Aristokratka pod palbou lásky
Evžen Boček
Aristokratka série
„Jsem v pozici obklíčené jednotky a čekám na útok...“ Z Marie je po návratu na Kostku mezinárodní celebrita. Nejenže svým šarmem oslnila Její Veličenstvo Beatrix i všechen nizozemský lid, ale dokonce naprosto okouzlila místní nejlepší partii „se šrajtoflí jenom o něco tenčí než balík sena“. Kromě Marka, poručíka tamního královského letectva a dědice miliardářského impéria, se však o váhající komtesu stále uchází i Max. V otázce svého budoucího zetě má zřejmě nejvíc jasno otec (ve shodě s redaktory Blesku), kdežto matka jako obvykle vůbec nerozumí, o čem je řeč, kastelán Josef na lásku – zatím! – nevěří a paní Tichá by tomu dala čas. Vyčkávací taktiku, díky níž se to snad „vystříbří samo“, zvolí i naše aristokratka. Podaří se nizozemské televizi, která na zámku natáčí něco jako dokument „stříknutý reality show“, zachytit, komu dá Marie nakonec přednost? „Lesnímu duchu“ Launovi, anebo „holandskému řízkovi“ s charismatem Richarda Gerea? Poslední díl veleúspěšné série o neuvěřitelných eskapádách poslední aristokratky! „Veronika Khek Kubařová umí brilantně přecházet mezi naivní a poblázněnou polohou dospívající aristokratky a například bodrou kuchařkou. Opět skvěle odvedená práce.“ – naposlech.cz. „Boček () dokáže eskapády svých hrdinů patřičně vygradovat, až přiměje publikum k hlasitému smíchu.“ – iliteratura.cz. „Ještě jednou zatrub a přísahám, že si vrazím stovky hřebíky do uší.“ - kastelán Josef.... celý text
Romány Pro ženy Literatura česká
Vydáno: 2022 , OneHotBookInterpreti: Veronika Khek Kubařová
Uf, miluju první 3 díly a tento jsem dočetla jen ze sentimentu. Mrzí mě to, ale kniha se mi moc nelíbila...
Asi je dobře, že je to poslední díl. S přibývajícími díly ubývalo humorných okamžiků, i když i v tomto dílu se jich našlo dost. Jen bylo mnohem víc stránek, které byly navíc. Každopádně Aristokratka byla fajn a díky za ni.
Audiokniha- Veronika Khek Kubařová
3+1*
Tento díl je na tři hvězdy, nějak tak chybělo více vtipných chvilek, než u některých předchozích dílů. Sem tam v představě jsem se pousmála. Bylo tu už zmíněno, že se ten humor točí pořád dokola. Další hvězdu dávám Veronice, její hlas k tomu pasuje.
Já jsem četl pouze předešlý díl "u dvora" a moc jsem se bavil, takže mé očekávání na závěr bylo asi nereálné.
Jako by se spíš jednalo o sbírku fejetonů, než o příběh.
Ale humor je potřeba, to není vůbec lehká disciplína a toho si cením.
Zase jsem se dobře pobavila. Občas bych možná něco vynechala, ale i to bylo vtipně napsané, tak to vůbec nevadilo. Za mě nejlepší: nasává jak molitan v dešti!
Tenhle díl se mi i s jedničkou líbil ze všech nejvíc. Bylo mi jedno, že od strany 130 pod nadpisem 'renesance' se má odehrávat rozhovor Václava z Kostky s jeho mladším bratrem Adamem a z Václava tam omylem v dialogu udělali Albrechta. Podle mě tam ty vsunuté povídky ani nemusely být. Souhlasím, že milostný trojúhelník byl už celkem otravný.
Ale zbytek byla skvělá jízda a pět hvězd dávám za to, že se autorovi opakovaně dařilo mě rozesmát tak moc, až mi tekly slzy. Sraz fanatických milovníků psů, další den Josef a příjezd chlapů od Telecomu a nejvíc asi protiteroristické komando na Kostce. Je prostě málo fakt legračních, a od začátku do konce pohodových knížek, já jsem za tuhle vděčná.
(SPOILER)
Za mě pocitově asi nejhorší ze série, ale to jen proto, že jsem měla k tomu víc připomínek, jinak je ta kniha srovnatelná s jinými ze série a všechny jsou bezesporu kvalitní. Každopádně tato kniha si podle mě nese jeden neduh a to už z předešlého dílu, ale tady je ještě o to víc otravnější protože má mnohem více prostoru než by asi bylo třeba - ano, je to romantická linka. Možná jsem jedna z mála, ale mě ta linka přišla extrémně otravná a nadbytečná. Nevěřila jsem tomu, že zrovna Marie byla taková skvělá partie, aby o ní tak přehnaně ty dva šamstři usilovali a nechat zasnoubit 19 leté teenagery by mělo být trestné kdekoli a kdykoli. To neustálé omílání, přehnané chování a reakce hlavní hrdinky byly čím dál tím otravnější. Marie mi tu mnohdy nebyla sympatická.
Krom snesitelného romantického jiskření tu postrádám taky ucelenější příběh, který chyběl i v jiných dílech. Proto mám ráda Zločin na Kostce, jelikož je ze všech dílů takový nejúplnější s adekvátním koncem atd. Tady to působí opět spíš jako takové menší epizodky, které sice pojí motiv lásky v několika podobách, ale není to tak stabilní lepidlo, aby to utáhlo...takže hodně věcí se tam bud opakuje pořád dokola, nebo hodně linek začne a pak rychle vybublá bez větší pointy. Díky autorově stylu je to pořád vtipné a čtivé, ale čtenář se neubrání dojmu, že je to spíš než kompaktní příběh takový slepenec, který zkouší najít úrodnou půdu a někdy se mu to podaří a jindy se tak trochu proboří.
Tak nějak to působí, že by to měl být poslední díl. Což zpočátku nebylo vůbec znát, a na můj vkus byl ten konec opravdu hodně urychlený. Autorčinu milostné drama táhnoucí se celou knihou je tu spláchnuto dohromady asi dvěma větami a končí tak rychle, že máte dojem, že i sám autor už to chtěl zabalit. Ten konec si celkově asi zasloužil víc péče, pořád to díky dobře budovaným charakterům a jejich vztahům funguje dobře, ale nepůsobí to úplně svátečně nebo osudově....každopádně každou další knihu od autora si určitě přečtu a celou sérii můžu doporučit.
U tohoto dílu jsem se opět nasmála, humoru zde bylo až až. Sice se zde neděje nic extra nového, ale je velmi zajímavé sledovat situaci Marie. Konec knihy se mi velmi líbil. Už se nemohu dočkat, až vyjde poslední díl. Kniha si samozřejmě odnáší plný počet bodů, protože nemám co vytknout.
Na rozdíl od mnohých ostatních si nemyslím, že je to nejslabší díl. Pořád je vtipný, akorát je takový nějaký víceméně pořád stejný, nic nového nepřináší a tudíž je až zbytečný. Nabízelo by se nějak akčněji využít milenecký propletenec, zápolení nápadníků, prekérní situace atd. - tato možnost zůstala bohužel nevyužita.
Bavila jsem se, žádný z hrdinů nezklamal a choval se stejně jak jsem očekávala. Odpočinkové čtivo, ale je pravda, že podruhé to číst nebudu a nepotřebuju to mit ani v knihovně.
Řekla bych, že je to nejslabší díl, některé pasáže tam vůbec nemusely být, ale i tak jsem se pobavila.
Nejslabší díl, trochu mi připadal zbytečný, nejhůře se četl. Zasmála jsem se asi ve dvou úsecích, ale celá knížka by možná šla stáhnout do dvou kapitol.
Příjemná jednohubka na oddech a pobavení.
I když je tento díl o kousek slabší než předchozí (za mě nejlepší 1.,3. a 5.díl), opět jsem se místy dost nasmála, a jde o pěkné zakončení celé série a ročního pobytu na Kostce.
Postavy mi budou chybět :o)
Stvořit takové originální charaktery, a přitom vlastně ryze české ( kromě Vivien, ale i těch by se v Česku našlo), to se fakt povedlo :D
Takže díky pane autore za ty hodiny smíchu, kterými jsem si prodloužila život.
Za mě nejslabší díl z celé série. Převládal trapný humor, občas se zablýskl nějaký dobrý vtip, ale celkově se mi tento díl líbil nejmíň.
Nejlepší postavou stále zůstává paní Tichá, která to prostě zabíjí a u které je vtipné snad úplně všechno co vypustí z pusy.
Fajn zakončení. Zase jsem se zasmála. Příjemné zakončení série, i když se mi ten konec zdál urychlený. Ale zmínka o Bridget Jones byla trochu mimo mísu. V Británii se kniha proslavila až v roce 1997
Kniha stále pobaví, ale podle mě mohla být rozdělena na dva díly. Nicméně zakončení série je i tak uspokojivé
Už to bylo takové nastavované a za mě je škoda, že Bendova svatba se vlastně vůbec neudála. Poslouchala jsem, jako již tradičně v podání skvělé Veroniky Kubařové, ale už jsem se tolik nesmála. Nic to nemění na tom, že díky za Aristokratku a její příběhy.
Série končí právě včas. Připadalo mi, že v tomto díle už dost ztrácí dech, vtipy se opakují a nově připsané postavy bohužel dějově ani co se týče humoru nic nového nepřinášejí. Milostná zápletka mě moc nebavila. Nicméně jsem ráda, že jsem dočetla do konce, bylo to jako celek docela milé.
humor aristokracie, šlechta česká literatura
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Mnohokrát nastavovaná kaše. Předchozí díly se mi líbily více. Sice se i tady našlo pár vtipných pasáží, ale většinou jsem se těšila, až budu na konci. V půlce knihy jsem dokonce přerušila čtení na půl ruku, což se mi už dlouho nestalo. Ale na (dějově nultý) díl Aristokratka v Československu se už těším.