Ahoj, dievčatko

Ahoj, dievčatko
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535373/bmid_ahoj-dievcatko-66087f0e754e5.jpg 4 51 51

William Waters vyrastal v dome poznačenom tragédiou s rodičmi, ktorí sa naňho sotva dokázali pozrieť, nieto ho ešte milovať. Preto sa mu uľaví, keď získa vďaka basketbalu štipendium ďaleko od domova. Čoskoro sa zoznámi s Juliou Padavanovou, temperamentnou a ambicióznou ženou, ktorá Williama neprestáva prekvapovať. S Juliou prichádza aj jej rodina, keďže ona a jej tri sestry sú nerozlučné: Sylvie je najšťastnejšia s nosom v knihe a predstavuje si iný život, než je očakávaná cesta manželky a matky, Cecelia je slobodomyseľná umelkyňa a Emeline sa o všetkých trpezlivo a s láskou stará. Padavanovci bez rozmýšľania začlenia Williama do svojej milujúcej a chaotickej domácnosti. Na povrch však vypláva temnota z Williamovej minulosti, ktorá ohrozuje nielen Juliine starostlivo pripravené plány do budúcnosti, ale aj neochvejnú oddanosť sestier. Výsledkom je katastrofálny rodinný rozkol, ktorý zmení ich životy na celé generácie. Bude lojálnosť, ktorá ich kedysi scelila, dosť silná na to, aby ich opäť spojila, keď na tom najviac záleží? Ahoj, dievčatko je pocta nadčasovej klasike Malé ženy od Louisy May Alcottovej. Ide o hlboko dojímavý portrét toho, čo je možné, keď sa rozhodneme milovať niekoho nie napriek tomu, kým je, ale práve preto.... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji.
Literatura světová Romány
Bude vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Hello Beautiful , 2023


více info...

Přidat komentář

knihomolka.olga
22.06.2024 5 z 5

Toto je jedna z TĚCH knih..... zůstanou ve vás a nutí vás klást otázky a odpovídat na ně.
Krásně napsaný společenský román, smutný, melancholický, znepokojivý příběh.

bookcase
22.06.2024 5 z 5

Původně jsem měla trochu jinou představu o ději a trošku mi trvalo, než jsem se začetla, ale pak... krásná kniha, smutná, nakonec do sebe vše zapadalo.


kalinkacz
15.06.2024 5 z 5

Ahoj krásko je společenský román, který v zahraničí sbíral skvělé ohlasy a získal si i srdce Baracka Obamy!
Díky této knize jsem si uvědomila, jak moc mám ráda příběhy obyčejných rodin, které se odehrávají v průběhu x desítek let...
V příběhu sledujete 4 sestry, jejich rodiče a klíčovou postavu Williama, který vlastně změní vztahy v celé rodině...
Kniha je přirovnávána ke klasice Malé ženy a já musím říct, že určitý odkaz tam vidím, byť podobná přirovnání moc nevyhledávám.
Styl psaní je jednoduchý, čtivý a i přesto, že děj není nikterak akční, tak jsem se nemohla dočkat každé volné chvíle, kterou s knihou strávím.
Vlastně to byl obyčejný příběh obyčejné rodiny, který mě ve výsledku neobyčejně zasáhl a já mu nemám co vytknout!
Julie, Sylvie, Emeline, Celelie, Rose, Williame... Děkuju. Děkuju za vše.
Pokud se vám líbila kniha Nejhezčí dny našich životů, tak vás rodinná sága Ahoj krásko taky dostane! Prosím více takových knih!
Od Ann Napolitano u nás vyšla ještě kniha Milý Edwarde, už se nemůžu dočkat, až se do ní pustím!
P. S. A prosím, pokochejme se tou luxusní obálkou alespoň na chvilku!
P. P. S. Upozorňuji, že se v knize vyskytuje celá řada citlivých témat, která mohou být pro některé čtenáře znepokojivá.

spencer
11.06.2024 4 z 5

Ahoj krásko je rodinnou ságou sledující, stejně jako klasický román Malé ženy, čtyři sestry na cestě jejich životem.

Děj ale nezačíná s nimi. Prvně se seznamujeme s Williamem Watersem vyrůstajícím v rodině, která jej po smrti jeho sestry není schopna milovat a je nucen dospět v ústranní. Díky stipendiu se dostane na univerzitu v Chicagu, kde se seznámí s Julie Padavanovou, která v něm od prvního momentu vidí jako svého potencionálního ideálního partnera. V momentě, kdy se rozhodne, že si jej vezme, se dají do pohybu události, které navždy změní to, jak se budou životy všech zúčastněných vyvíjet.

Příběh obsahuje hodně smutku, stejně jako naděje. Ann Napolitano vytvořila postavy, které každým svým coulem působí reálně. Každá ze sester byla jiná, takže s nimi budete snadno sympatizovat, neboť přestože třeba nebudete souhlasit s jejich rozhodnutími, pochopíte, proč je musely udělat.

Sestry Padavanovy měly být ztrcadlem sester Marchových z Malých žen. Rozhodně mají šanci zaujmout témata, jenž děj rozebírá. Osobně se mi líbilo pojetí očekávání, ale taktéž depresí a chyb, které děláme, abychom ochránili ty, co máme rádi.

Přestože se mi titul moc líbil, aby dostal všechny hvězdičky, něco ještě potřeboval. Možná by pomohlo, kdyby byla všem sestrám věnovaná stejná pozornost, ale to je jen můj osobní názor.
Ahoj krásko tedy můžu určitě doporučit každému, kdo má rád příběhy z rodinného prostředí zabývající se poutem, které mezi sebou tito lidé mají.

kaja77
09.06.2024 4 z 5

Nestává se mi to často, ale tentokrát jsem vyloženě zabrala na obálku, která se mi prostě líbila. Příběh byl fajn, sice rozhodnutí některých postav jsem nemohla pochopit, přes veškerou snahu ( např. matinka Rose či William) celkově to hodnotím jako celkem příjemné čtení s drobnými výhradami :) Jen úplně na okraj, ty vzájemné vřelé vztahy mezi sestrami Padavanovými se možná zdají až nereálné, ale mohu potvrdit, že se to občas podaří....má tchýně byla z 5sester a jak ty držely při sobě, to se jen tak nevidí. Myslely na sebe a podržely se přímo neskutečně, ukázkově, dojemně...

eva3992
09.06.2024 5 z 5

Rodinná sága ze současného Chicaga. William je z rodiny, kterou zasáhla tragédie a je těžké v takovém prostředí vyrůstat. Proto, když potká rozzářenou Julii, poznává úplně jiný svět. Navíc mu do života vstoupí i její sestry – Sylvie, Cecelie a Emeline. Najednou má rodinu, o které nikdy ani nesnil. Ale jen do té doby, než přijdou takové problémy, které rodinu zcela rozloží….

Tato kniha rozhodně na první pohled upoutá svou krásnou obálkou, ale hned na ten druhý, svým kouzelným obsahem. Toto totiž byla taková nádhera!!!

Od prvních stránek vás kniha vtáhne a pohltí. Je to čtivé, krásné, smutné, bolavé, ale i plné naděje. Od začátku příběh zasáhl moje emoce, prožívala jsem vše s hlavními hrdiny, byla jsem zvědavá, kam nás autorka zavede, nedokázala jsem vůbec odhadnout, co nás ještě čeká. Bylo velmi těžké knihu odložit, nejraději bych četla v jednom kuse a nevnímala okolní svět.

V knize jsou skvěle vykresleny různé lidské povahy, síla rodiny, lásky a přátelství. Sourozenecké poutu je tu vylíčeno tak nádherně, že bych si v příštím životě moc přála sestru (a nebo raději rovnou dvě ). Ač se v příběhu stále něco děje, nečekejte jednu akci za druhou. Je tu spoustu pasáží, které přemýšlí o lidské duši, o lidském bytí. Právě tyto pasáže jsem hodně prožívala. Často se mě velice silně dotkly a vyvolaly ve mně tolik emocí!

Příběh vám přinese spoustu nádherných myšlenek, krásných vět. Opravdu, je to radost číst. V knihách mám ráda, když je obálka součástí samotného příběhu a tady tomu tak bylo a bylo to krásně propojené.

Od autorky jsem četla její předchozí knihu Milý Edwarde a můžu říct, že je vidět neskutečný posun v její tvorbě.

Nádherná kniha, která vás dojme až k slzám. Williame, Julie, Sylvie, Cecelie, Emeline – jsem stále s vámi.

Kenan
09.06.2024 4 z 5

Příběh sester Padavanových, které od dětství tvoří nerozlučnou a úzce spjatou čtveřici, jejich matky, která jim v dospělosti není až takovou oporou a otce, který je vylíčen spíš jako ten nezodpovědný, ale mysl jeho dcer se k němu často upíná, takže i když umírá, jeho stopa se táhne celým příběhem. Sestry příjmou do svého středu Williama, vášnivého basketbalistu, studenta, který si s sebou přináší psychické problémy způsobené neláskou a agnorancí svých rodičů a který naruší idylický vztah sester. Jde o rodinnou ságu odehrávající se v rozpětí 48 let, citlivý a titěrný příběh o obyčejných lidech, přechodu z dětství k dospělosti, citových problémech, odpouštění, o důležitosti rodiny. Líbilo se mi sledovat osudy všech postav a i když jde spíš o depresívní čtení, mohu milovníkům rodinných ság doporučit.

VeruHoráková
28.05.2024 4 z 5

Smutný, melancholický, dojemný, občas zdlouhavý, ale moc mě to bavilo!

Ahoj krásko je příběh o rodině, ztrátě, nečekaných zvratech v životě a o lásce k rodině, kterou potřebujeme, aby nás držela pohromadě. Román začíná v roce 1960 a končí rokem 2008. Během této doby můžeme sledovat příběh čtyř sester, od jejich idylického dětství, kdy se hádají o to, která je Jo a která Beth, přes chaotický život, který je rozděluje, až po tragédii, která je znovu spojí.

Ústřední postavou je zde i William, jehož život je od počátku komplikovaný skrz tragédii v raném dětství, kvůli které nikdy nepocítil lásku svých rodičů. William během svého života nikdy neměl pocit, že někam patří nebo zapadá, pak ale vysoké škole pozná Julii. Julie a její rodina Williamovi změní následně celý život. Zároveň je to i William, který ovlivní život všech čtyř sester.

Rodinnou ságu jsem dosud nikdy nečetla, ale určitě teď budu tyto knihy vyhledávat. Tento koncept mě opravdu nadchl. Líbilo se mi sledovat život velké rodiny během několika dekád. Knihu bych tak vřele doporučila každému, kdo miluje rodinná dramata, ale také dojemné příběhy o bojích, kterým všichni čelíme.

Mimochodem ta obálka? Ach!

Hesonit
27.05.2024 4 z 5

Ann Napolitano předkládá do detailu vykreslený psychologicky příběh. Pojmenovává skutečnosti, ale nesoudí, nehodností. Citlivě chápe a k situacím vždycky nechá některou z postav zaujmout moudré stanovisko. Nemusíme s aktéry souhlasit, nemusí nám být ani sympatičtí, přesto to, jak děti opakují chyby rodičů, jak stejně nebo odlišně se staví k řešení, je pozoruhodné. Autorka přimíchala do příběhu i špetku idealismu, nebo možná je ho hrst, když líčí vztahy k dětem a jejich nekonečnou roztomilost, bezproblémovost, snadnost péče, dětskou empatii a podřízení se přání matek. Možná je to dobře, protože to, co se skrývá za příběhem, je dostatečně těžké a každý příběh potřebuje mít světlé momenty, jinak se stává nesnesitelným.

markej
25.05.2024 5 z 5

Čtyři sestry, jejich upjatá matka a nespolehlivý, bohémský otec a William, který celé rodině zamotá život...

Výpravný rodinný příběh, který vykresluje, jak silná mohou být rodinná pouta především mezi sestrami a jak zraňující mohou být okolnosti, které tato pouta přetnou...

Příběh o sesterské spřízněnosti, o síle lásky, o rodičovské zodpovědnosti, o depresi, o basketbalu, o pochopení a porozumění druhých...

Tahle knížka byla přesně podle mého gusta, obsahovala nečekané zvraty, důkladně popisovala vnitřní boje tří hlavních protagonistů, sester Julie a Sylvie a Williama, byla dojemná, vzbudila ve mně naději, že leccos se dá napravit...

Tempo vyprávění je spíš pomalejší a určité věci se tu opakují, neboť jsou vyprávěny z perspektivy různých postav... Trochu mě mrzelo, že stejný prostor nebyl věnován všem čtyřem sestrám, příběhy mladší Emmeline a Cecilie jsou vykládány pouze zprostředkovaně...

Jestli máte rádi rozvětvené rodinné historie a nevadí vám pomalejší tempo, myslím, že byste si mohli tenhle román zamilovat...

Hodnocení: 5 * z 5 *

Monačte
03.05.2024 4 z 5

Rodinná sága, v jejímž středu jsou čtyři sestry a kolem nich (jako kolem slunce) obíhají další postavy - partneři, děti, ale i přátelé. Nechybí dramata, nechybí dojímání a při čtení rozhodně nechybí slzy. Pro jedináčka je to zajímavá exkurze do sourozeneckých vztahů, až si říkám, jestli tam těch sourozenců není trochu moc? Některé sestry by totiž zasloužily více prostoru, takhle se musí jejich příběhy tísnit mezi ostatními a je to škoda. Třeba taková Cecelia mě zaujala, možná by si zasloužila i vlastní knihu. Vlastně si docela dobře dokážu představit tuhle knihu jako čtyřdílnou sérii, kdy se každý díl věnuje jedné ze sester.

Summer7
30.04.2024 3 z 5

Kniha mě velmi bavila. Jde o román, který sleduje život jedné velké rodiny.
Potenciál měla velký, ale něco málo mi tam chybělo. Nedokážu však přesně říct co, možná některé pasáže popsat víc do hloubky, vykreslit víc postavy, nevím..
Připomíná mi knihu Nejhezčí dny našich životů, ta se mi ale líbila víc. Kolem a kolem přijemné čtení s drobnými nedostatky.

Atuin
18.04.2024 3 z 5

Kniha která si na první pohled vyžaduje plné hodnocení, ale aby dosáhla na 5 * musela by kniha méně šustit papírem a postavy by museli být odlité z takové materie která dodá knize atmosféru. To stejné s prostředím. Kniha by se mohla odehrávat kdekoliv protože neodráží malém nic co by ji vsazovalo do charakteristického rámce. Komplikovanost mezilidských vztahů je napsána ještě snesitelně a uvěřitelné ale dialogy jsou slabé a zaměnitelné v rámci postav. Sestry máme 4 ale vnitřní rozhovor plnohodnotně zastoupí možná jedna, dvě. Vše je měřeno podle šablony která ne vždy dobře zapadne. Knihu jsem si přečetla ráda ale je to možná až lehké zklamání. Potenciál velký a provedení slabší.
Některé situace byly popsány až teatralně a zbytečně pateticky, mnohé by se dalo sdělit daleko lépe a s větší citovostí a hloubkou. Takto ta kniha zanechává povrchní pachuť, kterou jsem opravdu nečekala.

Jako taková poslední výtka je že nevím proč se autorka snažila tolik do toho protlačit ty Malé ženy, když evidentně odvyprávěla zcela jiných příběh. Proč sáhla po ingrediencích které se tam v podstatě nehodily nevím. Malé ženy jako pominutí pěkné,ale jako nápodoba nepovedené.

hajecek123
11.04.2024

Román, bohatý a vrstevnatý jako lidský osud. Autorka v jedné knize pokrývá příběh celého života, činů a událostí, které nás utváří - těch malých (jeden zásadní rozhovor s vlastním tátou) tak velkých (rozhodnutí skočit do života a jít za svým snem). Autorce se povedlo udržet příběh, hrdiny i celkové vyznění, po dočtení ještě víc oceňuji celek, ale i malé drobnosti skvěle propracovaného příběhu. Kniha, ke které se určitě budu vracet.