Almužna jen pro bohaté
Hana Marie Körnerová (p)
Napínavý román z dvacátých let minulého století mapuje život dvou zcela odlišných žen, jejichž příběh začal zdánlivě stejně: brzy ztratily rodinu a musely se postarat samy o sebe, na což nebyly svou výchovou připraveny. Zvolily každá jinou cestu, ale když se jejich osudy proťaly, jedna z nich to zaplatila životem. Smrt krásné bohaté dámy vypadá zprvu jako nešťastná náhoda. Brzy však vyjde najevo, že se jedná o vraždu, jejíž kořeny sahají daleko do minulosti. Podezřelí jsou všichni: manžel, příbuzní, bývalý milenec, zaměstnanci. Pátrání po motivu odkrývá nejen stará tajemství, ale i příběh velké lásky, nenávisti a bezbřehé touhy po moci. Odhalení pečlivě skrývaného milostného trojúhelníku zavede hlavní hrdiny do smrtelného nebezpečí.... celý text
![Val Val](https://www.databazeknih.cz/img/users/90_/908/m_val.jpg?v=1728579844)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Společenský román z období první republiky, který se pozvolna mění na detektivku . V poslední třetině už je to docela nášlapané.
Charaktery postav autorce vždycky šly a ani tady tomu není jinak . V těch záporácích se docela vyžívá a nutno podotknout , že jí to věřím.
![Aghatte Aghatte](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/267746/m_aghatte-51b.jpg?v=1602483676)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nechápu, jak to může někdo nazvat oddechovkou či červenou knihovnou,
Včera v polovině knihy jsem se rozhodla si ji koupit (už je na cestě), jelikož si ji ráda přečtu znova a půjčím ji kdekomu.
Být zasazena do moderní doby, bude mít zařazeni do psychothriller, a hlavní protagonisté nálepku psychopatů.
Strhující drama, rodinná tajemství a bravurní charaktery postav mně nedaly vydechnout, držely v napětí až do akčního konce.
Četbu jsem si užila a děkuji za nevšední čtenářský zážitek.
![klarkys klarkys](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13676/m_klarkys.png?v=1725133356)
(SPOILER)
Paní Körnerová mě opět překvapila, tentokrát kombinací romantiky a detektivky.
Ze začátku jsem měla trochu problém se začíst, ale ne proto, že by kniha nebyla čtivá, jen mě nějak nebavily postavy.
Ale jak příběh plynul, všechno začalo dávat větší smysl a brzy mi bylo jasné, kdo je ten největší "záporák".
Bylo zajímavé sledovat vývoj charakterů postav, každý se měnil jinak, někdo k horšímu, někdo k lepšímu, podle toho, jak jim život naložil.
![hanča34 hanča34](https://www.databazeknih.cz/img/users/58_/58232/m_58232-83r.jpg?v=1459854939)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Určitě jsem četla od autorky lepší knihu jako např. Heřmánkové údolí. Ale jako letní oddychovka to šlo.
![rejka79 rejka79](https://www.databazeknih.cz/img/users/66_/66719/m_rejka79.jpg?v=1725809126)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Věřím, ze mnoho žen tuto autorku miluje a tak asi nema cenu kritizovat. Pani spisovatelka pise pro určitou skupinu zen a ja do ni nepatřím. Další knihu uz riskovat nebudu. Tak ploché postavy a černobílé vidění světa se jen tak nevidí. Uff, nedočteno a tímto přestávám číst knihy,co si sama nevyberu.
![salexice salexice](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha poklidně plyne až doplyne do logického závěru. Sympatické je, že hlavní hrdinka Alice není jenom černá nebo jenom bílá, čímž je uvěřitelnější. Autorka nás ušetřila zdlouhavého líčení pohádkového konce a pouze ho naznačila. Kriminální zápletka děj oživila. Příjemné odpočinkové čtení. Díky z ně.
![vladka321 vladka321](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha mě překvapila v kladném slova smyslu. Ano, je to jasná oddychovka, ale s vypravěčským uměním autorky to je lahůdka. A popravdě, kdy člověk nechce hodit starosti za hlavu a nechat se unášet nostalgií starých dobrých časů a mravů. Díky detektivní zápletce je možná kniha zajímavější... - pro některé. Mě však tato zápletka přišla tak nějak moc přitažená za vlasy. Zde by možná méně přineslo více. Ale to je na každém z nás.
![Januli Januli](https://www.databazeknih.cz/img/users/67_/67853/m_67853-rRS.jpg?v=1459854944)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Knihu řadím mezi oddychovky, i když tahle je detektivní. Příběh nebyl nudný a ani se navlékl. Proč ne.
![pch1976 pch1976](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Dalo se to přečíst. Pomstychtivost prostoupená celou knihou byla trochu moc. Hlavní hrdinka byla nesympatická sobecká lakotná a bezohledná osoba. Pokud se nedá vžít a souznít s hlavní postavou, kniha nikdy nebude dobrá.
![Mi--LADA Mi--LADA](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/242391/m_mi-lada-fee.jpg?v=1601223951)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pro milovnice červené knihovny jako dělané, historická detektivka z první poloviny dvacátého století, kde nechybí ani city ani: maloměšťácká elita společnosti, zakázaná láska, dědictví a řeší se v ní osudy dvou žen.
Je to Ok varianta pro někoho jako já, kdo se nemusí jenom vznášet na růžovém obláčku a přitom má chuť na nenáročnou oddechovku. Od Körnerové jsem ostatně ani nic jiného nečekala, už jsem několik jejích knížek četla. Taková zlatá dobrá střední cesta mezi regály s ženskými románky.
![Jančislava Jančislava](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/35896/jancislava-aK8.jpg?v=1540907723)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další pěkná kniha od mě oblíbené autorky. Začátek mi ani nedovolil usnout, jak mě to bavilo. Pak tempo trochu pokleslo a ač byl konec trochu předvídatelny byla jsem spokojená. Moc děkuji.
![maryska09 maryska09](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/142528/m_maryska09-2sZ.jpg?v=1561578348)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knihy paní Körnerové baví. Jsou svižné, rychlé a čtou se jedním dechem. Tato není výjimkou a to i přes to, že hlavní hrdina se nechová vždy sympaticky. Pro romantické duše doporučuji
![knihovna1 knihovna1](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/218324/m_knihovna1-Cfe.jpg?v=1563527099)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha mě trochu zklamala. Čekala jsem něco jiného. Četla se mi pomalu a trochu se vlekla. Atmosféra knihy - Četníci z Luhačovic
![ferdada ferdada](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/223999/m_ferdada-PzJ.jpg?v=1544564754)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha není úplně ten top, ale opět velmi čtivá, s nečekanou zápletkou, tedy žádné klišé. Líbí se mi, jakým způsobem paní Körnerová píše, její rozestřené příběhy jsou pro mne zdrojem radosti, nepodobají se sobě (jak se to říká o vejcích třeba), vždy něčím překvapí. A nenechávají čtenářovu mysl ležet ladem, ponoukají a stimulují. Na příště plánuji, že knihy, které mám v úmyslu přečíst budu nejspíš vždycky prokládat nějakým titulem od H. M. K. :-)
![Petrasuvicka Petrasuvicka](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/30151/m_petrasuvicka-rDP.jpg?v=1666443731)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
První část byla jako taková První republika, druhá na způsob Četnických humoresek. Opět čtivé, Alice na vraždu a konec díky bohu nebyl přeslazený. I tak pro mně zatím slabší kniha od Körnerové.
nevěra vraždy 20. století Československo dědictví 20. léta 20. století historické detektivky historické romance zakázaná láskaAutorovy další knížky
2012 | ![]() |
2019 | ![]() |
2018 | ![]() |
2013 | ![]() |
2022 | ![]() |
Další kniha od této autorky. Skvělé. Moc dobře se mi kniha četla. Doporučuji.