Aristokratka u královského dvora
Evžen Boček
Aristokratka série
Již v pátém dílu ze série mimořádně úspěšných humoristických románů o "poslední aristokratce" mimo jiné dojde k následujícím událostem: Marie Kostková se rozzuří na Maxe Launa, zorganizuje výpravu do Nizozemského království, dostane briliantové šperky nesmírné hodnoty, objeví v sobě vášeň pro nakupování, v doprovodu své matky a paní Tiché odletí do Haagu, kde se setká s královnou Beatrix, omylem navštíví obchod s marihuanou, zažije oslnivý úspěch na recepci v královském paláci a potká sympatického mladého muže. Paní Tichá poprvé poletí letadlem a Jejímu Veličenstvu Beatrix se při audienci představí jako "nějaká Tichá." ViVien hraběnka Kostková zastaví přísun Prozacu a dočká se ocenění jako dvojnice princezny Diany. Zámecký zahradník překoná úzkost ze smrti a začne toužit po lásce. Kastelán Josef zůstane stejný.... celý text
Pár předchozích dílů bylo slabších, kromě prvního a čtvrtého, ale tento se autorovi opět moc vydařil! Výborně jsem se při čtení bavila a několikrát jsem se i hlasitě zasmála. A dokonce se po celou dobu knížky nenacházíme na zámku Kostka, což je taky vítaná změna. Výborné čtení!
Tak tenhle díl se zase povedl, trochu jsem měla obavy, protože vlna zločinnosti mě moc nenadchla. A už se těším na to psycho, co nastane v dalším díle, živě si to představuju
V tomto díle byla nejlepší postava "nějaká Tichá" a popis její obětavé péče o obraz. Paradoxně Marie samotná mě tady nějak nebavila, postrádalo to šmrnc z prvního dílu a její fňukání ohledně chlapů bylo na (téměř) zaklapnutí knihy. Naštěstí personál zámku a hraběnka Vivien na práškách to zachránili na čestné 4 hvězdičky.
Lepší než předchozí díl, i když opravdu mě to začalo bavit teprve s příletem do Haagu. Pak teprve jsem se místy i zasmála. Konec slibný, tak uvidíme v příštím díle...
V průběhu čtení mi pětka přišla o něco slabší než zločinná čtyřka, ale i tak jsem se u toho opět královsky (jak jinak, u šlechty!) bavila a ráda chňapnu po každém dalším díle. Věřím paní Tiché, že to bude "eště prdel", protože na Kostce to s jejími postavičkami jinak nejde. Skvělé čtení na Boží hod.
Přesto, že tuto sérii považuji za průměrnou, musím přiznat, že další díl si rozhodně nenechám ujít. Jak tohle dopadne.... :)? Snad to autor nepotopí nějakou věčně se opakující, klasickou zápletkou.
Doufám, že dojde na slova paní Tiché a bude to "eště prdel."
Opět jsem se dobře bavila. Musím uznat, že si to Marie zavařila jsem moc zvědavá, jak to dopadne. Těším se na další díl
Co jsem zjistila, tak čtenáři Marii buď výhradně milují, nebo nenávidí. Vzhledem k přečtenému pátému dílu je asi jasné, který břeh jsem zvolila já. Marie si to na konci docela zavařila, tak jsem zvědavá, jak to s ní bude dál... baví celou rodinu celou svojí rodinou :D
Pan Boček opět nezklamal. Vtipné, poutavé a zakončené tak, že se nemohu dočkat dalšího pokračování. Paní Tichá opět válí a Mariin otec je hned v patách paní Tiché.
Tento díl mi přišel ze všech Aristokratek nejpoklidnější co se týče různých výstřelků, především proto, že ti největší blázni zůstali na Kostce, zatímco ženský trojlístek si vyjel do ciziny.
I tady jsem se ale u nemalá slovních obratů a přirovnání hlasitě hihňala.
Překvapila mě i zápletka na konci knihy a směr, kterým se příběh ubírá.
Příjemné čtení!
Taková malá jednohubka zhltnutá za hodinu. Myslím si, že vtipných gagů a hlášek se v novém prostředí dalo vytřískat daleko více.
Čtivá a milá oddechovka plná vtipu. Skvěle jsem se bavila s Marií III., která se snažila co nejlépe zvládnou cestu na královský dvůr a eliminovat paní Tichou s jejími průpovídkami.
Pátou Aristokratku bych přirovnal k situaci, kdy si dáte svoje oblíbené jídlo. Celkově jste spokojeni, dostanete přesně to, co čekáte, ale na druhou stranu vás ani nic nepřekvapí. Přeci jen jste už tuhle ňamku měli v životě několikrát.
A tak je tomu i zde. Postavy se už několik let nemění, jejich hlášky jsou veskrze stejné a ani změna prostředí nepřináší očekávatelné osvěžení.
Nemůžu říct, že jsem se bavil, ale ani jsem se nenudil. Tenhle díl byl prostě ukázkově průměrný.
Ten konec, jako vážně? Asi pět minut jsem si myslela, že se mi sekl počítač při přehrávání kapitoly a nebo, že jsem jsem prostě omylem dostala vadnou nahrávku. AŽ po opakovaném přehání mi došlo, že se opravdu nejedná o poškození zákazníka. Nezbývá než si počkat, jak to v Haagu všechno dopadne :-) Už teď se těším, na další pohodový poslech.
Trošku jsem se tohoto posledního dílu bála, jelikož po první aristokratce ty další už nebyly tak zábavné, ale je skvělý. Komu aristokratky nesedí, tak ať raději nečte, ale komu naopak ano, tak vřele doporučuji, bude se opravdu aristokraticky bavit.
Celá série aristokratických knih je skvělá. Ta česká malost, které se Boček dovede vysmát a parodovat jí, ta klišé, která v jeho podání vůbec jako klišé nepůsobí... a Deniska s Marií.
Jestli si další knihy udrží stejnou úroveň, jen houšť, rád jim ve své knihovně udělám místo.
humor aristokracie, šlechta černý humor historie zábavně Nizozemsko české hrady a zámky humoristické romány hrady a zámky mufloni
2012 | Poslední aristokratka |
2013 | Aristokratka ve varu |
2016 | Aristokratka na koni |
2018 | Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka |
2020 | Aristokratka u královského dvora |
Další pokračování aristokratky Marie Kostky z Kostky je takřka výhradně one-woman-show. Nadto se Marie, jediná doposud vcelku normální a rozumná bytost z aristokratického ZOO na zámku Kostka, naprosto změnila, a to v blekotající, zasněnou, uraženou, řvoucí bytost toužící toliko po krásném oblečení a špercích. Což o to, nová a tedy žádoucí zápletka to je, ale už ne příliš zábavná, spíš nereálná v kontextu dosavadního vývoje a evoluce samotné Marie. I když musím uznat, že humorných sketchů postavených na povaze českého človíčka je tam i tentokrát dost, přece jsem si chvíli připadala jako při sledování Kameňáku 5, navíc s řadou repetic z předchozích částí. Ke své lítosti musím říct, že Boček se ideově vyčerpal už při předposlední části a potvrzuje se, že méně někdy znamená více.