1793

1793
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425489/bmid_1793-2pE-425489.jpg 4 372 372

Michael Cardell série

1. díl >

Píše sa rok 1793 a Štokholm sa pretĺka stredovekom plným násilia. V mestskom kanáli pláva znetvorená mŕtvola. Zmysel pre spravodlivosť ženie dvoch vyšetrovateľov, aby objasnili túto ohyzdnú vraždu. Právnik Cecil Wings, geniálnejší ako Sherlok Holmes, má v štokholmskej polícii na starosti „obzvlášť závažné zločiny“. Druhým vyšetrovateľom je Michael Cardell, veterán s drevenou rukou. Obaja rýchlo pochopia, že obeť mučili s chirurgickou presnosťou, ale to je len jedna z ohavností, ktoré odhalia... Bolestivá naliehavosť románu si zaslúži rôzne prívlastky: napínavý, plný atmosféry, temný, krutý, brutálny, spoločensko-kritický atď. Vynikajúco zobrazené charaktery nás navyše prevedú ťaživou atmosférou mesta a vtiahnu do svojich osobných problémov. Prežiť v Štokholme v roku 1793 je skutočne náročné. Na vine nie sú len otrasné stredoveké pomery, ale aj to, že mesto pod neschopným vládcom bankrotuje a upadá.... celý text

Benovo
25.10.2021

Nejdříve jsem v knihovně narazil na druhý díl (1794) a když jsem to zjistil, tak jsem si půjčil tento první. Raději čtu vícedílné knihy ve správném pořadí.

Na začátku jsem neměl žádné očekávání, pouze mě velmi zaujala obálka knihy, neznámý autor a zároveň označení jako nejlepší švédská kniha roku 2017. I když bych odhlédl od toho, že to byla autorova prvotina, tak bych nezměnil své hodnocení jako jedné z nejlépe napsaných knih jaké jsem v poslední době četl. Zajisté za to může nemalou měrou i velmi povedený překlad, ale to nedokáži posoudit, protože švédsky neumím ani slovo. Kniha je vyprávěna časově trochu napřeskáčku, ale tím, že se střídají vypravěči, tak to vůbec nevadí, naopak to pomáhá po celou dobu udržovat napětí. Mám rád knihy, které mají uvěřitelný ("reálný") děj a překvapivý, přesto logický a smysluplný konec. A v této knize mi toho bylo dopřáno nadmíru. Už se těším na další dva díly této trilogie. Věřím, že budou neméně dobré jako ten první.

Kanimůra2
20.10.2021 2 z 5

za mě ne, asi po 100 stranách jsem si řekla, že je mnoho krásných knížek a ani je nestačím všechny přečíst. Tak proč se zdržovat něčím, do čeho se tlačím. Nějak mi to nesedlo

Kamys
04.10.2021 5 z 5

Perfektní kombinace detektivky s historickými reáliemi. Nevím samozřejmě, jak to opravdu vypadalo ve Švédsku v 18. století, nicméně autor zachycuje barvy, pachy, šrumec i jednotlivé postavy tak, že jsem měla skoro pocit, že se dívám na film. Detektivka je to z toho pohledu, že se snaží vyřešit zločin, nicméně metody a možnosti jsou v téhle době docela omezené. Spíš se tedy seznámíme s prostředím a způsobem života, které odpornému zločinu slouží jako pozadí. No, a že to není čtení pro citlivější povahy, to už zaznělo mnohokrát. Já osobně se těším na pokračování.

Parwana
28.09.2021 5 z 5

Naprosto unikátní dílo. Syrové, temné, jak Švédsko v 18. století. Některé pasáže na mě byly skoro moc, netušila jsem, že lze dát tolik brutality na papír. Těším se na další díl.

Ella_85
28.07.2021 5 z 5

Dost syrove a misty az nechutne popisy, ale pribeh jako takovy me zaujal. I kdyz nektera zjisteni byla az moc „nahodna“ a pokracovani si asi nenecham ujit, nejdriv si, ale prectu nejakou sladarnu…tohle byl fakt ekl.

Vestička
24.07.2021 2 z 5

Ukecaná kniha , a autor, typicky pro germány, nemá cit a nezná míru. Je to jen čtivě popsaný sled nešťastných událostí , śpatných rozhodnutí a hnusu okolo. 4 části, každá je jiná, a to dělá knihu zajîmavou. První, začíná opravdu jak detektivka, nás dovede až k pitevnímu stolu. Zde si vnímavější ćtenář uvědomí, že toto byl zločin z vášně, a hlavně, že v působení utrpení už nelze zajít dál . V tomto ohledu autor opravdu dosáhl vrcholu žánru severská krimi, Druhá část šokuje , barokně rozjuchaná na začátku, a přitom je to horor. Je zároveň tou nejukecaněj, a nutí přeskakovat kapitoly . Takže já vlastnĕ nevím, jak chudàk k tĕm dluhům přišel. Třetí ćást připomíná ruskou klasiku, jen je moderně brutálnější a akčnější. Ale je v podstatě zbytečná. Poslední část, ve které hned na začátku pohřbíme a obrećìme jednoho z vyšetřovatelú, je nejlepší. I když byl vrah opĕt jen magor, tak za to, že nechybí tradičnì a oblíbené homotéma, palec nahoru. A prosimvás , jaký středovĕk proboha, ten skončil objevení Ameriky ne? Než umřu, tak se možná dozvím, že ve středověku se narodil i můj dĕda.

Solverino
05.07.2021 5 z 5

Tak za mě naprostá pecka! Moc pěkně popsané reálie i chování postav zcela odpovídající drsné době, která tenkrát vládla. Zločin popsán z několika pohledů, pohnutky vraha, průběh vyšetřování i "vznik" oběti. Co připadá některým jako příliš kruté je realita tehdejší doby, naopak je nutno napsat, že taková realita panuje dosud v některých nepříliš rozvinutých zemích i dnes (např. dětští vojáci v Africe). Za mě moc pěkné ztvárnění (četba i zvukový doprovod) u audioknihy, četl Daniel Bambas - doporučuji!

galinek
30.06.2021 5 z 5

Dočteno,....dost drsné, ale mělo to atmosféru.....Nevím, jestli chci pokračovat druhým dílem....

lazarus
25.04.2021 2 z 5

Můj dojem po dočtení 1793 dokonale vystihuje kolega čtenář trudoš a nemám co k tomu víc doplnit. Na druhý díl se rozhodně nechystám, ani si jej už nekoupím. Ovšem pokud hledáte knihy s podobným žánrem, ovšem s méně prvoplánovým hnusem tak poradím Kvítek karmínový a bílý a Páté srdce. Tam najdete lépe vystavěný příběh a sympatičtější postavy.
Mimochodem redaktorská práce na knížce je tak na kopanec do řiti pro dotyčnou osobu. Ze začátku nějak hapruje sazba slov a občas chybí mezery mezi nima. A nesmyslné vysvětlivky na konci knížky tomu dávají pověstnou korunu.
Oproti tomu obálka je hodně povedená.

Pampalini
06.04.2021 3 z 5

Mám smíšené pocity. Dílko je hodně propracované, historicky maximálně věrné, atmosférou, jazykem a postavami vyvolává vesměs všechny odstíny hnusu a znechucení. Uvedení jako historické kriminálky zavádí a to je hlavním problémem. Vyšetřování je postaveno na náhodách. Ve správném čase se stopa objeví a jede se dál. Lidé jsou hovada poháněné mamonem, občas si dají přes hubu, stejně jako dnes. Přemýšlím, zda-li to bylo podobné i v našich končinách. Je faktem, že myšlenky revoluce v 1789 a později se dost idealizují. Ve skutečnosti jenom vyplavila to nejhorší co se usadilo na dně skazených duší lidí.

hanap
03.04.2021 4 z 5

Můžu jen napsat, že jsem ráda, že jsem nežila v roce 1793 a také jsem ráda, že jsem si mohla přečíst tuto knihu, je to zajímavé a napínavé čtení. Těším se na 1794.

Roubas
07.02.2021 5 z 5

Žrádlo. Chvíli trvalo, než jsem se začetl, mluva a jazyk jde ruku v ruce s rokem a dějištěm příběhu. Je úžasný, jak si autor vyhrál právě s reáliemi a detaily. Příběh jako takový ale v žádném případě není pozadu. Vrstevnatý děj, který není detektivkou v pravém slova smyslu jako spíše historickým románem o zločinu ze všech možných stran. Naprosto skvělá ústřední dvojice, ranař s dřevěnou rukou, nasáklý režnou a právník ztělesňující alespoň v rámci justičního systému zcela nadčasovou racionalitu. Možná, že toho hnusu, nemocí a beznaděje bylo chvílemi až moc. Sem tam jsem si řekl, že je to na efekt. Ale co, tu dobu těžko poznám líp než autor.
Ten příběh se do mě zažral jako do Wingeho tubera.

simona5843
01.02.2021 3 z 5

Od knihy som mala veľké očakávania a to bol asi ten problém. Štýl autora je veľmi špecifický a nie každému môže sadnúť. Ja som z knihou zo začiatku bojovala až som rozmýšľala že knihu odložím ako nedočítanú no zaťala som sa. Nakoniec som z knihou spokojná a prečítam si aj druhý diel.

Devorah
03.01.2021 2 z 5

Pokud bylo dílo 1793 zvoleno nejlepší švédskou knihou roku 2017, pak ten rok musel být ale hodně chudý na dobré knihy.
Niklas Natt och Dag by možná udělal lépe, kdyby se místo psaní věnoval tomu, čemu dává přednost ve svém volném čase, a to hraní na mandolínu, housle nebo japonskou flétnu. Snad mu to jde lépe, než tento detektivní příběh, který se mu bortí a nedrží pohromadě.
Jako historická freska to nejspíš funguje, jako detektivka nikoliv. Kniha měla obrovský potenciál, který autor nevyužil a spíše promarnil. Tolik nezajímavých popisů stockholmského okolí, tolik zbytečných rozhovorů o ničem, to vše čtenáře spíše nudí a dráždí, než aby navnadilo k dalšímu čtení.
Bezbřehá nuda protknutá skandinávskou řezničinou zabalenou v historickém hávu. Děkuji, příště snad raději alkohol, než knihu od Niklase.

Alma-Nacida
18.12.2020 2 z 5

Ajaj, to bylo na mě teda příliš. Já nevím, jestli lidem normálně chybí představivost, ale já bych mnohé detaily i oželela. Přijde mi, že si to v tomto případě autor užívá tak trochu moc, muhehe...

Ignis
10.12.2020 3 z 5

Černý jako čerstvý asfalt. Drsný jako šmirgl. Působivý jako...jako...ok, došly mi přirovnání, prostě dost.
Každopádně za přečtení to stojí.

trudoš
02.12.2020 3 z 5

To jsem se zas jednou hezky pozvracel. Co to v těch skandinávcích je, že se vyžívají v detailních popisech toho, jakým způsobem může člověk ublížit bližnímu svému? Ale co už, ta večeře stejně chtěla ven.
Niklas Natt och Dag odvedl kus práce, když dával dohromady materiály pro svou historickou fresku. Jenže při všem tom sběru opomněl fakt, že mu zápletka jako detektivka příliš nefunguje. Rozehrávka je ještě v mezích pravidel, kdy je nalezena mrtvola, představí se dvojice kriminalistů a následnému vyšetřování již zdánlivě nic nebrání v cestě. Právě tady však děj selhává. Historii zločinu totiž odhalujeme až skrze výpověď přímého účastníka, přičemž motivace - proč a k čemu došlo -, jsou nám vysvětleny zase ústy někoho jiného. Ze čtyř set stran má tak smysl pouhých sto, které jsou navíc vedeny autorovým úmyslem zápletku nějak, jakkoliv, dokončit - třeba i jinak, než přirozeným vývojem. A já se přitom těšil na detektivku, ne na zádumčivou tragédii, plnou explicitní a samoúčelné řezničiny.

salamandrina
25.11.2020 4 z 5

Příběh a detektivní zápletka troufám si říct slabý. Ale o to asi stejně nejde. Popis a atmosféra konce 18.století na jedničku.

certik003
02.10.2020 4 z 5

Skvěle vylíčená ponurá atmosféra tehdejší dost drsné doby, obzvlášť pro chudé obyvatele a těch byla většina. Měla jsem pocit, že úplně živě vidím tu špínu a hnus. Vražda samotná je docela nechutná a brutální, tady by mi asi nevadilo, kdyby autor trochu ubral. Vlastně celkově je to docela hodně depresivní, ale stejně mě zajímalo, jak se osud postav bude vyvíjet dál a jaký bude motiv k spáchání takového činu. Poslouchala jsem jako audioknihu.

Arbenin
30.09.2020 3 z 5

Dobra zapletka. Kniha neni pro kazdeho a uz vubec ne pro slabsi povahy, ale uvedene nechutnosti jsou funkcni.