Poslední aristokratka přehled

Poslední aristokratka
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134832/bmid_posledni-aristokratka-uqy-134832.jpg 4 6498 6498

Aristokratka série

1. díl >

František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene. Chudobný navrátilec, krkolomně navazující na slavný rodokmen, emigrantství, místní zemitost, zámek jako konkurenceschopná atrakce, kníže Schwarzenberg, zpěvačky Cher a Helenka Vondráčková, to jsou motivy, z nichž autor, profesí kastelán, upředl sérii panoptikálně komických situací. V deníku Marie III., posledního potomka rodu, nenajdete sex, násilí, vraždy ani hluboké myšlenky. Má jedinou ambici: pobavit čtenáře!... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední aristokratka. Přihlašte se a napište ho.

Květinka008
předevčírem 3 z 5

Také patřím mezi čtenáře, kteří nejprve viděli film a jsem za to ráda - postavy z knihy mi vplouvají do mysli podle herců, výrazné jsou pro mě hlavně Táňa Dyková jako Vivien a Eliška Balzerová jako paní Tichá, protože ty to zahrály skvěle. Film se mi líbil a ráda se na něj podívám znovu jako na oddechovku (s dvojkou už jsem tak spokojená nebyla). Ale knihou jsem poměrně zklamaná a mé pocity nejvíc vystihla v komentáři níže AgnesDee. Poprvé jsem se opravdu zasmála až v polovině. Nicméně pokud ke mně dojdou i další knížky, přečtu si je.
A do Milotic, zámku pana autora, se chystám na kostýmovou prohlídku s kamarádkami už dlouho, snad se letos povede :-)

lou63
předevčírem 2 z 5

Musím napsat, byť nerada zobecňuji, protože vše je subjektívní, že toto je typickým příkladem knihy, jejíž popularita spíše odráží společenskou touhu po nenáročném úniku než literární kvality. I když si cením humoristického žánru, zde se humor často utápí v prvoplánových klišé a laciných narážkách, které postrádají hlubší smysl. Postavy jsou povrchní karikatury a jejich vývoj je minimální, což vede k absenci jakéhokoliv emocionálního či intelektuálního propojení s čtenářem.

nipaaaa
10.01.2025 5 z 5

Tak takhle jsem se nezasmala uz opravdu dlouho

50 nejčtenějších knih roku 2020

26.12.2020

50 nejčtenějších knih minulého roku (2019)

27.02.2020

10 právě čtených knih v listopadu

15.11.2019

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Ocenění knihy (1)

2012 - Cena Miloslava Švandrlíka