Alois Nebel
Jaroslav Rudiš
Alois Nebel série
Kreslená románová trilogie Alois Nebel (Bílý Potok, Hlavní nádraží, Zlaté Hory). V sugestivních černobílých obrazech vypráví hlavní hrdina příběhy, které i po několika generacích ovlivňují zapomenuté události. Vypráví příběhy zdánlivě obyčejných lidí na okraji společnosti. Po kolejích se dostanete všude, do Lisabonu i do Osvětimi, do vlastní minulosti i do pochybností, které vám zanechali rodiče, příbuzní a přátelé. Příběhy ze století, o němž si myslíme, že už je dávno za námi. V hlavní roli železničního blues vystupuje Alois Nebel. Narozen ve znamení Vah roku 1948 ve Frývaldově, dříve Freiwaldau, nyní Jeseník. Celý život u dráhy, stejně jako jeho příbuzní. Sbírá jízdní řády, občas zajde na pivo, občas v mlze vidí to, co jiní nevidí. Naposledy pracoval jako výpravčí v Bílém Potoce. Pak mu vlaky, projíždějící stanicí napříč celým stoletím, zatemnily mysl...... celý text
Už od dětství mám rád atmosféru nádraží a dokonce jsem zažil jednu z posledních parních lokomotiv, která supěla po táborském nádraží (a nebyla to jen atrakce). Takže mi tenhle "nádražácký" komiks s příchutí mysteriozna, když na Aloise klesla mlha, přišel moc k chuti.
Nebel znamená německy mlha. Čteno obráceně – leben – žít. Prohlížíte-li si komiks Alois Nebel, pak se váš život, tak jako hlavního hrdiny, ocitá tu a tam v mlze. Musíte hodně namáhat oči – i ty vnitřní – abyste rozeznali a pochopili, co se kolem vás děje. Tu se ocitáte v roce 1989, tu ve druhé světové válce, pak zase někde uprostřed… Chvíli v Nebelově reálném životě, chvíli v jeho mlhách. A to vůbec nemluvím o Němém komiksovém hrdinovi, který je záhada sama až do úplného konce...
Viděla jsem prvně film, po třech týdnech jsem se vrhla na knihu. Možná pro mě film byl srozumitelnější, ale pořád zůstává pravdou, že tento komiks je velmi vydařený .
Velmi pěkný komiks, o kterém neska mluví všichni. A to jen proto, že je tu nový film. Ale mě se to prostě líbilo a četlo se mi to dobře. A ty cizojazyčné výrazi mi dodaly trochu autenticity
Pro mě méně srozumitelné jak po obsahové, tak po grafické stránce. Navíc mě mrzely gagy v němčině/ruštině/polštině, protože jsem tomu prostě nerozumněla a dle mého to přispělo k tomu, že mi občas nedocházely souvislosti. Ale na film se kouknu, to jo, zas tak mě to nezklamalo.
Velice podařený komiks z českého prostředí. Nenásilnou formou seznamuje s problémy oblasti Zlatých hor a jejich historickým pozadím. Navíc k lidové postavičce českého nádražáka prostě nelze nepřilnout :-)
zfilmováno komiksy české komiksy
2021 | Winterbergova poslední cesta |
2002 | Nebe pod Berlínem |
2013 | Národní třída |
2010 | Konec punku v Helsinkách |
2018 | Český ráj |
Poměrně zvláštní. V komiksu jsem se chvílemi ztrácela, film byl o něco lepší, trochu více depresivní. Skoro až nevím, co si myslet. Ale jo, svým způsobem se mi to líbilo.