lze silněji pociťovat hodnotu výživy a lze lépe porozumět životu předků.... celý text
Zatím zde nejsou žádná hvězdičková hodnocení. Knihu můžete ohodnotit hvězdičkami nad její obálkou.
Autorovy další knížky
2019 | Plané rostliny a jejich zapomenutý význam |
2004 | Plané rostliny a jejich použití v kuchyni |