Odkaz lidské mysli přehled
Radek Sterakdary Starý (p)
Odkaz lidské mysli série
1. díl >
Na Zemi roku 2043 přistálo mimozemské plavidlo a vypustilo černý sliz rozežírající všechno okolo. Ke zděšení lidstva tato hmota dokázala přebrat kontrolu i nad nejmodernějšími technologiemi. Planetu měli spasit robotičtí ochránci, jenže nastal problém – jejich stvořitelka Molly Griffin veškeré obranné snahy sabotovala. O dvě stovky let později nastává čas, aby si lidé vzali svůj svět zpátky. Podaří se jim v událostech dávné minulosti najít klíč k přežití?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odkaz lidské mysli. Přihlašte se a napište ho.
Autor vymyslel zajímavý svět, který dává smysl. Gorové, arbitrové i araci jsou neobvyklí, vše do sebe hezky zapadá. A ten závěr byl pro mě vážně nečekaný, vůbec mě nenapadlo, že by se v téhle knížce mohlo skrývat něco pod povrchem.
Osobně mám radši propracovanější příběhy, několikrát mi připadalo že se situace jen tak nahodile dějí a spousta věcí mi ani moc nedávala smysl. Taky mám radši propracovanější postavy, moc jsem si s nimi nedokázala vytvořit vztah. A bohužel se mi nelíbily ani dialogy,ty byly vážně smutné.
Celkově ale oceňuju jednoduchost, přímočarost, příběh hezky odsejpal a já jsem si ho užila. Další díl si ráda přečtu.
Upřímně jsem nečekal, že se mi kniha bude tak moc líbit. Měl jsem ji ve čtečce už nějaký ten pátek a když jsem se rozhodl jí dát šanci, tak jsem ji nakonec přečetl téměř v jednom dni. Vlastně mě nemrzí, že jsem otálel tak dlouho, protože už je napsaný druhý díl a za chvilku vyjde i třetí, takže nemusím čekat na pokračování. Moc se mi líbily postavy, jejich motivace, charakter i uvažování. Svět je také vymyšlený chytře, neotřele a (na sci-fi) uvěřitelně. Rozhodně by šlo vytknout pár drobností, ale nic co by mě přinutilo snížit hodnocení pod 5 hvězdiček.
Vychází Čtenářský diář 2023, Sváděj mě a další knižní novinky (35. týden)
28.08.2022
„Víc lidí často vede k většímu množství problémů.“
„Vždy má cenu se snažit. Prohraješ jen tehdy, když ztratíš vůli dál bojovat.“
Kniha Odkaz lidské mysli v seznamech
antiutopie, dystopie, kakotopie
2021 | Stříbrné město |
2021 | Poslední hvězda |
2022 | Odkaz lidské mysli |
2022 | Stíny Citadely |
2023 | Odkaz lidské rasy |
(SPOILER) Tohle bylo bohužel mnohem slabší, než Arila, ke které jsem byla už tak velmi kritická za její až šablonovitou repetitivnost. Všechno to začalo tak slibně, byl nám představen tajemný nepřítel ve formě slizu a já se cítila, že mám o hrdiny doopravdy strach, a to se mi moc často nestává. Tohle ale vlastně všechno končí prologem, a pak už to jde z kopce.
Tajemný a nebezpečný nepřítel mizí a jsou nám představeni Araci, kteří jsou v podstatě jen roboti ve zvířecí formě. Do toho postapo svět, který se dnes bohužel objevuje v každé druhé knize a tady to je naprosto vyčerpaný potenciál. První problémy nezačínají v příběhu, ale v kategorii samotné. Po celou dobu čtení jsem si myslela, že se jen nakladatel zmýlil v kategorizaci a místo do Fantasy zařadil omylem knihu do Sci-fi. Samozřejmě existují druhy science fiction, ale tento styl nezapadá ani omylem do light science fiction. V knize vůbec není žádná vědecká či technologická část, která by vysvětlovala magické schopnosti hlavního hrdiny či jeho meče. Je to v podstatě jen čistá magie, což v sci-fi nemá co dělat. Stačí to srovnat s jakýmkoliv sci-fi dílem, ať už od světových či českých autorů.
Dále jsem měla pocit, že je to psané jako kniha pro školáky ve věku 6-10 let. Všechno (až na závěr) je předvídavé. Hrdinové jsou stejně jako v Arile všemocní a nic je neohrozí. Do situací se dostávají čirou náhodou a slouží tak jen příběhu autora. Když už se dostanou konečně do nějaké situace, kde by mohlo dojít k boji, tak je to často vyřešené jednoduchou konverzací.
Jedinou hvězdičku dávám za velmi nadějný prolog, který se mi vážně líbil. Na knize je bohužel vidět, že autor ještě není úplně vypsaný.