A každé ráno je cesta domů delší a delší

A každé ráno je cesta domů delší a delší
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532631/bmid_a-kazde-rano-je-cesta-domu-delsi-a--65d5e8484427f.png 4 1424 1424

Malý Noah s dědou sedávají na lavičce a povídají si. Pod lavičkou rostou stejné hyacinty, jaké děda kdysi pěstoval pro babičku. Děda s Noahem si můžou povídat úplně o všem. O všech otázkách spojených se životem a vesmírem, závažných i nicotných. Při rozhovorech s vnukem si děda vždycky vzpomene, jak se zamiloval do babičky a jak o ni ve stáří přišel. Zatím ji pořád vidí před sebou a děsí se dne, kdy si ji už nebude moci vybavit, protože cítí, že jeho svět se mění. Jenže zachytit vzpomínky je čím dál těžší a oba se musejí naučit tomu vůbec nejtěžšímu: umění se rozloučit.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre, 2016

Interpreti: Pavel Nový , Michal Zelenka

Margie94
14.10.2018 5 z 5

Nádherné, ale tak strašně smutné... citově vás to úplně ovládne a emočně vyšťaví. Tohle by si měl povinně přečíst každý...

ranostaj
11.10.2018 5 z 5

Asi jediná kniha za posledních 20 let, kdy mi na konci tekly slzy ... Nebo je ze mne sentimentální dědek ...

tlllk
08.10.2018 4 z 5

je to zvláštne dielko, nie celkom typické pre Backmana, ale ak ste mali v rodine niekoho s touto chorobou, zasiahne Vás do srdca.

micha-ella
05.10.2018 5 z 5

Přečtete to během hodiny. A potom to ve vás bude hodně dlouho vězet.

Verunka289
02.10.2018 5 z 5

Tolik smutku, citu, dojetí na pár stranách textu. Smutné, ale zároveň tolik pravdivé.

vonMalik
30.09.2018 5 z 5

Poprvé se mi stalo, že po dočtení knihy nemám slov. Je krásná a smutná zároveň. Vyvolá vám úsměv na rtech, ale i slzy dojetí.

jaroiva
26.09.2018 5 z 5

Nádherný text, ne tak dlouhý, aby se dal nazvat knihou, ale o to hlubší obsahem.
Vzhledem k tomu, že původně ani knihou být neměl, chápu ho jako "automatické psaní" na dané téma. Po nedočtené knize Muž jménem Ove jsem musela autora chtě nechtě vzít na milost.

BáraLind.
26.09.2018 5 z 5

Kniha svým rozsahem krátká, ale svou myšlenkou hluboká. Myslím, že mnozí z nás is nedovedeme představit chaos v hlavě člověka, který zapomíná. Místy možná až příliš patetická, ale na druhou stranu v některých pasážích krásně poetická. Ze začátku jsem při čtení měla v hlavě stejný chaos jako onen starý děda, chvíli mi totiž trvalo, než jsem se zorientovala v tom, o co přesně jde, kdo je kdo, co se odehrává v reálném světě a co v hlavě dědy.

Chesterton
20.09.2018 3 z 5

Chápu poselství knihy. Vnímám útěchu a pohlazení pro zúčastněné. Je to má druhá kniha autora, kterého obdivuji pro talent neotřelých a zároveň lidsky hlubokých myšlenek. Pro jeho lehkost a vtipná přirovnání. Pro empatii a talent k propojení dětství se stářím.
Určitě souhlasím, že jeho knihy dělají svět i člověka lepším!
Mám však trochu představu o světě mizející paměti a vzpomínek. A právě proto se musím připojit k nižším hodnocením. Navíc jsem právě zjistila, že mi malinko chybí buňky pro snění a nadměrný únik z reality :) Něco jako píše Renatečka. Chápu nadšení ostatních, ale na mě je tam též až příliš poetična.
Za přečtení však stojí, ilustrace přesně na míru.

RADOST
14.09.2018 4 z 5

Kniha plná myšlenek. Kniha o ztrátě myšlení. O nechtěném a nezadržitelném odcházení. O tom, jak to je, když mozek odchází rychleji než tělo. Smutné, empatické. Konejšivé pro ty, kdo toho byli svědkem.

martina5069
13.09.2018 5 z 5

Krásná tenká knížečka s velkým poselstvím. Člověk se u čtení hodně zamyslí nad životem a u některých pasáží si i pobrečí. Doporučuji !
,, Učitelka nás donutila napsat slohovku o tom, čím chceme být, až budeme velcí, " spustí Noah.
,, A co jsi napsal? "
,, Napsal jsem, že nejdřív se chci soustředit na to, že jsem malý. "
,,To je velmi dobrá odpověď."
,, Viď? Já bych chtěl být radši starý než dospělý. Všichni dospělí se pořád vztekají, jed děti a staří lidi se smějí."
,, To jsi taky napsal? "
,, Jo."
,, A co učitelka? "
,, Ta mi řekla,že jsem nepochopil zadání."
,, A co ty na to? "
,, Že to ona nepochopila odpověď. "
,, Já tě mám tak rád, " vypraví ze sebe děda se zavřenýma očima.

Lukik
12.09.2018 3 z 5

Kniha je krásná, dojemná a inteligentní. Je smutná, ale hezky se čte. To že je krátká je její výhoda... není zbytečně natahovaná. Rozhodně doporučuji na jeden osamělý večer.

SilvaK
10.09.2018 5 z 5

Kniha-nekniha o bolesti z odchádzania. Keď tu človek nie je, hoci tu ešte je.
Krátka, krásna knižočka o vzťahoch a zároveň drsný náhľad do sveta ľudí s touto chorobou.

inkatenysek
09.09.2018 3 z 5

Už je to pár dnů, co jsem dočetla tuto knížku a přesto stále nevím, jaký k ní mám zaujmout postoj. Myslela jsem, že mi časový odstup pomůže utřídit myšlenky a pocity, které ve mně zanechala, ale nepomohl. Z celého příběhu mám stále dost smíšené pocity a nevím, zda se mi víc líbil nebo nelíbil. Na jednu stranu se mi líbily pasáže s rozmluvami mezi dědečkem a jeho zemřelou ženou nebo ty, kde dědeček líčí, jak si uvědomil své dřívější chyby v rodičovství a vše se snažil napravit péčí o vnuka. Na druhou stranu na mě ale text jako celek působil dost složitě. Chvílema mi trvalo, než jsem se zorientovala v tom, jestli jde o dědečkovu vzpomínku na syna, vnuka Noaha nebo zda jde o něco jiného. Pro mě jedna z nejzvláštněji napsaných knížek, které jsem za poslední dobu četla.

alena4154
09.09.2018 5 z 5

Úžasná kniha.

Tove
07.09.2018 5 z 5

Dojemné...

raffi
07.09.2018 5 z 5

Smutné čítanie s vedomím toho, že všetci máme svoje námestíčko, ktoré sa tiež môže pribúdajúcimi rokmi zmenšiť. A pri troche šťastia budeme aj my mať možnosť sa rozlúčiť...

kap66
05.09.2018 5 z 5

Připojím se ke všem, kteří četbu této knížečky procítili jako já a napsali k ní přívlastky plné obdivu - za mě: smutně vtipná, milá, moudrá.
A přepnu na rozum: tento muž, Švéd a člověk o dost mladší než já (= možné překážky k tomu, co píšu dál) tvoří takové knížky, kterými mě zatím naprosto pokaždé (!) oslovil tak, že jsem ho během četby přijala za svého, protože cítí jako já a hovoří v obrazech mně blízkých. Po přečtení této knížky - stejně jako po přečtení všech jeho ostatních - chci být lepší člověk. (A pokud jeho umění spočívá pouze ve správném dávkování - já tomu úplně nevěřím - ale i kdyby; je to podstata správného léčení, no ne?)

Bobina74
05.09.2018 2 z 5

Co na to říct? Trochu se bojím, že když napíšu negativní komentář, tak mně tu ukamenujete...;-). Asi takhle, je to Fredrik Backman, jeden z mých 3 nejoblíbenějších spisovatelů, proto zavřu oko ( spíš teda obě oči) a budu dělat jako že nic. Chápu, že pokud je někomu téma velmi blízké je z knihy unesen. Já jsem vděčná, že mně toto zatím minulo a vám přeji dostatek sil k zvládání. Mně tady prostě malinko chyběl ten jeho navenek jednoduchý příběh protkaný myšlenkovou moudrostí Backmana.
P.s. : stejně je pořád u mně na tom piedestalu :-)

knihcitko
04.09.2018 5 z 5

Láskyplná kniha. Při čtení jsem vzpomínal na svého dědečka. Škoda, že už tady není. Chtěl bych být v kůži Noaha, sedět na lavičce a poslouchat vyprávění mého dědy. Alespoň ještě jednou slyšet, co vše prožil a jak prožil. Zavřít oči a jen poslouchat. Představit si jeho štěstí a jeho životní lásku... Krátká kniha, ale plná smutné reality stáří. Strachu ze zapomínání. Přesto krásná. Určitě se k ní někdy v budoucnu vrátím. Alespoň pro ty vzpomínky.