Stratený muž
Jane Harper
Román vychádzajúcej austrálskej hviezdy kriminálnej literatúry opisuje veľmi sugestívne a so zmyslom pre gradovanie napätia nemilosrdnú austrálsku divočinu a ľudí, ktorí v nej žijú. Sú takí tvrdí a zocelení drsným životom a ťažkou prácou, že neraz dokážu byť krutejší ako sama príroda. Dvaja bratia sa stretnú pri plote oddeľujúcom ich statky. Hlboko v pustom vnútrozemí austrálskeho kontinentu sú široko-ďaleko jediní susedia. Ich domy sú od seba vzdialené na tri hodiny cesty autom. Cam, ich prostredný brat, ktorý sa stará o rodičovský ranč, im leží mŕtvy pri nohách. Zomrel sám, očividne vyčerpaný od smädu a horúčavy. Muži prinesú brata domov na ranč. Rodinu zasiahne hlboký smútok, v ktorom sa rodí neistota, narastá nedôvera a vzájomné upodozrievanie. Čo ak Cameron nezomrel prirodzenou smrťou? Čo ak izolácia a samota uprostred šírej pustatiny menia ľudí na stelesnené zlo? Jane Harperová napísala za tri roky tri bestsellery, podľa jedného z nich nakrúcajú v Hollywoode film. Zanechala novinárske remeslo, pustila sa do písania austrálskych trilerov a natrafila na zlatú žilu.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2020 , Tatran (Bratislava)Originální název:
The Lost Man, 2018
Austrálie. Tři bratři. Mrtvola. Sucho. Strašně moc otázek.
Od první stránky to tam bylo. Takový ten klik- jo, to bude dobrá věc. A fakt že jo.
Přesně ten mix co já můžu- rodinné drama, spoustu neznámých, krajina kterou neznám - sakra dobře popsaná.
Tady teda Austrálie. Farmy, neustálé sucho, do toho záplavy, které te odříznuo od zbytku světa, co udělat, aby člověk přežil? A co když někdo přežít nechce? Anebo někdo měl důvod ho zabít?
A hlavně, jak se s tím popasují lidi, co po sobě nechal?
Hodně mi to připomnělo milovaný Medvědín od Backmana. V tom, jak uzavřenou komunitu lidí v určitých městečkách něco spojuje ale zároveň jsou v sekundě schopni spojit se k veřejnému lynči , vyhrknou své soudy a taky tím, že ne znamená ne a mnohým dalším!
Je to nesmírně čtivá kniha hlavně díky tomu, že se snažíte přijít na to, co je příčinou tragédie a jestli to bylo vinou nehostinných podmínek nebo člověka.
Australská pustina s nelítostným sluncem, stáda krav pomalu putující krajinou. Země je nemilosrdná a drsná a spousta lidí ji nazývá svým domovem - to je další důvod neodložitelnosti knížky, pochopit mentalitu místních.
Nejstarší z bratrů , kterého můžem brát jako hlavní postavu mi přirostl k srdci. Svým rovným charakterem, vztahem k synovi a hlavně postupnou sebereflexí.
Co prostupuje celou knihou jsou křivdy z dětství a vzorce, které sebou nesou pro další generace.
S přehledem je to pět hvězdiček. Za nenásilné dialogy, perfektně vykreslené prostředí (bez kýče), nestagnující ději a hlavně za důvod neštěstí, což jsem absolutně nečekala a to jsem měla hodně, hodně tipů. A jak mi to pak přišlo jasné a pochopitelné a vlastně hrozně smutné. Silná knížka
Dala bych i více než 5. Po přečtení recenzí níže, jsem rozmýšlela zda číst...nakonec jsem ráda, že jsem četla, protože to bylo super. Nejen popis přírody, kdy jen představa těch vzdáleností je nepochopitelná, ale i povahy a přístup ostatních k prvnímu zdání je perfektně zpracován.
Od knihy jsem očekával boj o přežití v pustině, drsný survival. Je to úplně o něčem jiném. Do poloviny knihy se neustále řeší jak a proč se mohl ztratit, pořád dokola ježdění k hrobu, Nemám rád nedočtené knihy, ale nemíním ztrácet drahocený čas nad knihou, která mě od samého začátku nudí , chtěl jsem to vzdát už asi při třetí kapitole, ale díky chvalozpěvům v komentářích a vysokému hodnocení jsem se nutil do čtení a u 17. kapitoly jsem to vzdal. Číst třeba celou kapitolu o tom jak Nathan hraje na kytaru zatímco Cameron pálí knihy, naprosto bez napětí, co bude dál mě naprosto přestalo zajímat. Na přebalu knihy se píše, že je to malé mistrovské dílo, třetí román J.H. je zatím její nejlepší apod. Samá chvála, aby se asi kniha prodala.
Výborně napsaná kniha plná prachu, horka, zloby a bolesti. Čte se jedním dechem a každá stránka překvapí. Rozhodně doporučuji
Kniha je napínavá a čtivá. Pro mě krásný námět. Každá rodina má svoje tajemství, se kterým se snaží určitým způsobem vypořádat a sžít se, ale i přesto pohár jednou přeteče a vy už nechcete žít v takovým stínu.
Zadání: Rozmotávat vlákno příběhu až do středu klubka. V pomalém tempu a stylově v pustině.
Konec příběhu bych uvítal spíše "hard and heavy". No neva :)
Bylo to příjemné a originální čtení. Osloví asi hodně samotářů?!
Opět super kniha od Jane Harper, sálá z ní vedro, písek, dřina a samota. Zajímavý příběh jedné rodiny s pozitivním koncem. Moc pěkně se četla, úplně jsem cítila, jak mi skřípe písek mezi zuby :-)
Kniha se mi líbila, je čtivě napsaná a hlavně oceňuji, že si autorka ke konci nepotřebovala pomoci potokem krve, násilím na uvězněných ženách nebo hromadou dětských mrtvolek.
Rodina žije na farmě v Austrálii, kde nejbližší soused je vzdálen 300 km. Poušť, horko, samota a práce a zase práce, brr. Do toho nás spisovatelka dokáže dobře vtáhnout, tam bych žít nechtěla. Taky jsem přemýšlela, co tam asi ty kráva žerou. Všichni se snaží zjistit, proč jeden z nich zemřel na poušti a postupně se odhalují stará rodinná tajemství. Není to ani moc detektivka, ale je to určitě zajímavé a napínavé čtení.
Thriller? Nejsem moc na drsné příběhy (stačí reálný život), ale označení tam knihu řadí. V tomto případě však splnila můj odhad, že je více záhadná než dramatická. Jako čtenář „detektiv laik“ – který miluje chytrost knih A.Christie či P.D.Jamesové, jakkoli jsou to někdy drsné záhady – se s každou stranou upřesňoval můj tip na viníka. Vydržet a neskočit na poslední stránky bylo těžší než překonat ty desítky, někdy lehce zdlouhavých stran :o)) Znám vnitrozemí Austrálie a tyto řádky mne vrátily do vzpomínek, jež zkušenost s „outback“ dává. Doma „v teple“ s nadhledem je to skvělý zážitek – čtenářský ;o))
Za mě takový průměr,moc mě to mrzí, ale mě to nebavilo. Chvilku jsem se ztratila a nevěděla co čtu. Určitě si kniha své čtenáře najde, můj šálek kávy to nebyl.70%.
Kniha nedosahuje kvalit a propracování autorčina Sucha. Začátek byl pomalý, hodně opakování, postavy nesympatické. Vyzdvihnout musím gradaci děje a rozuzlení, které by me na začátku ani nenapadlo (myšlenka se vkrádá až postupem čtení). Nic není černobílé - a už vůbec ne ve sluncem spálené pustině.
Hodnotím průměrně, na rodinné drama jsou postavy a vztahy málo propracované, na thriller je zde málo psychologického napětí.
V drsném australském vnitrozemí pohřešují Camerona - sympaťáka, chlapa od rodiny, úspěšně hospodařícího na obrovských pozemcích. Pak ho najdou mrtvého. Dehydratace. Na cizí zavinění to nevypadá, a přesto tu něco nesedí.
Slibný začátek - uzavřená komunita, otazníky kolem mrtvého, každý z jeho blízkých je trochu divný, a proto i trochu podezřelý - atmosféra jak z Agathy Christie. Jenže Jane Harper není Agatha Christie a já se nemohla zbavit dojmu, že autorka nemá cit pro temporytmus a příliš kalkuluje, jakou větu kam umístit, takže místo, aby prostě odvyprávěla svůj vynikající příběh, sází do děje výplňové věty - jak sluneční paprsky dopadaly šikmo nebo že na všem ležel červený prach nebo že Nathan zahlédl nějaký pohyb - bez jakékoli souvislosti asi jako reklamu doprostřed filmu; a opravdu otravné jsou dokola se opakující věty měla zvláštní výraz, který Nathan nedovedl rozluštit a Nathan otevřel pusu a pak ji zase zavřel. Všechny tyhle "výplňové" věty se v knize mnohokrát v malých obměnách opakují jako by autorce došla invence.
K tomu nablbé "americké" rozhovory (jo, vím, že autorka je Britka žijící v Austrálii :), resp. nablbý překlad (anglické See you se sice v poslední době překládá příšerným uvidíme se později, ale cožpak překladatelé neznají prastaré echt české zatím ahoj?! A to jejich jsem v pohodě.. Uf! No, pokrok holt nezastavíš..)
POZOR, TAHLE VĚTA TROCHU SPOJLERUJE: Jen ten konec se nepovedl - nanicovatý a nespolehlivý hlavní hrdina, který se nikdy k ničemu neměl, se na konci pochlapí jako hollywoodský alfa samec a začne dělat správné věci (a jestli neumřeli, žijí tam šťastně dodnes). KONEC SPOJLERU.
Tím nechci zlehčovat ani příběh ani téma násilí. Zkrátka forma tu škodí obsahu a jako celek mě to neuchvátilo. A rozhodně to není thriller :)
(PS. Spoustakrát se v knize opakuje, jak v té rozpálené pustině nic neroste a nic nepřežije, ale nikde ani slovo o tom, z čeho tedy žijí ta tisícihlavá stáda.)
---
Nechat někoho bez pomoci v divočině není otázka dobrý ch mravů. Je to otázkou života a smrti, v tom nejdoslovnějším významu. (...) Vydat člověka na milost živlům je téměř nemyslitelné a naprosto neodpustitelné. A pokud tomu Nathan Bright, který se tu narodil i vyrostl, nerozumí, pak život v jejich odlehlé komunitě není pro něj. (...)
Nakonec se proti němu místní semkli. Vyřízli ho ze svých řad jako zhoubné rakovinné bujení a komunita se zahojila bez něj.
Skvělý román! Výborně popsané prostředí, ať už krajina, ze které sálá vedro a sucho, nebo farma, která je plná práce a dřiny, uvěřitelné a živé postavy, vztahy mezi nimi, které jsou z různých důvodů pokřivené, i příčina a vykonavatel ústřední tragédie, to vše tvoří napínavý příběh.
Celkové vyznění mi pokazil sladký závěr, který jakoby autorka přilepila jen proto, aby to celé nevyznělo moc depresivně.
Vyprané prádlo vám za pět minut uschne a když ho dva dny zapomenete na šňůře, tak ho můžete můžete prát znovu. Šílené vedro a červený prach. I lidé jsou drsní.
Celkem povedený román z horkého australského vnitrozemí.
"Pravidla australského vnitrozemí se mohou zdát brutální, nicméně jsou napsána krví."
I tento román Jane Harper umístila do australského vnitrozemí, kde kombinace nekonečných plání a nelítostného slunečního žáru může být bez dodržování určitých zásad smrtící.
Ztracený v pustině je rodinné drama, kde jeden člen rodiny za záhadných okolností umírá a jeho bratr se snaží dopátrat příčiny. Zápletka se jeví zpočátku jednoduše, ale postupně se ukáže, že je promyšlená a celkem složitá. Dobře jsou tu propracované postavy, každý je něčím zvláštní a téměř všichni něco skrývají.
Kniha je napsaná spíše rozvláčným stylem, ale rozhodně nenudí. Je to působivý příběh o rodinných vztazích, vině, trestu i odpuštění.
Velmi dobré, tohle doporučím.
Austrálie pouště rodinná tajemství kriminální thrillery
2017 | Sucho |
2019 | Síla přírody |
2022 | Ztracený v pustině |
2023 | Přeživší |
2024 | Vyhnanci |
Výborný, záhadný a napínavý príbeh z prostredia Austrálie, konkrétne vnútrozemia. Tajnosti, jedna početná rodina a malá komunita v ďaleko blízkom meste. Do toho tu máme aj prvky romantiky, alebo aspoň minimálne vzťahové záležitosti medzi rôznymi postavami a mňa toto veru veľmi bavilo.