20 000 let vaření
Petra Pleskotová
Rozkoš z hodokvasu náleží všem věkům, všem stavům, všem zemím a všem dobám, a zůstává naší poslední útěchou, když už nás nemůže potěšit nic jiného.
Přidat komentář
Štítky knihy
dějiny lidstva gastronomie literatura faktu
Autorovy další knížky
1987 | Svět barev |
1983 | Zlato! |
1976 | 20 000 let vaření |
1979 | Tajemný rozměr čas |
1985 | Breviář zdraví a půvabu |
Kdo pracuje v gastronomii nebo doma rád vaří, tuhle knížku ocení, díky množství málo známých a zajímavých informací, kterými je kniha nabitá. Římané pořádali hostiny tak velkolepé, že vešly do dějin, v knize popsána hostina u Trimalchiona. Mnichům v klášterech vděčíme za zdokonalení vaření piva a klášterní elixíry, dnes známé jako likéry. Za příborový nůž s kulatou špičkou můžeme poděkovat Ludvíku XIV., který neměl rád když se při hostině vraždilo, úmyslné rozříznutí ubrusu při hostině, bylo něco jako pozdější hození rukavice, tedy výzva na souboj, podobných zajímavostí je v knize více. Evropský novověk přivítal kávu, cukr a brambory , Jan Svatopluk Presl, náš přirodovědec v roce 1846 napsal, bez brambor nyní pokolení lidské nemůže býti, rostlina ta značí pro lidstvo největší prospěch, který získalo z objevení Ameriky. plný počet hvězd.