Aristokratka u královského dvora
Evžen Boček
Aristokratka série
Již v pátém dílu ze série mimořádně úspěšných humoristických románů o "poslední aristokratce" mimo jiné dojde k následujícím událostem: Marie Kostková se rozzuří na Maxe Launa, zorganizuje výpravu do Nizozemského království, dostane briliantové šperky nesmírné hodnoty, objeví v sobě vášeň pro nakupování, v doprovodu své matky a paní Tiché odletí do Haagu, kde se setká s královnou Beatrix, omylem navštíví obchod s marihuanou, zažije oslnivý úspěch na recepci v královském paláci a potká sympatického mladého muže. Paní Tichá poprvé poletí letadlem a Jejímu Veličenstvu Beatrix se při audienci představí jako "nějaká Tichá." ViVien hraběnka Kostková zastaví přísun Prozacu a dočká se ocenění jako dvojnice princezny Diany. Zámecký zahradník překoná úzkost ze smrti a začne toužit po lásce. Kastelán Josef zůstane stejný.... celý text
Bavila jsem se jen o trošku míň než při minulém díle a to jen proto, že nebylo tolik Denisky. Na pokračování se každopádně těším, palba lásky bude určitě stát za to...
Ale ne...., takový konec. :) Nicméně jsem se zase dobře pobavila a od srdce zasmála. První půlka se mi zdála trochu slabší, proto čtyři hvězdy, ale druhá byla perfektní! Těším se na palbu lásky a kdo se vyklube z tetičky Nory. :)
Další pokračování Aristokratky kde jsem se opět dobře bavila. Smích mi provázel cestou ve vlaku a já v roušce připomínala dusícího zoufalce. Výlet do Prahy a odtud letadlem do Nizozemí na královský dvůr tentokrát bez hraběte Kostky, zato s paní Tichou vymyslel Boček dobře.
Oddechová kniha. Začátek trošku zdlouhavý, druhá půlka má mnohem větší spád.
Je to trošku už na jedno brdo, ale závěr mě namotivoval k přečtení dalšího dílu.
Za mě vede Aristokratka na vlně zločinnosti, to byla za mě největší sranda.
V pořadí již páté setkání se starou známou partou z Kostky a opět úžasné. Tentokrát se však větší část příběhu, jak už název napovídá, odehrává v Nizozemsku. Na audienci u královny je totiž pozvána Marie s matkou, avšak jede s nimi i paní Tichá, která výpravě přidává šmrnc a díky ní a jejímu humoru jsem se nahlas smála od začátku, až do konce. U královského dvora to byla skutečně jízda, Marie však byla, stejně jako v předchozích dílech, naprosto okouzlující a já už se těším na proklamované pokračování.
Opět úžasný humor, díl od dílu mě víc a víc zajímá jak to všechno dopadne. Moc se těším na další knihu z Kostky.
Dokážu shrnout jednou větou: “smála jsem se, až mi slzičky tekly”.
Ano, pojďme si říct, že autor sérii zbytečně natahuje a prodlužuje a poslední dvě či tři knihy trpí “prázdným začátkem” knihy, ale ty závěry! Ty stojí za to.
Kniha se cetla stejne rychle jako predchozi dily. Nechybi spousta vtipnych scen. Doporucuji cetbu teto knihy po tezkem pracovnim dnu :-).
Oddechovka... letní dovolenkové čtení. Za mě také vede paní Tichá. Já si ještě k tomu dosazuji paní Balzerovou, která ji hrála ve filmu... nemá chybu.
Kratoucke ale zábavné. Paní Ticha vedla a poslední její komentář, ze bude prdel, doufám vyjde a nebude z toho kniha z červený knihovny. Jsem zvedava na další dil.
Při frekvenci jedna Aristokratka ročně se vždy dobře pobavím. Tentokrát se mi první půlka knihy zdála slabší, ale druhá mi to bohatě vynahradila. S počátkem cesty Marie, její matky a paní Tiché do Nizozemska jsem se už královsky bavila a především hlášky paní Tiché jsou excelentní. Ještě teď se směju nad jejím popisem, jak se starala o onoho zapomenutého Rembranta po tolik let a nebo nad jejím hodnocením výstavy uměleckých děl.
Znám bohužel málo humoristických děl, ale Aristokratky spolu se Saturninem rozhodně vedou žebříček. Nehledám v ději logiku, jen si prostě užívám sled nepravděpodobných událostí a jejich komentář. Humor pana Bočka mi sedí a jsem vděčná, že mě v této podivné době dokáže rozesmát tak, že se rodina sbíhá podívat, co se děje.
Doporučuji všemi deseti.
Jako velká milovnice aristokratky musím konstatovat, že jde o hodně hodně hodně nepovedený díl. Marii chybí její typický sarkastický tón vyprávění, a celý příběh se spíše nese na růžovém obláčku young adult literatury, než humoristické povídky.
Vyprávění vypadá, jak kdyby bylo napsané v letadle na cestě domů z Nizozemska a ještě před přistáním již byl dopsán konec. Děj má možná tak linku, nikoliv však zápletku. Za celou knížku jsem ani jednou nezasmála, což mě u aristokratky obrovsky mrzí.
Doufám, že příští díl naváže na starší sourozence a z tohohle paskvilu si příklad brát nebude.
Dlouho jsem žádnou aristokratku nečetla, takže jsem úplně zapomněla, jaké to je se u knížky takhle zasmát. Líbilo se mi, že se více objevovala paní Tichá, alias kurátorka. Perlila napříč celou knížkou. Skvěle jsem se pobavila a těším se na další díl. Jenom škoda, že je to vždy tak krátké :-(.
Aristokratka = humorná jednohubka na letní čtení. Jak asi může dopadnout audience u královny Beatrix, když přiletí silná trojka ve složení poslední aristokratky Marie, její matky hraběnky Vivien a kuchařky Tiché. Ta je jmenovaná jako "kurátorka" obrazu "Bordel v kuchyni", nepoznaného obrazu Portrét služebné od Rembrandta, který rodina vrátila do nizozemského království.
Po předchozím dílu jsem se opět pobavila, a to mi aktuálně ke štěstí stačí. Fandové téhle bláznivé rodiny se jistě najdou.
Líbí se mi humor Evžena Bočka. Líbí se mi prostor, který byl v pátém dílu dopřán paní Tiché. Až mám chuť na ořechovku a těším se na další díl :-)
Skvělé, sice odpolední jednohubka, ale tak koreněná, že jsem si opět prodloužila život o pár let.
Vzhledem k tomu, že jsem přečetla všechny "aristokratky" můžu napsat, že prostě všechny díly jsou skvělé a úžasné. Můžu jen za sebe říct, že podle mě nemají klesající tendenci (což je dost zvláštní). V posledním díle dostala více prostoru "nejaká Tichá", což je jen dobře, její hlášky jsou prostě geniální. Už teď se těším na další díl. Doufám, že bude co nejdřív. Takový humor je potřeba v každé době. Takže díky a jen tak dál, pane Bočku!!!
a čo dodať diel bol v pohode jedine záver ostal dost brutalne otvorený snád to bude pokračovať . a ak nie slovami kuchárky
"sral to pes :-)"
humor aristokracie, šlechta černý humor historie zábavně Nizozemsko české hrady a zámky humoristické romány hrady a zámky mufloni
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Jako osoba, kterou zcela míjí funny shopping, jsem se místy nudila. Ale zase který aspoň poloviční Čech by si neužil Mariino vítězné tažení Nizozemím, že... ;)
Opět jsem si vyslechla nadprůměrné audio.