Stříbrné město
Radek Sterakdary Starý (p)
První fantasy kniha od hráče a youtubera Sterakdary! Svět Aldolonu před tisíci lety postihla zničující událost, když se realita roztříštila na stovky a tisíce malých bublin světů. Národ Nurů už po staletí skáče z jednoho takového světa na druhý a hledá potravu, nerosty, ale také nový domov. Musí být neustále v pohybu, protože je pronásleduje šílená bohyně, která touží po jediném – zničit je. Arila se protlouká životem a postupně odhaluje tajemství minulosti, ale také pradávného řádu Hlídačů. A dřív, než se naděje, bude i ona vržena do vírů událostí, kdy bude muset nejen pomoci se záchranou svého města, ale také čelit vlastním démonům. Dokáže v sobě nalézt dostatek síly, aby se mohla i ona stát opravdovým hrdinou?... celý text
Byla to taková fantasy oddychová pohádka, ale moc se mi líbila! Originální svět, děj a cesta hledání sebe sama mě moc bavila. Konečně hlavní postava neumí hned všechno (až na to stříbro, ja vím), ale dostává i výprask a posouvá se v životě dál skrze neúspěchy a špatné odbočky. Určitě doporučuji jako odpočinkovou četbu.
(SPOILER) Velmi fajn kniha na to že to byl dárek ode mě pro bráchu a neměla jsem v planu to ani číst.. aa miluji to je to vážně fajn příběh. Začátek trochu slabý. Ten konec? Já vážně plakala.. a pak v druhé knize jenom že on žije on žije!! aha takže jsem si myslela že Harari umřel a už jsem měla úplně konec světa
Ze začátku mi trvalo než jsem se do knihy dokázala začíst. Na můj vkus tam bylo zmíněno velmi mnoho postav a já se pak v postavách i příběhu ztrácela. Asi v druhé třetině knihy už jsem se konečně začala chytat i když sem tam byli momenty pořád mimo, protože děj se motá kolem mnoha linek a to je prostě matoucí. Kniha už ale aspoň odsýpala. Hlavní hrdinka byla občas na ránu, ale na to už jsem z fantasy knih zvyklá Co ale musím vyzdvihnout je originalita vytvořeného světa. Ten mě ihned zaujal a opravdu se mi líbilo jeho zpracování. Za svět má u mě autor 5/5⭐️. Nakonec si asi přečtu i druhý díl a jsem zvědavá jestli bude trošku přehlednější.
Musím přiznat, že jsem se na začátku trochu ztrácela, protože zde je docela velké množství postav a já jsem nevěděla kdo je kdo. Mnohdy jsem se musela v příběhu vrátit a znovu se podívat, co tam o dané postavě bylo zmíněno. Rozhodně jsem si oblíbila postavu Harariho a v některých momentech mě situace s ním vzali za srdce. Arila byla taková zvláštní postava, asi nemohu přímo říct, že by mi vadila, ale větší vztah jsem si k ní nevytvořila. Je velmi vznětlivá a někdy jedná bez většího zamyšlení. V průběhu děje je znát její osobní vývoj a růst a to dodává postavě vzhled reálnosti.
Příběh jako takový má velmi zajímavou zápletku a rozhodně úžasné vytvořený svět, akorát občas je toho trochu hodně. Rozhodně to není špatné, akorát je vážně obsáhlý a možná plno věcí vám nebude jasný. Zase se to dá pochopit, když má mít série několik dílů. Osobně musím říct, že ten nápad světu je rozhodně úžasně vymyšlený a přinese nám ještě nejedno překvapení v dalších dílech.
Děj poměrně dobře ubíhal, ale opět se zde nachází plno odboček a vysvětlení, takže to pro někoho může být zdlouhavé. Čeká nás pár nečekaných momentů, ale i nějaké věci, které se dají odhadnout, ale rozhodně to neruší celkový pocit z knihy.
Knihu doprovází doopravdy nádherné ilustrace, které musím velmi vyzdvihnout! Vždy jsem se hodně těšila, když došlo na další obrázek, který nám lépe dovedl vykreslit úžasný svět, který autor stvořil.
Za sebe musím říct, že je to velmi zajímavé čtení a rozhodně jsem zvědavá, kam až sahají nápady autora a kam nás příště zavede a co z toho vznikne. Knihu mohu doporučit milovníkům fantasy a možný bonus pro někoho, že neobsahuje romantickou linku.
⭐ 4/5
Autor vytvořil velmi zajímavý svět a připojil stejně zajímavou zápletu. Mám ale pocit, že se jí nedokázal držet a nějakým záhadným způsobem tak každou chvíli v příběhu utíkáme od hlavní dějové linky. Celé je překombinované a hlavní pointa příběhu je díky tomu v nedohlednu. Chápu nadšení mnoha čtenářů, protože svět je opravdu úžasný a neskutečně mě bavil, ale autor by potřeboval trochu usměrnit myšlenky a celkově to lépe uchopit, aby to mělo celistvější vzhled.
Příběh by měl opravdu velký potenciál, pokud by se autor soustředil na jednu dějovou linku a jeden cíl. Vypadá to, jakoby se snažil vměstnat tisíce myšlenek na pár stovek stran. Četla jsem Odkaz lidské mysli a tak vím, že dokáže vytvořit mnohem více ucelený a srozumitelný příběh, ale v tomto případě se to nepovedlo.
Musím ale vyzdvihnout postavy, vůči kterým jsem si našla sympatie a které mě neskutečně bavily. Ovšem zpočátku jsem v nich (už klasicky) měla zmatky, je jich tam prostě moc. V tomto ohledu musím také vyzdvihnout chybějící romantickou linku - ne do každého příběhu se hodí a i jako milovník romantiky umím docenit její absenci. Díky za to, že tohle není romantické ani trochu! Vzhledem k tomu všemu, co příběh obsahuje už by to bylo fakt moc! Takže si říkám, že autor přeci jen nalezl nějakou hranici pro svůj příběh, i když to tak zpočátku nevypadalo.
Hodnotím 3/5. Opravdu to není zlé, jen bych to uchopila jinak :)
Arila byla moc zajímavá knížka, ale přiznám se, že na můj vkus asi příliš překombinovaná. Strašně se mi líbil Světolam - to byla taková ta postava, na kterou vám stačí jen pomyslet a máte husí kůži :-) Takže za Světolam určitě palec nahoru. Líbil se mi i způsob cestování, bylo to velice originální. Přijde mi ale, že autor měl hrooozně moc nápadů, které ale - aspoň prozatím, protože vím, že jsou další díly - v prvním díle jen tak přelétl a nedovysvětlil, takže to působilo dojmem překombinovanosti.
Rozhodně to ale nebylo špatné čtení :-)
Já osobně v každé knížce potřebuju aspoň ždibíček nějakého náznaku romantické linky, což mi tady chybělo, ale to je čistě jen můj osobní problém a nemá to co dělat s hodnocením, takže to do hodnocení nezahrnuju :-)
Klasická, řeka bych že až oddechová fantasy. Hezky propracovaný svět a spojitosti, postavy tak nějak průměrné, ale ničím neurazí. Není to nic z čeho bych šla do kolen, ale určitě doporučuji pokud hledáte právě něco na odreagování, ne žádnou super bombu.
Arilu som prečítal a veľmi sa mi páčila tak som si kupil druhú a aj tu som prečítal a kúpil aj scifi a to iste. Odkaz len pre Stéra: dakujem za to čo robíš.
Když se mi tahle kniha dostala poprvé do ruky, vůbec jsem nevěděl, dočeho jsem se to namočil (věděl jsem, že Sterak vydal knížku, ale nenapalo mě, že bych se někdy k ní dostal). Po přečtení musím přiznat, že tohoto rozhodnutí vůbec nelituji. A jsem rád, že mi byla představená.
Na prvotinu je to určitě velice dobrá knížka. Je velice dobře čtivá a dobře drží pozornost. Je velice dobré, že knížku chcete číst dál a dozvědět se jak to bude pokračovat. Určitě musím také pochválit svět, který je zde vystavěný.
První třetina knihy je trochu slabší a jsou tam věci, které mi už trochu vadí, jako když se musí s rozhodnout na poslední setinu vteřiny, když odjišťujete bombu a přestříhnete drát v 0:00:01 a všechny zachráníte. Tohoto stylu mi připadalo na začátku několik akcí za sebou.
Ze začátku mi připadá také Arila příliš naivní/dětinská vzhledem ke světu ve kterém se vyskytujeme a vzhledem k tomu co měla na začátku Arila již za sebou a jak žila. Plus je občas prezentovaná jako velice chytrá a rychle chápavá osoba a pak za chvíli jedná čistě podle svých emocí, která nedávají logicky smysl. Ale tady asi beru že prostě mladá dívka plná emocí se prostě jimi nechá unést.
Celkově knihu určitě doporučuji. Původně jsem chtěl dát 3/5 hlavně kvůli čtivosti ale v pozdější časti vlastně věci co mě vadily zmizeli a pár věcí mě mile překvapilo takže jsem hodnocení ještě zvýšil.
Knihy je... poutavá, zajímavá, roztažená ale hlavně mě příjemně překvapila.
Je vidět že je to přeci jen první kniha autora, ale i přes to dokáže odvyprávět příběh poutaví i když přeci jen rozvleklí měl jsem trochu problém s tím jak je Arila vždy hrozně v depresích a chce udělat úplné šílenosti jako třeba utéct ze světa, ale pak jí někdo řekne fuck it a ona řekne ok a je najednou zase v pořádku ale to už tak bývá jen nevím kam jí chce autor vyvíjet dál.
Knížka je zajímavá, ale většinu času sem měl problém s hlavní postavou. Působila hodně dětinsky a nevyspěle, vzhledem ke svému věku. To ale může být i problém toho, že ve většině knížek mladší postavy jsou zase až moc vyspělé. Arila i když chtěla být za hrdinu tak byla z mého pohledu strašný srab a její rozvoj byl spíš stylu 'Marvel hrdinka'. Za nápad a něco nového beru tuto knížku pozitivně a jsem zvědavý jaký byl rozvoj v dalším díle, jak Steraka tak Arlily.
Knihu mám přečtenou celou..A ačkoliv internetovou persónu Sterakdaryho znám, musím předem upozornit, že má známost Sterakdaryho nijak neovlivňuje mé finální hodnocení..
V úplně té nejprvnější řadě, musím pochválit ilustrátora a tvůrce obalu knihy pana Františka Sedláčka. Práce kterou odvedl jak s obalem knihy, tak s černobílými ilustracemi v knize je naprosto fenomenální a dokážete se za pomocí těchto ilustrací do příběhu ponořit více, než kdyby jste si vše pouze představovali..
V druhé řadě musím na 100% samozřejmě pochválit autora knihy, Radka Starého, který s touto debutovou knihou odvedl naprosto skvělou práci. Samozřejmě, kniha chyby má, například se 2x opakuje číslování kapitoly 27, ale i chyby jako takové co se týče nějaké té gramatiky, nebo chybách v příběhu, jsou naprosto minimální a příběh ve většině času i tak dává naprostý smysl..
Ve třetí řadě musím pochválit práci s postavami Pana Starého, protože mi jeho práce s postavami přišla výborná, až na případy, kdy mi hlavní postava knihy Arila připadala strašně otravná, nebo její rozhodnutí mi přišli naprosto pitomý, nevím jestli to byl záměr, ale pokud ano tak odvedl dobrou práci..Za to například Harari má dle mého, nevyužitý potenciál v jeho příběhu, kde není v knize uvedeno moc v jeho minulosti.. Nevím jestli to byl záměr autora, abychom si mohli více představovat a vymýšlet nějaký scénář a nebo se jedná čistě o omyl, ale v obou případech je to škoda.. Zbytek postav je za mě dá se říct bezchybný až na pár výjimek což je ale samozřejmé.
To byly asi hlavní pozitiva, které jsem na knížce viděl.. teď se vrhnu na to, co se mi v knížce nelíbilo..
Na knížce se mi především nelíbilo to, že příběh byl za celé mé čtení asi 2x možná 3x jednoduše předpovidatelný, ale opravdu se u mě jedná pouze o 2 nebo 3 případy za celých 378 stran..
Jak už jsem zmiňoval, rozhodnutí Arily mi sem tam přišlo opravdu stupidní a myslel jsem, že knihu prohodím mým zasítěným oknem..
To byly nejhlavnější věci které mi na knížce vadili..s mými plusy, které mnohonásobně převyšují mínusy, nemůžu nic jiného než knize nadělit solidních 5 hvězdiček ze 6
Až do konce knihy jsem byla dezorientovaná. Vůbec nevím o co v té knize šlo a jak říct o čem to je.
Mám jednu jedinou oblíbenou postavu - Harari.
Strana 350 měla pro mě asi největší zvrat. Absence romantické linky mi vadí. Takže spojuju Harariho s Arilou.
Jako je to zajímavý, ale ne promyšlený. Myslím si, že jsem na konci ani nečetla nějaký konec, ono všechno tak jde rovně, že maličký výkyv děje nezaznamenám. Pustím se do dalšího dílu, ale nevím jestli s nadšením půjdu do dalšího/ch.
Spoustu lidí se k téhle knize dostalo na základě toho, že znají autora jako Youtubera. Já upřímně vůbec netuším, kdo je nebo jaký obsah videí tvoří :)
Pro knihu byla udělaná docela velká mediální masírka, matně si i pamatuji nějaké tématické boxy s podepsanou knihou a merchem. Je to prvotina autora, takže jsem k tomu přistupovala s rezervou.
Jako první bych ráda ocenila ilustrátora, který vytvořil obálku i černobílé ilustrace, František Sedláček. Skvělá práce. Protože co si budeme, ve chvíli, kdy člověk vstoupí do knihkupectví a hledá knihy od nových autorů, nějaké Nesuď knihu podle obálky jde stranou. A obálka Arily rozhodně upoutá zrak.
K obsahu už mám menší výhrady, ale vzhledem k tomu, že je to debut, dají se očekávat nějaké ty mouchy, začnu tedy s tím "špatným". Pár překlepů se najde, jednou postava změnila barvu vlasů (z černých se staly hnědé), to jsou maličkosti.
Někdy si autor vysloveně protiřečil v průběhu pár vět a působilo to komicky.
Arila jako postava... pokud by se dobře napsaná postava dala přirovnat k drahému kameni, Arila je zatím takový neopracovaný nerost. Její rozhodování bylo dost často až nesmyslné, těžko se mi hledalo pochopení pro to, jak se najednou rozhodla jednat.
Svět působí originálně, ale co si budeme, je to velký mišmaš všeho možného, kape z toho inspirace již napsaného. Což inspirovat se, to není špatné samozřejmě. Ale tady mi to přišlo poměrně neukočírované a nahňácané všechno na sebe, občas to působilo chaoticky a to pro mě byl problém.
Pár logických děr by se taky našlo, ale není z toho plátkový ementál, takže se dá přivřít oko.
Abych nebyla jen škarohlíd, teď ty plusy:
Absence romantické linky. Ano! To mě vždy dokáže potěšit :)
Bála jsem se, že dialogy budou působit křečovitě, ale ne, až na pár výjimek vše působí přirozeně, což je fajn.
Věřím tomu, že tohle bude pro hodně mladých čtenářů startovací čára ke čtení samotnému a to je super.
Prvních cca 60 stránek jsem se v ničem nevyznala. Nechápala jsem svět, ve kterém jsem se ocitla, ztrácela jsem se ve jménech, v postavách. Vlastně jsem pochybovala, jestli mám vůbec pokračovat ve čtení, vždyť to bylo tak cizí, tak zmatené. Pak si to však všechno sedlo, zapadlo do sebe a svět se otevřel. No a od té doby jsem už jen hltala stránky a potřebovala vědět, jak to bude dál. Je to zajímavá knížka, trošku roztříštěná, jako samotný svět, ve kterém se odehrává, ale rozhodně stojí za to. Uvažovala jsem nad hodnocením 4 hvězdiček, ale nakonec dávám 3, avšak už teď se těším na další díl. A kdo ví, třeba své hodnocení po jeho přečtení ještě poupravím.
Svět byl zajímavější než příběh samotné Arily. Postav bylo v příběhu hodně, ale vůbec se s nimi nepracovalo. Závěr knihy měl velmi rychlý spád, až mi přišlo škoda, že se stala tolik věcí, které jsou jen vyprávěny. Až jsem tomu nemohl uvěřit, že by toho byla hrdinka schopná.
Fantasy, u které mě trvalo se začíst. Také pochopit celý svět, jak funguje. Že se na přemístění pro skok mezi světy musí použít hromomast, jak na lidi, tak i na věci, což když se na začátku Arila vracela pro věci, tak ji Splétač řekl, že nebude mít pomazanou tu věc, pak se na to zapomnělo a stejně i s věcí skočila (toto jsem moc nepochopila). Na konci to zase bylo nahuštěné, moc akce, scén a strašně se přeskakovalo, v jedné větě to bylo o Arile, v druhé už o Hararim. Nebylo už dovysvětlováno, jen aby první díl už skončil.
Fajn fantasy kniha, je spíše YA, ale zaujala mě i jako staršího čtenáře. Bylo zde dosti nevyužitých a nerozvinutých postav a naprosto zahuštěné pasáže, kde se chování a smýšlení hlavní hrdinky během momentu otočilo o 360 stupňů a její celoživotní přesvědčení se naprosto vytratilo. Byl bych radši za větší odhalení mytologie knižního světa. Druhý díl si přečtu, uvidíme zda dostanu něco z toho, co mi zde chybělo. :) Za mě 3,5 hvězdičky.
prvotina česká fantasy pro dospívající mládež (young adult)
2021 | Stříbrné město |
2021 | Poslední hvězda |
2022 | Odkaz lidské mysli |
2022 | Stíny Citadely |
2023 | Odkaz lidské rasy |
V dnešní době plné sci-fi a fantasních světů ve hrách a knihách, jenž vycházejí v obrovském množství na celém světě, je velmi těžké přijít s nečím novým a svěžím. Magie, zbraně, technologie, hrdinství? To vše už tu jednou bylo a kdyby jen jednou... Dobrá, s tímto přístupem se asi moc daleko nedostaneme, protože by stačilo přečíst si vybroušené diamanty v podobě knih od zkušených autorů, jejiž světy jsou tak úžasné a dotažené do výšin nebeských i hlubin pekelných. Ale nových knih bychom se asi ani nedotkli. Bohužel mám pocit, že tento názor se objevuje čím dál častěji a nejen mezi čtenáři, kteří přečtou knihu jednou za pár let, ale i mezi čtenáři jejiž knihy jsou popraskané ve hřbetu, se stránkami zažloutlými od opakovaného čtení. Takovým čtenářům posílám vyplazený jazyk.
Je to jen pár hodin co jsem odložil knihu Arila Stříbrné město a ještě nyní ve mne pulzuje síla příběhu jako další srdce a při psaní tohoto komentáře mou fantasii zaplavují obrazy světa, jenž mne vážne učaroval. Ano, přiznávám, jako mnozí zde, že zacátek knihy je trochu krkolomnější, ale každou kapitolou je ruka autora jistější a příběh najednou získává strhující spád. Kniha je plná emocí, které vezmou za srdce, vykouzlí úsmev na tváři nebo donutí čtenáře přestat číst, protože přes slzy v očích na knihu ani nevidí. Též je velmi zajímavý pohled autora na otázku samotného hrdinství. Každou otázkou o hrdinství totiž autor tne do živého, až do té míry, že čtenář sám přemýšlí nad tímto tématem a snaží se odpovedět si sám ve vlastním nitru. Samozřejmě se najdou pasáže nad kterými jsem osobně kroutil hlavou. Například, když se slepec "podívá" hrdince do očí. Ale to vše se dá autorovi odpustit, jelikož je kniha jeho prvotinou a je nádherně poznat jak se autor a jeho psaní vyvíjí společně s příběhem a samotnou hlavní postavou. Je to jako by hlavní postava knihy podporovala autora v jeho úsílí a naopak. Ještě teď pociťuji suchost v krku od předčítání své ženě. Běžně jsem po kapitole odevzdal knihu a pokračovala v předčítání zase ona, ale tentokrát jsem knihu z ruky téměř nepustil a s hladovým nadšením hltal text stránek jako zběsilý.
Sečteno a potrženo je Arila stříbrné město velmi povedenou prvotinou začínajícího autora a vřele ji doporučuji zkušeným i začínajícím čtenářům v kategorii fantasy. Začínající si užijí nápaditý příběh s originální magií i světem, plném sthujích událostí a skutků. Zkušený čtenář si povšimne autorova zápalu pro psaní samotné a jeho postupného zdokonalování, pro mne samotného až inspirující. Mé osobní hodnocení je 9/10,
Molstrem
Jestli máte rádi fantasy s hrdiny, záporáky a světem, který by vás ani ve snu nenapadl, přečtěte si Arilu Stříbrné město. Začátek knihy je pozvolný a trochu zmetený, ale taj, který z příběhu vyvěrá je neodolatelný a tak chcete vědět jak bude příběh pokračovat dál. Arila je napínavá i překvapující v obratech událostí, humorná i dojemná. Autor vkládá do knihy nejen příběh, ale také hodnoty, které je správné neustále nám "lenochům" připomínat, že v každém z nás je síla světla, díky které jsme každodenními hrdiny.
Mačeta