Analfabetka, která uměla počítat
Jonas Jonasson
Druhý humoristický román Jonase Jonassona, jehož Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel se v češtině prodalo přes padesát tisíc výtisků! Vypráví příběh černošské dívky Nombeko Mayeki, která se v roce 1961 narodila v Sowetu, chudinském předměstí Johannesburgu. Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Postupně se dopracuje na pozici, ve které navrhuje jaderné hlavice, a odstěhuje se do Švédska. Ve Švédsku vyšel román na podzim 2013 a okamžitě vzbudil ohlas srovnatelný se Stoletým staříkem, který tu byl dva roky po sobě nejprodávanějším románem.... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2015 , PanteonOriginální název:
Analfabeten som kunde räkna, 2013
Analfabetka je po týdnu přečtená a já jsem nadšená. Stejně jako u Stoletého staříka byla kniha velice vtipná a svižná. Dovolím si říci, že Analfabetka se mi líbila snad ještě více, než již zmiňovaný Stařík.
Vtipná kniha bez přemíry flashbacků. Hlavní hrdinka oplývá dokonalým cynickým pohledem na svět. Prostě něco skvělého.
Stejné motivy jako u předchozí knížky se mi v tomto případě líbily o fous víc. Lepší a spletitější postavy, vtip, akce, no analfabetka, kterou musíte přečíst, i když neumíte počítat :)
Knihu jsem četla krátký čas po Staříkovi a možná i pro to, my přišlo, že se autor opakuje (hlavně u atomové bomby)...Nicméně občas mě Nombeko pobavila a tak hodnotím 3 z 5 :)
Jsem ráda, že se mi do rukou dostala tato báječná kniha, ba co víc, je v mém osobním vlastnictví společně se Stoletým staříkem. Kniha, která s přehledem obsadí důstojnou první pozici poslední přečtené knihu roku 2014. Jak jsem již psala k Stoletému staříkovi, že je mou knihou roku, taktéž Analfabetka jakož druhý příběh z této dvojknihy.
Příběh je psán stejně zábavnou a poučnou formou. Plný počet hvězdiček.
Kupodivu se mi Analfabetka líbila víc než Stařík. Pokud nepočítám události kolem atomové bomby, zdál se mi příběh mnohem více pravděpodobný, i když to jistě nebylo účelem. Zkrátka a dobře mě kniha pobavila, splnila tak svůj účel.
Analfabetka Nombeko byla báječnou společnicí v létě na pláži. Fakt jsem se dobře bavila. Líbila se mi o něco více než Stoletý stařík, který mi připadal až moc zamotaný. Fakt je ten, že tohle je kniha, u které si člověk odpočine :-)
Další groteskní příběh človíčka z rodu Forresta Gumpa, Josefa Švejka, Allana Karlssona a dalších, kteří chodí životem jako Ježíš po vodách. Jistě není tento slovopád absurdního humoru pro každého zkousnutelný, ale je v něm tolik velmi vtipných a rafinovaných postřehů z nedávné historie, že prostě stojí za to se do něj třeba i opakovaně ponořit a objevovat stále něco nového.
Naprostá pecka, přiznávám, že se mi líbila víc jak kniha Stoletý stařík (film se mi líbil ale hodně :)).
Chystala jsem se Analfabetku přečíst tak do dvou dnů, ale při těch výtlemech na každé stránce se mi to protáhlo pomalu na dva týdny. Prostě skvělá vtipná knížka! :-))
Chvílemi jsem měl pocit, že čtu deník Nicka Twispa. Co mohl Holger 1 podělat, to taky podělal. Vlastně podělal i to, co podělat nešlo. Trochu mě překvapilo, že zase šlo o atomovou bombu, ale proč ne. Opět velmi čtivé.
Stejně jako stařík, vtipné a místy až absurdní příhody. Ale trochu mě děsí autorova záliba v atomových zbraních.
Analfabetku jsem "přečetl" formou audioknihy a nevím jak velkou zásluhu na tom, že se mi líbila víc než Stařeček, má vynikající výkon Martina Stránského. Ten tu knihu nečetl, ale hrál, a to jako o život.
Kniha samotná je opět velmi zábavná a styl je obdobný jako ve Stařečkovi. I zásluhou pana Stránského jsem měl střídavě chuť vraždit a hned vzápětí záchvaty smíchu.
Asi si pořídím Stařečka načteného také tímto pánem, abych mohl posoudit, o kolik jeho výkon povýší samotnou knihu.
Ani zdaleka, ba ani z blízka, nedosahuje úrovně a základní idey Stoletého staříka. Bláznivá fraška. Autor psát rozhodně umí, ale zde svůj talent promarnil. Podprůměr.
Poslechnuto jako audioknihu. Řekla bych, že od začátku vtipná a za mě asi i lepší, než Stoletý stařík, které ho jsem viděla zfilmovaného a teď poslouhách jako audioknihu.
Po stoletém staříkovi, pro mě byla kniha trochu zklamáním, ale číst se dala. Mít tak o 150 stran méně, byla by lepší.
No blbina! Jako hrom. Chvílemi vtipná, chvílemi ne, závěr ujetý víc než záhodno. Za přečtení to stojí, ale pouze s plným vědomím toho, do jaké blbosti se to pouštíte :-)
Nombeko je neuvěřitelná postava - její cynismus, inteligence, vždy chladná hlava a poznámky mě dostaly. Stejně tak i další podivuhodné postavy, ať už neuvěřitelně tupý Holger 1, jeho přítelkyně nebo třeba političtí představitelé procházející příběhem. Upřímně jsem se bavila od začátku až do konce :-)