Aristokratka na koni
Evžen Boček
Aristokratka série
Mladá aristokratka Marie Kostková z Kostky opět řeší nezáviděníhodné problémy. „Nejchudší zámek v Čechách“ zůstává věrný svému označení, a tak tu hraběcí rodinka ani personál rozhodně nemají ustláno na růžích. Místo davů návštěvníků se na zámku kupí neproplacené faktury za vodu a hrozí, že záhy bude největší atrakcí každodenní koupel obyvatel zámku v kašně s dešťovkou. Chce to nějaký nápad… Skvělým řešením se zdá být projekt, v němž se mladá aristokratka Marie III. před zraky návštěvníků chystá, po vzoru svých předchůdkyň, předčasně zemřít. Smrt přitáhne senzacechtivé turisty, bulvární tisk jim udělá reklamu… a budou mít vyhráno. Jenomže všechno je opět jinak — projekt s aristokratkou v rakvi je mrtvý. A zabil ho kníže Schwarzenberg. Nikdy ale není tak zle, aby nemohlo být hůř. O tom nás s nevyčerpatelnou dávkou humoru přesvědčuje pokračování úspěšných knih Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu.... celý text
Stejně jako u prvních dvou dílů jsem se i u Aristokratky na koni moc bavil. Přečetl jsem jí asi za dva dny a už teď se těším a doufám, až pan spisovatel Evžen Boček napíše další díl..
I po předešlých dvou knihách se stále dobře bavím. Bočkův styl psaní je tak chytlavý, že jsem měla přečteno za jedno odpoledne
Oproti předchozím dvěma dílům je tento poněkud slabší, především první polovina, pak se to "rozjede" s uvedením nové postavy na scénu.
Už jsem se nahlas nesmála, jen se občas uchechtla. Po prvních dvou dílech slabší kus. Nicméně nemohu dát míň hvězdiček, když na jiné hodnocené knihy jsem byla mírnější, než by zasloužily a stále je to dobrá kniha, která stojí za přečtení.
Třetí pokračování aristokratky splnilo mé očekávání .Knížka mě bavila a užil jsem si s ní oddechový a humorný den.
Zvláštní, na rozdíl od většiny zastávám názor, že předchozí díly byly o dost lepší, co se týče humorných scén. I u Aristokratky ve varu (která má mimochodem relativně nízké hodnocení) jsem se smíchy prohýbala, tento díl mě ovšem tak neoslovil, i přes menší dějový posun (a novou postavu). Zmínky o princezně Dianě ve mně už od začátku vyvolávaly pocit, že vím, co bude na konci knihy... Trochu se už bojím klesající tendence kvality s případným dalším dílem.
Třetí díl je podle mě stejně úžasný jako 1. a 2. Jediný nedostatek spatřuji ve snižování kvantity textu. Když porovnáte Poslední aristokratku a Aristokratku na koni, zjistíte, že jsou podobně tlusté, ale v prvním díle je asi 2X tolik textu. Přesto jsem si knihu musela okamžitě koupit a nelituji.
Třetí díl je v porovnání s druhým o něco lepší, dočkali jsme se drobného oživení a posunu v situaci na zámku. Jinak styl psaní stále tentýž, žádné velké překvapeni se nekoná.
Oproti Jonassonovi zvládl Evžen Boček třetí knihu napsat tak, že je opět vtipná. A ano, základní zápletka je stejná, ale ... teta Nora, pokusy o oživení formou rozhovoru, dopisů, závěrečný "maškarní", Josef v masce Himmlera. Snad jsem zas tak moc neprozradil ;-)
Tak ráda bych se dostala až sem... Ale... Aristokratka ve varu v knihovně 7 rezervací (no to nějak vydržím). Aristokratka na koni 13? No nic, jdeme je objednat... :D
Musím říct že první dva díly byly nejlepší, tohle bylo take vtipné, ale ne tolik. Kniha se samozřejmě sama četla a jsem ráda že všichni hrdinové žijí :))))
Samozřejmě pokračování první díl nikdy nepřekoná (jen výjimečně). Přesto se tato kniha četla lehce a s úsměvem na tváři. Ráda jsem se po dlouhé době vrátila mezi přátele z Kostky. Největším oživením pro mě byla z ničeho nic se objevivší tetička. Konec trochu smutnější a vážnější (nic nemůže trvat stále, že?), ale právě za ten ještě jedna hvězda navíc (konečně jsem postřehla nějaký vřelejší vztah mezi Marií a její matkou).
Jednu věc bych klidně oželela a to, že Marie poměrně často a zbytečně vysvětluje významy opravdu jednoduchých slov. To mi trochu drásalo nervy.
U mě stále vede díl první. :-) Ačkoliv jsem se u tohoto dílu častokrát zasmála, asi tak poslední třetina knihy mě překvapila, bohužel ne pozitivně. Ale celkově knížku doporučuji všem, kteří po náročném dni potřebují vypnout a relaxovat ve společnosti dobrého humoru. :-)
Všechny 3 dily jsou oddechovka po perném dni. Knížka má spád a humor. Co mě mrzí u tohoto dílů je zpracování knihy. Nevím proc, ale tento dil má písmenka velka jak pro prvňáčky a mezery mezi řádky nestandardní. Takže stále otacite stránky. Myslím, ze diky tomuto stylu náhle přibylo knížce 30 stran. Fakt psycho :)
Prostě dobrý :) Prostě vtipný a prostě je to perfektní příběh. Je jasné, že to bude trochu slabší než první díl, který člověka překvapí stylem autorova psaní a donutí Vás se zasmát i nahlas, ale spíš než slabší si myslím, že si člověk prostě už zvykne na ten styl a ví, že může čekat srandu a když není na každé stránce alespoň jedna vtipnost, tak tu knihu odsoudí. Pro mě to bylo zase dobré a jsem ráda, že jí mám doma.
Taková lehká oddychovka, příjemné, ale u předchozích aristokratek jsem se bavila víc. Nicméně pokračování si ráda přečtu :-)
humor aristokracie, šlechta pro ženy česká literatura
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
I třetí díl se povedl, nezklamal a pobavila jsem se, paní Tichá je nepřekonatelná:-) Bezva čtení pro chvíle oddechu.