22. 11. 1963
Stephen King
![22. 11. 1963 22. 11. 1963](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125983/22-11-1963-125983.jpg?v=1340443625)
Dvadsiateho druhého novembra 1963 zazneli v Dallase tri výstrely, prezident Kennedy padol mŕtvy a svet sa zmenil. Čo keby ste dostali možnosť tomu zabrániť? Stephen King tentoraz berie čitateľov na neuveriteľnú cestu do minulosti. Jake Epping, tridsaťpäťročný učiteľ angličtiny z mestečka Lisbon Falls v štáte Maine, si privyrába vyučovaním v kurzoch pre dospelých. Požiada svojich študentov, aby napísali slohovú prácu o udalosti, ktorá zmenila ich život. Pri jednej z nich mu vyhŕknu slzy – číta srdcervúci príbeh o tom, ako sa raz večer pred vyše polstoročím vrátil otec Harryho Dunninga domov a kladivom zabil jeho matku, sestru aj dvoch bratov. Jake si pri čítaní tejto slohovej práce uvedomí, že dejiny – Harryho aj tie veľké americké – sa často zvrtnú na maličkosti... Onedlho mu jeho známy Al, majiteľ miestnej reštaurácie, prezradí tajomstvo. V jeho špajze sa nachádza brána do minulosti, do konkrétneho dňa v roku 1958. Al prehovorí Jaka, aby sa podujal na misiu, ktorej zasvätil veľkú časť života – zabrániť atentátu na Kennedyho. Tak sa začína Jakov nový život v minulosti. Stáva sa z neho George Amberson v ére Kennedyovcov, Elvisa Presleyho, veľkých amerických áut a všadeprítomného cigaretového dymu. Každá zákruta na ceste časom, zo škaredého malomesta Derry (kde musí Jake vyriešiť záležitosť s Dunningovcami) do milého mestečka Jodie v Texase, kde sa Jake nebezpečne zamiluje, ho vedie k samotárovi a čudákovi menom Lee Harvey Oswald a do Dallasu, kde sa minulosť stáva až neznesiteľne napínavou a kde sa dejiny už vôbec nemôžu nazývať dejinami.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2012 , Ikar (SK)Originální název:
11/22/63, 2011
![Nomia Nomia](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Stoprocentní uspokojení mých čtenářských chuťových buněk. Třaskavá kombinace Kinga, cestování časem a 50./60. let USA, to snad ani nemohlo dopadnout blbě. :)
Kulervoucí bichle, která vás bude bavit od první stránky. Mělo to hlavu a patu, skvělý nápad, chytlavou atmosféru i sympatického hrdinu. Někoho možná rozčilovala "červená knihovna" se Sadie, mě naopak. Myslím, že King dokázal, že se umí chopit i milostné linky.
![vosje vosje](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25330/m_vosje-0mB.jpg?v=1650825183)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Asi nikoho nepřekvapí, když napíšu, že to bylo napínavé od začátku do konce. Natahovat na skřipec zvědavosti umí King velmi dobře. Byla jsem velmi zvědavá, jak toto téma pojedná a nezklamal mne. Není to jen "co by, kdyby", ale je to opět spousta převapivých zvratů a situací, kdy se už už zdá, že ... a zase se něco zvrtne atd. Mistr si s tématem pohrál s péčí a láskou a moc se mi to líbilo.
![hurwajz hurwajz](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/3961/hurwajz-ssb.png?v=1541183256)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Po dlouhé době "bichle" od Kinga, moc pěkné počtení, pro americké čtenáře nebo průzkumníky téhle světové události má určitě přidanou hodnotu.
.......Otočila se. Měla vážný pohled. "Můžu se zeptat ještě na něco?"
Vzdychl jsem. "Do toho."
"Mám nejméně čtyřicet minut, než se budu muset oblékat do školy. Nemáš náhodou ještě jeden kondom? Myslím, že jsem objevila lék na bolest hlavy"........
![boruf boruf](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/342087/m_boruf-PXq.jpg?v=1630752759)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opravdu, ale opravdu skvělé počtení. Konečně po dlouhé době mohu dát 5*. Knihy Stephena Kinga jsou na mém seznamu oblíbených knih velmi vysoko.
![Blaufik Blaufik](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/137500/m_blaufik-p1O.jpg?v=1556973951)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Věřím, že po dočtení budete nad příběhem ještě dlouho hloubat a kniha se pro vás stane nezapomenutelnou, stejně, jako pro mě.
Rozhodně se jedná o, zatím, nejlepší knihu, co jsem od autora četla a věřím, že i v celkovém součtu všech jeho románů, bude rozhodně na špici a to díky pečlivosti, s jakou nám svůj návrat do minulosti, předkládá.
![Amalberga Amalberga](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/145986/m_amalberga-G1F.png?v=1681383567)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
King si dal velkou práci s rešerší a je to vidět. Kniha se čte dobře, krátké kapitoly jsou úderné a skvěle fungují. Po letech jsem si zase od Kinga něco přečetla a rozpomněla se, proč mě jeho knížky tolik bavily a zároveň mi vadily. King je skvělý spisovatel, umí dobře zachytit ctnosti a nectnosti hlavního hrdiny a proniknout do jeho největších obav a strachů. Nicméně mi vadí, jak King píše ženské postavy. Sadie je tu v podstatě jen pro Jakeovu motivaci, není postavou sama o sobě, vždy jen ke vztahu k mužům v knize.
![nai.ivka nai.ivka](https://www.databazeknih.cz/img/users/58_/58554/m_58554-WEz.jpg?v=1459854939)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Sice si myslím, že JFK zabil někdo jiný než si myslí King, ale to mi nebránilo si to pořádně užít. Knížka je prošpikovaná fakty, okořeněná milostnou linkou a o level výš poslaná cestováním v čase s úkolem změnit osudy. A jako obvykle nechybí známá místa a odkazy na další knížky, oblíbenou muziku, filmy. Musela jsem se kouknout jak se tančil Lindy Hop. I když bych si přála, kdyby se nestalo to a ono, přece jen si také myslím, že je dobře, že to neumíme a doufám nikdy nebudeme umět.
![jordys jordys](https://www.databazeknih.cz/img/users/82_/82374/m_jordys-swR.jpg?v=1611776105)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
King trochu jinak, myšleno v dobrém! Horor to není, takže nedoporučuji jako první knížku od Kinga. Konspirace mě nezajímají, ale v tomto případě to rozhodně nebylo překážkou a knihu jsem si užil od začátku až do konce - ano, až do konce, překvapivě pro Kinga i ten konec se velmi povedl a to rozhodně nemohlo být snadné. Velmi jsem ocenil výlet do Derry v první části knihy, jako number one fan by mi i tohle stačilo a už bych automaticky hodnotil 5/5. Seriál taky stojí za to, je tam pár změn a méně easter eggs pro fanoušky, ale jde o jednu z těch lepších adaptací.
![DomYell DomYell](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19474/m_domyell.jpg?v=1737620489)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ja ty velke knihy od Kinga mam rad. Je to proste komplektni menu, aby se tim clovek musel prokousat a i kdyz uz je plny a dobre najedeny, furt kouse dal blize k pomyslnemu zakusku na konci.
![denib denib](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/160874/m_denib-eyh.jpg?v=1647764980)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přišlo mi, že je v knize pár logických pokulhání, takže jsem váhala, jestli nemám dát jen čtyři hvězdy. Ale je to výborně napsané, zajímavé v celém rozsahu a hlavně se fakt povedl konec. Takže to má mistr King zase za pět :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
(SPOILER) Tak na tenhle kus jsem se těšila hodně dlouho a rozhodně jsem nebyla zklamaná! Škoda, že se v závěru trochu víc nerozepsal o alternativní současnosti (budoucnosti? To cestování časem občas dělá ve větné skladbě fakt zmatky :D), ale jinak fakt super jízda! Doporučuju všem fanouškům Červeného trpaslíka a konkrétně dílu Pekelně ostrý výlet :D
![mareksevc mareksevc](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/294028/m_mareksevc-Fqi.jpg?v=1575857144)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
wau , myslím že namiesto hodnotenia knihy odporučim každému aby sa posadil a užil si tuto jazdu v čase , klobuk dole pred autorom
![konicekbily konicekbily](https://www.databazeknih.cz/img/users/79_/79566/m_79566-sv6.jpg?v=1518702644)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Světoznámý a oblíbený autor se tentokrát pustil do science fiction - do cestování časem. Záminku si vybral: změnit svět k lepšímu tím, že se podaří zabránit atentátu na prezidenta USA v Dallasu v listopadu 1963. Vypravěčem se stává hlavní hrdina románu a ten přináší své zážitky ze současného života a i z cest do historie. To umožňuje autorovi nastolovat otázky, zda by bylo vhodné měnit dějiny a jaké by to mohlo mít důsledky. Asi je dobře, že cestovat lidé neumí - nebo se to mají naučit? Skvělé čtení!
![PeterBahn PeterBahn](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/247267/m_peterbahn-B9q.jpg?v=1608936220)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Od páně Kinga jsem chtěl něco přečíst již před časem. Kamarádka z DBK doporučila jako iniciační knihu právě Dallas což mě trošku vyděsilo, jelikož téma, atentát na JFK mě nikdá nějak nebral… Autorovi se však povedlo rozehrát tolik mini příběhů, zápletek a situací, že téma atentátu bylo sympaticky upozaděno…:-).
Milé bylo, že přelom 50 a 60-tých let autor slepě neglorifikoval. Autor je mistrným „generátorem i popisovačem“ dějů, ale někdy by se žádalo něco jen naznačit…
Každopádně moc hezky vymyšleno a sepsáno! S autorem se dá leda souhlasit, že to, čím si země a společnost prošla, jakkoliv byly mnohé momenty kruté a krvavé, tak „poučený zásah“ do časové osy by nemusel přinést lepší život dneška…
![kobejn kobejn](https://www.databazeknih.cz/img/users/94_/94326/m_kobejn-6545f61918db1.jpg?v=1699083801)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Z knihy plyne jasné ponaučení: necestujte v čase, protože nemá cenu chtít měnit minulost, co se stalo, stalo se. Smysl má jen žít v přítomnosti. Každopádně cestování časem je neobyčejně lákává myšlenka, ale zaplaťpámbu, že to nejde. King to napsal skvěle.
![BroDan BroDan](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/130841/m_brodan-VgE.png?v=1540839069)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu som schytil z police spontánne a pustil sa do čítania. Ako som však prichádzal ku koncu, uvedomil som si jeden malý detail. Dátum 22.11. sa približoval čoraz bližšie a ja som začal prepadať úvahám, že minulosť je zanovitá a nastáva istá harmónia. Nakoniec som však zvíťazil a knihu zhltol už 2 dni pred oným dátumom, ktorý zostane v histórii USA, ale aj celého sveta, zapísaný navždy.
Aj keď samotná téma atentátu ma najprv nijako významne nepriťahovala, do knihy som sa po chvíľke ponoril naplno. Efekt motýlích krídel ma vždy fascinoval. A Jakeov život v Amerike 50. a 60. rokov som hltal stranu za stranou. Keď sa však príbeh presunul k Jakeovmu pôsobeniu na škole a k prvému stretnutiu s plavovlasou knihovníčkou, Kennedy mi bol ukradnutý. Jake (George) a Sadie mi prirástli k srdcu, vychutnával som si každú ich spoločnú chvíľu a ich neuveriteľne prirodzenú a úprimnú lásku, ktorou mi King (btw kráľ hororu a nie romantiky) brnkal na city. Začalo mi na nich záležať. Finále, samozrejme nervy drásajúce, som zhltol na jeden záťah až do konca. A aj keď nemôžem povedať, že som s koncom naplno stotožnený, nemôžem hodnotiť inak ako 5*. Záverečná scéna vo mne zanechala silnú emočnú stopu a túto knihu nedostanem z hlavy ešte veľmi dlho.
![Lila94 Lila94](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Takto to umí pouze spisovatel, který má ve jméně slovo král. Komplexně vystavěný příběh s hloubkou pořádné králičí nory, která vede až kam. Časté popisné odstavce nepřekážejí, protože King umí tak pracovat s jazykem, že čtenáře zkrátka přesnese do děje, na dané místo a čas. Dnes již dobře známý alternativní konec, "jak by kdyby Kennedy žil" se mi zamlouval. Podobně jako myšlenka v Řbitově zviřátek - ikdyby to šlo, minulost se nemá měnit. Proč? Co se stane, když motýl roztáhne křídla..?
Mile mě překvapilo vyústění hlavní dvojice. Dojemné, ale bez patosu. Spisovatel, označovaný jako král hororu, je zároveň i romantik. Ale vlastně by mě to nemělo překvapovat, protože přece sarkastičtí lidé bývají pod tvrdou slupkou hrozné měkkoty. A on určite nebude jiný :-)
![marrie5227 marrie5227](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/276826/m_marrie5227.png?v=1727814263)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
První kniha, kterou jsem od Kinga četla, hlavně na základě seriálu. Chvílemi mi přišla kniha zbytečně obsáhlá, kdy byla popsána do detailů řada scén, která určitě nebyla třeba. Avšak konec byl příjemný, napínavý i dojemný a moc jsem si knihu užila.
Řadím ji mezi své velmi oblíbené.
![kirkpatrick kirkpatrick](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Asi budu ostuda, že tuhle knihu zařadím do nedočtených. Nepochybuji o tom, že to jistě bude skvělá kniha, ale pro mě dost nepříjemně obsáhlá. Od Kinga se mi to stalo i u knihy Pod kupolí, ale tehdy ještě nebyla složka nedočtených knih. Tak se fanouškům Kinga omlouvám.
alternativní historie cestování časem John Fitzgerald Kennedy, 1917-1963 zfilmováno – TV seriál rok 1963 Stephen King, 1947-Autorovy další knížky
1994 | ![]() |
1993 | ![]() |
2010 | ![]() |
2001 | ![]() |
2016 | ![]() |
Hezký příběh, který vás zavede do minulosti. Při čtení si člověk klade spoustu otázek, "jak by, kdyby", a to je podle mě dobře. Občas mi přišly některé pasáže zbytečně dlouhé, např. popis různých vystoupení, ale celkově super kniha s kusem zajímavé historie. Doporučuji.