3x 99 specialit sovětské kuchyně
kolektiv autorů , Alena Vlčková , Miloslav Švandrlík , Oldřich Dufek
Souborné vydání tří populárních kuchařek z počátku 80. let - 99 specialit sovětské kuchyně (1980), 99 národních specialit sovětské kuchyně (1981) a 99 sladkostí sovětské kuchyně (1982).
Přidat komentář
Sovětský svaz není jen Rusko, a právě tak v této kuchařce nenajdete jen samé ruské recepty. Jsou tu nejrozmanitější jídla gruzínská, tatarská, uzbecká, litevská, estonská, ukrajinská, běloruská, arménská, moldavská i kazašská, každému podle chuti a nálady.
Kniha zahrnuje tři samostatné celky: 99 studených předkrmů a polévek, 99 teplých pokrmů a 99 moučníků a nápojů. Recepty v první části doprovází zajímavosti ze sovětské gastronomické historie a slovníček málo známých přísad a pokrmů (od "adžiky" po "žur"). Recepty v druhé části jsou proloženy kulinárními frky Miloslava Švandrlíka. Sladkou třetí část pak doprovází - zcela v duchu osmdesátých let - návody na zdravá cvičení.
Samotné recepty jsou stručné, jednoduché a nepříliš popisné, předpokládají ale základní znalosti běžných kuchyňských postupů.
Zajímavý průvodce skoro všech kuchyní bývalého Sovětského svazu.