Analfabetka, která uměla počítat

Analfabetka, která uměla počítat
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206172/bmid_analfabetka-ktera-umela-pocitat-206172.jpg 4 4327 4327

Druhý román autora Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel. Nombeko začala pracovat v pěti letech jako vynašečka latrín na předměstí Johannesburgu, v deseti letech osiřela. Nic nenasvědčovalo tomu, že by neměla prožít svůj život v jedné z chatrčí největší chudinské čtvrti světa a pak tu předčasně umřít, nikým nepostrádaná. To by ale nebyla Nombeko – analfabetka, která uměla počítat. Osud i její talent ji zavedou až do mezinárodní politiky, na druhou stranu zeměkoule, ke dvěma identickým a zároveň velmi odlišným bratrům. Během jejího dobrodružného putování se jí podaří zamotat hlavu agentům nejobávanější tajné služby nebo být unesená ve špinavém náklaďáku na převoz brambor. A tím to zdaleka nekončí... Jonassonův první román Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel se záhy po vydání stal čtenářským hitem a dva roky po sobě nejprodávanějším švédským románem. Přeložen byl do 40 jazyků. Fenomenální úspěch sklízí v mnoha zemích světa, včetně Česka, kde se dosud prodalo přes 50 000 výtisků. Grandiózní příběh, který ve srovnání se „Staříkem“ nezaostává ani nápady překračujícími veškeré hranice, ani bizarními zvraty a ani nezapomenutelným půvabem.... celý text

Aligi
01.06.2023 5 z 5

Příběh typu "to nevymyslíš". Za mě super oddechovka.

zaba.zuzla
12.05.2023 5 z 5

Četla jsem bezprostředně po staříkovi, takže už jsem na tento styl a humor byla dá se říct připravená a možná i trochu zvyklá. Skvělá a svižná kniha. Další knihu autora nechám uležet, aby mě potěšil tento styl znovu.

mauglie
07.05.2023 3 z 5

Po staříkovi 2. kniha od Johansona. Vtipné, lehké, ale inteligentní čtení. Už mě to ale tolik nebavilo a asi už knihy vyhledávat nebudu, trochu se to celému staříkovi podobalo. Dokonce i atomová bomba...

betička
04.05.2023 5 z 5

Velmi příjemné čtení, plné absurdních situací ...
Samozřejmě styl humoru a psaní je totožný s jinými autorovými knihami, ale mě je příjemné si čas od času přečít něco takového oddechového, ale ne úplně hloupého.
Některé myšlenky se mi moc líbily a bohužel byly i pravdivé :-) např. Nombeko si pomyslela, že se přestěhovala ze země, kde většina obyvatel postrádá volební právo, do země, kde by ho většina obyvatel raději mít neměla ...

VerraR
17.04.2023 5 z 5

Kniha se mi moc hezky četla, vtipné, odpočinkové čtení. Moje první kniha od tohoto autora, už se těším na Staříka :)

kikiw
01.04.2023 1 z 5

(SPOILER) Druhá a poslední kniha od Jonase Jonassona, kterou jsem četla. Měla jsem pocit, že už jsem ji někdy četla a nemůžu se ubránit tomu, že autor vykradl sám sebe. Prakticky totožná zápletka, děj a rozuzlení. Ačkoli zde je hlavní postavou žena, která dovrší v knize 48. narozeniny na rozdíl od stoletého staříka. Ona analfabetka je velmi inteligentní a učenlivá, tudíž záhy přestává být analfabetkou. Postavy jsou velmi ploché, žádnou jsem si nedokázala oblíbit a některé mě vytáčely k nepříčetnosti. Absurdní řešení situací a nekompetence těch, co mají mít alespoň nějaké zkušenosti a rozum mi připomínalo chování medvídka Pú. Přemýšlela jsem, jestli knihu skutečně napsal člověk nebo je to už výtvor AI (zadání by mohlo znít asi jako: "Napiš mi knihu podobající se té předchozí, ale obsaď do hlavní postavy ženu z Afriky.") Chápu, že to bude pro hodně čtenářů oddychovka na jedno odpoledne, ale já se zoufale nudila. Dokonce tak moc, že nelením napsat takový komentář :).

Belforn
09.03.2023 4 z 5

Druhá kniha od tohoto autora, kterou jsem četl. Nechci ji porovnávat se Stoletým staříkem, ale musím říct, že jsem se i po celou dobu čtení této knihy nesmírně bavil. V knize je velmi pěkné téma, skvělé absurdní situace - na kterých si autor dává záležet, opět bezvadně vykreslené postavy. knihu rozhodně doporučuji jako odpočinkovou četbu.

klmonkaa
08.03.2023 5 z 5

Absolútne dokonalá próza, pobavila, zaujala, nenudila ani na sekundu napriek rozvláčnym popisom všetkého a všetkých situácií. :-)

raty
27.02.2023 5 z 5

Skvělý, vtipný a odpočinkový příběh. Bavila jsem se od začátku do konce.
Nombeko a všichni její průvodci životem (jedním z nich je atomová bomba) vytvořili úžasnou směsku charakterů a spoustu prostoru pro jednu absurdní situaci za druhou.
Vyslechnuto jako audio

grizlinka
23.02.2023 4 z 5

Kniha mě bavila. Už mám přečtené oba staříky, takže je to taková jiná verze na podobně zvláštní situace.

crossandra
21.02.2023 4 z 5

Četla jsem jako první knihu tohoto autora. Pomalejší rozjezd, ale pak kniha nabrala spád až amerických akčňáků. Naštěstí ty šílené souhry náhod dohnané do absurdity a skvělý humor pomáhají udržet nadhled.

yossarianxxii
02.02.2023 5 z 5

Další kniha autora mě opět nezklamala. Dostal jsem od ní to, co jsem čekal. Velmi čtivý příběh s dávkou humoru.
I tato kniha má svou audio verzi, opět v podání Martina Stránského. Rozhodně stojí za poslech, člověk tak má možnost se vrátit k příběhu a znovu si ho užít. Chápu, že audiokniha dostala uznaní a cenu audiokniha roku 2014.

JaneM.LionLain
31.01.2023 5 z 5

Kniha je určena lidem, kterým nechybí smysl pro černý humor, nadsázku a trocha sarkasmu. A pokud máte dojem, že “blbý věci” se dějí akorát vám, tak směle do čtení.

Trubka_
28.01.2023

"Anál a fetka, která umyla počítač" nám jako audio kniha zpříjemňovala s přítelkyní dlouhé zimní večery a byla stejně dobrou společnící jako Stařík.

Andrea864
19.01.2023 5 z 5

Skvělá kniha, která opravdu stojí za přečtení. Román je vtipný, zajímavý a má spád. Doporučuji.

Nina...
30.12.2022 3 z 5

Ze začátku se mi to vleklo a málem jsem knihu odložila, ale později už knížka nabrala spád a humor byl skvělý...

Didi71
27.11.2022 5 z 5

Jonassonův humor je naprosto dokonalej...

chodícírohožka
26.10.2022 3 z 5

Jonas Jonasson mě opěvovaným Stoletým staříkem nepřesvědčil, tak se mi do Analfabetky nechtělo. Když už jsem ji ale měla v dvojknížce s prvním titulem, dala jsem jí šanci. A překvapivě nebyla až tak špatná. Rozhodně umírněnější a čtivější než Stařík, s vícero sympatickými postavami a menším množstvím zbytečných smrtí.
Nicméně jsem si potvrdila, že Jonasson mým oblíbencem nikdy nebude.

Bakana
18.10.2022 1 z 5

Nedočteno.
Všechno v téhle knize bylo moc černobílé. Hlavní hrdinka moc chytrá, inženýr moc hloupý,… Jako by autor čtenáři nevěřil, že ho pochopí, a všechno mu raději naservíroval rovnou pod nos. Chápu, že to mělo být humorné, ale čeho moc toho moc.

LilyGorch
09.10.2022 3 z 5

Analfabetka, která uměla počítat je humorný román Jonase Jonassona, z jehož pera pochází také Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Staříka jsem četla před pár lety a na Analfabetku jsem si vzpomněla teď, když jsem hledala knížku na září pro splnění výzvy Bingo se zaměřením na romány. Knížku jsem poslouchala jako audioknihu v podání Martina Stránského.
Černošská dívka Nombeko Maeki vyrůstá v Sowetu, což je chudinské předměstí Johannesburgu. Neumí sice číst, zato však exceluje v počtech. Díky tomuto svému talentu a nezlomné povaze se dokáže vysvobodit z bezútěšného života ve slumu a osud ji zavane až do Švédska. Tam potkává svoji spřízněnou duši, Holgera Qvista, kterému přezdívají Holger 2 a který ve skutečnosti neexistuje. Ptáte se, jak je to možné? Přečtěte si tuhle knížku a dozvíte se to.
Autor mistrně využívá veškerých maličkostí a zdánlivých náhod, pohrává si tak s jednotlivými postavami a přivádí je absurdními rozhodnutími do absurdních situací. Díky tomu je kniha vtipná, i když někdy se mi to už zdálo “trochu moc na sílu”. Občas jsem se také ztrácela, když např. některá z postav líčila historii své rodiny až přes x generací do minulosti.
3/5 *