Atomoví špioni

Atomoví špioni
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173297/mid_atomovi-spioni-dKc-173297.png 5 6 6

Počátky vědecké špionáže a kontrašpionáže. Špionáž a kontrašpionáž jaderných velmocí v oblasti atomového výzkumu a konstrukce atomové zbraně.

xulij01
30.12.2024 4.5 z 5

USA se perfektně podařilo utajit výrobu atomové bomby hlavně před vlastním obyvatelstvem. Co mě vyrazilo dech, tak o tom vědělo jen pár kongresmanů (dokonce ani Truman, který byl viceprezidentem o projektu nevěděl nic, dozvěděl se o tom až coby prezident). A utajit to nebylo jednoduché, ty částky byly obrovské a někde v rozpočtu se musely schovat. Německo taktéž nemělo vůbec přehled, jak na tom USA s výzkumem je. Ovšem SSSR o projektu věděl první i poslední, neskutečné, jak účinnou výzvědnou síť měl, díky tomu byl schopný uspíšit vývoj atomové bomby o řadu let.

Knížka také obsahuje základní informace o štěpení atomu, kdy vědci došli k závěru, že by to mohlo mít praktické využití, jak na to reagovali politici, vojenské složky... Najdeme tam i část, která se pak věnuje výzvědné činnosti spojenců v Německu, protože panoval panický strach z toho, aby Hitler takovou zbraň nezískal (nakonec to byl jeden z důvodů, proč do toho USA nalily takové prostředky). V závěru je pak rozebrána výzkumná/špionážní činnost SSSR na tomto poli, kde získal uran, jaké prostředky (lidské i finanční) na ni věnoval. Knížka je nabitá nesmírně zajímavými informacemi, můžu ji vřele doporučit.