Babička drsňačka
David Walliams
Babička drsňačka / Babka gaunerka série
1. díl >
Britského autora dětských knih Davida Walliamse označují kritici za nového Roalda Dahla. Jeho vypravěčsky brilantní příběhy s překvapivou pointou a černým humorem dávají tomuto označení za pravdu. Jako první se k českému čtenáři dostává Babička drsňačka. Vypráví se v ní příběh o předsudcích a toleranci, o překvapivých odhaleních a jedné šíleně troufalé loupeži. Ben je k smrti otrávený, zase má strávit víkend u babičky: „Vždyť je s ní děsná nuda! Se všema starýma je nuda. Telka jí nefunguje, pořád chce jenom hrát scrabble a smrdí kapustou!“ Pěkně tvrdý odsudek z úst nezletilce, jenže to ještě Ben netuší dvě věci: 1) Jeho babička kdysi byla proslulou lupičkou šperků. 2) Celý život kula plán, jak ukradnout korunovační klenoty, a teď potřebuje Benovu pomoc!... celý text
Literatura světová Humor Pro děti a mládež
Vydáno: 2012 , ArgoOriginální název:
Gangsta Granny, 2010
MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY
David Walliams mě zas a opět hrozně moc překvapil! Jeho knížky prostě na první pohled vypadají hrozně dětsky, ale přitom jsou, podle mě, pro každého a každý by si, podle mě, měl aspoň jednu z nich přečíst. Walliamsovy knihy nejsou nějak extra proslavené, ale já moc doufám, že za pár let budou.
No, a teď k příběhu. Ze začátku si třeba řeknete: ,, Jé, to je ale blbost. Nějaký kluk nerad jezdí k babičce, to je toho." Ale tak to vůbec není. Když se začnete prokousávat dalšimi stranami, tak už vám možná trochu začne docházet, že tahle knížka není jenom o tomhle. Má o mnohem hlubší myšlenku a záměr.
Postavy mi vyhovovaly. Jediní, kdo mě na začátku štvali, byli Benovi rodiče, ale stejně se na konci dozvíme, že ho mají z celého srdce rádi (víc než pořad Tanec s hvězdami :D ). No, ale koho by neštval pan Parker, že jo? Stejně se mu to šmírování nakonec vtipnou formou vymstilo :). Ben byl fajn kluk, až na to, že neměl rád čtení :): Jinak jsem si ho oblíbila. A babičku drsňačku samozřejmě taky. A musím přiznat, že jsem těm jejím historkám taky věřila :D.
Konec mě hrozně šokoval. Myslela jsem si, že babička před Benem bude tajit nějakou nemoc, protože v té nemocnici to prostě nešlo nepoznat, ale, nečekala jsem to až tak. Úplně mi vstoupily do očí slzy, což se mi normálně nestává.
A to setkání s královnou bylo super :D.
Prostě David Walliams. Můj oblíbený spisovatel, co umí perfektní, poučné a dojemné konce a co umí vždycky překvapit. Myslím, že i když mám zatím všechny jeho knížky, co jsem přečetla, z knihovny, tak na něho a jeho knížky nikdy nezapomenu ♡.
Od samého začátku jsem myslela na Prevítovi, ale nakonec to byo trochu jinak. Taková obyčejná rodina, nikdo ničím nevyniká, není nijak zvláštní ani není nositelem jakýchsi pozoruhodných schopností. Jedí fazole s klobásou a se sýrem a babička se láduje kapustou a všichni řeší totéž, co kdekdo - jak navazovat a udržovat vztahy s lidmi kolem nás.
Výborná kniha nejen pro děti. Plná vtipu a překvapivých zvratů. A přestože je na devadesát procent humorná, stejně vás nejvíc dostane pohnutý závěr. Poslouchali jsme audioknihu, kterou namluvil Jiří Lábus, takže přednes byl velmi poutavý. Mohu jen doporučit!
Tuto knihu jsem četla v páté třídě. Četli jsme jí vlastně se třídou a přijde taková celkem vtipná, prostě pro trošku menší děti , třeba tak 10letý, ale může jí číst každý.
Opět skvělá Walliamsovka. Humor, zápletka, spád, dojetí, zamyšlení. Vše tak, jak to má být. Doporučuji.
To zelí a prdy:-) Vážně supr čtení. Píše se, že je od Williamse nej. Za mě jedna z nejlepších...
Nevím, jestli mám knížku hodnotit kladně, nebo záporně. Konec byl sice dojemný a hezky vymyšlený, ale všechen ostatní průběh příběhu se strašně vlekl. Knížka spíše pro děti do dvanácti let, děj nebyl nijak složitý. Musí se ale přiznat, že chvílemi kniha pobavila. :)
Knížka určitě obavila takové oddechové čtení plné zajímavých nápadů a dobrodružství:) Sice jsem u některých případů trošku věděla jak to bude pokračovat, ale určitě si chci přečíst další knížky tohoto autora.
Pěkná a vtipná kniha. Děti pochopí, že starý lidé nejsou takový jaký si myslí, že jsou a taky jak život jde, tak dává i bere.
humor pro děti dobrodružství babička anglický humor dětská dobrodružství příběhy pro dětiAutorovy další knížky
2012 | Babička drsňačka |
2012 | Pan Smraďoch |
2013 | Malý miliardář |
2014 | Ďábelská zubařka |
2013 | Kluk v sukních |
Moc pěkná knížka pro děti - a nejen pro ně - s poselstvím. Je v ní humor, je i dojemná a taky smutná. Konec mě rozbrečel.