Analfabetka, která uměla počítat

Analfabetka, která uměla počítat
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429981/bmid_analfabetka-ktera-umela-pocitat-Iov-429981.jpg 4 4340 4340

Druhý humoristický román Jonase Jonassona, jehož Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel se v češtině prodalo přes padesát tisíc výtisků! Vypráví příběh černošské dívky Nombeko Mayeki, která se v roce 1961 narodila v Sowetu, chudinském předměstí Johannesburgu. Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Postupně se dopracuje na pozici, ve které navrhuje jaderné hlavice, a odstěhuje se do Švédska. Ve Švédsku vyšel román na podzim 2013 a okamžitě vzbudil ohlas srovnatelný se Stoletým staříkem, který tu byl dva roky po sobě nejprodávanějším románem.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Panteon

Analfabeten som kunde räkna, 2013

BernardBlack
13.05.2016 2 z 5

Slabé, 50% z milosti (spíš z staříkovské nostalgie:) aneb třikrát vyluhovaný odvar ze stoletého:)

Hanous
10.05.2016 4 z 5

Analfabetku jsem četla před staříkem..a rozhodně u mne zvítězila. Nombeko byla pohotová a přese vše stále optimista, za mne stojí za to si přečíst.

Knihontýnka
02.05.2016 3 z 5

Tenhle druh humoru není nic pro mě. Je to dobrý, ale není to sranda, je to depka.

lesumir
01.05.2016 3 z 5

Nombeko je skvělá, ale bohužel očekávání dalšího staříka se nekoná.

DriftBooks
15.04.2016 1 z 5

Čekal jsem (na základě předchozí knihy), že budu zklamán a… a víceméně jsem byl. Možná jsou to pro dnešní generaci takové novodobé povídky Šimka a Grossmana. Také jsme je ve své době hltali a chlámali se tomu a dodnes používáme jejich nejlepší hlášky. Dle mého ale Jonasson tlačí na pilu moc, nebo alespoň ve špatném úhlu. Je tam samozřejmě pár velmi dobrých fórků, ale musíte je pečlivě hledat v labyrintu dalších méně povedených. Velkou část knihy jsem jenom prolistoval…

Babo
12.04.2016 3 z 5

Přestože mám ráda takovýto černý až absurdní humor ,nakonec jsem knihu nedočetla .Najednou jsem měla chuť zase číst něco "vážného"

Allie.z
10.04.2016 5 z 5

Vtipná, zábavná, přitažená za vlasy ale držíte Nomebeko palce až do konce :-)

Kacenak
10.04.2016 2 z 5

Tak jsem se těšila a tak jsem zklamaná. Dle zdejších hodnocení jsem měla velká očekávání, ale nudila jsem se. Hodně. Zkrátka jsme si asi nepadly do noty.

SVeru
05.04.2016 5 z 5

Úžasná kniha, vřele doporučuji

Salchicha
04.04.2016 2 z 5

Kniha sa sice lahko a rychlo citala, Nombeko bola zaujimava postava, ale cele mi to prislo az moc pritiahnute za vlasy miestami az totalne absurdne.

Skip
26.03.2016 4 z 5

Autor má zřejmě nějakou psychickou fixaci na atomovou bombu, protože už v knize Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel měla nemalou roli. Analfabetka mě bavila mnohem víc než Stařík. Všechny ty postavy měly nemalý humorný potenciál, který byl prakticky bezezbytku využit. Sarkasmus, ironie, humor, to vše v této knize velmi dobře funguje.

Adieles
25.03.2016 2 z 5

Čekala jsem že mne kniha nějak osloví, ale neoslovila ... přesto jsem se ji snažila dočíst do konce avšak marně .... je pravda, že je jiná, čtivá, humorná, ale Stoletý stařík se mi více líbil.

Blanka1964
24.03.2016 4 z 5

Úplně nezvyklý humor, ale opravdu jsem se královsky bavila, úžasná, svěží a úplně "jiná" kniha. Super!!!!

tulipa
23.03.2016 3 z 5

Analfabetka Nombeko mně přišla zajímavější než postava stoletého staříka a knížka o Nombeko mi na začátku přišla velmi čtivá a vtipná. Postupem času mi ovšem začalo vadit příliš mnoho postav a také to, že se všechno točilo až moc kolem Švédska. To samozřejmě autorovi nevyčítám, jelikož autor z této země pochází. Chci tím pouze říct to, že ve stoletém staříkovi byl děj, alespoň pro mě, zasazen do známějších světových konfliktů a tím mi kniha přišla vtipnější a čtivější.

Radunnie
19.03.2016 5 z 5

Brilantní, svěží, vtipné, milé. Zajímalo by mě, kam na ty své zápletky pan Jonasson chodí. Každopádně baví, a moc.

eva-lupen
18.03.2016 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Skvěle načtené Martinem Stránským.
Tohle se mi líbilo snad ještě víc než Stařík.

Alessio25
15.03.2016 5 z 5

Tahle kniha mě moc bavila :-) Analfabetka byla analfabetkou jen na začátku knihy a pak se z ní vyklubala velmi inteligentní dáma, která během svého života zažila věci, které by normální smrtelník nezažil ani za několik životů. Ono ukrývat ve Švédsku dvacet let atomovou bombu není jen tak. Navíc když jste Jihoafričanka, která vlastně ani neexistuje :-) Fakt moc pěkné čtení.

Michule2
14.03.2016 4 z 5

Pokusím se to zvládnout jedinou větou. Která jiná kniha zpracovává něco tak nudného, jako je světová politika 70. let, tak zábavnou a vtipnou formou?

WexxAr-ka
13.03.2016 3 z 5

Nevěděla jsem, jestli dát 3 nebo 4 hvězdy... Kniha to byla fajn, ale asi bych si jí dokázala představit o 200 stran kratší, občas jsem se nudila :/...
Humor autora je opravdu skvělý! :) pár citací si budu dlouho pamatovat :D
A co se týče příběhu, obdivuji spisovatele, kteří se do příběhu nezamotají, protože to je opravdu zajímavý spletenec všemožných náhod a osudů :)
Věřím, že se k této knize za čas vrátím

kayu
13.03.2016 4 z 5

Stařík byl dle mého názoru lepší. Přesto je Analfabetka velice čtivá a vtipná kniha. Jediné mínus dávám za to, že některé situace byly dost předvídatelné (např. krabice)