Bábovky
Radka Třeštíková
Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou? Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.... celý text
Nemůžu si pomoct, ale při čtení této knihy jsem se ztrácela, přišlo mi, že je to chaoticky napsané.
Na tuhle knizku jsem se celkem tesila, protoze jsem na ni cetla vetsinou pozitivni reakce. Nicmene pro me je velkym zklamanim a s nejvetsi pravdepodobnosti se zaradi mezi nekolik malo knih, ktere nedoctu. Dej me vubec nechytl, prolinani pritomnosti a minulosti mi prijde matouci. Nekdy se mi stava, ze si zezacatku musim zvyknout na autoruv styl psani, ale tady jsem si nezvykla ani u tretiho pribehu a knihu jsem zatim odlozila.
Po dlouhé době kniha od české autorky / českého autora. Byla jsem překvapená, jak snadno se četla. Líbil se mi humor, se kterým bylo v knize pracováno. Hodně jsem se smála u kapitoly Alena. Doporučuju.
Knihu jsem přečetla za 2 dny, ale trápí mě, že nevím jak to vlastně všechno dopadlo. Jak to bylo dál s Rebekou, Karolinou ...
Ke konci mě už štvalo, že těch postav je tolik. Ale moc hezky napsané a rozhodně nesmí chybět u mě v knihovně!
Kniha přečtena za den, jenom mám pocit, že jsem moc staromódní (věrnost si považuji za ctnost.) Doporučuji, ale jen ženám, muži by to asi "nebrali"
Docela dobrý čtení, jen že se každá postava chovala stejné, v každém věku a rozpoložení. Jinak jsem se v postavách orientovala docela dobře.
Bábovky nebo spíš, jak tu někdo vtipně poznamenal „vánočky “ (díky vzájemné propletenosti) jsou příběhy dvanácti žen různých věkových kategorií, povolání i přístupů k životu. Kromě výše zmíněného pečiva v názvu knihy, mají ještě jedno společné- nejsou nijak veselé, spíše působí depresivně. Každá kapitola je sestavena z úvah, myšlenek a pocitů té které ženy, a samozřejmě v ní najdete kus příběhu, který autorka vypráví. Vlastně je to kus života- jakoby první kapitolu začala např. vyprávět vaše maminka, pokračuje dcera, teta, milenka jejího manžela, kamarádka atd . Není to klasická „oddychovka“. Autorka nás nutí být stále ve střehu, nejen tím, jak se snažíme neztratit spojení mezi jednotlivými hrdinkami, ale pro někoho může být i náročné orientovat se v čase, protože jsou zde, jak je to nyní moderní, střídány různé časové roviny, aniž by na to byl čtenář nějak upozorněn. Navíc postavy, byť naprosto různé, mají téměř stejné charaktery a chovají se dost podobně...
Mně osobně to trochu připomíná M. Viewegha a jeho cynické příběhy, u kterých jsem měla vždycky pocit, že všichni navzájem si jsme nevěrní, jsme frustrovaní a sobečtí.
S tím opravdu nemůžu souhlasit. Nebo mám možná jen neuvěřitelné štěstí, že žiju v kruhu lidí, kteří takovéhle věci neřeší, nebo alespoň ne tak často a v tak velké míře..
První dvě bábovky možná, ale pak už mi přišlo, že se autorka jen snaží na poměrně malém prostoru smíchat co nejvíce ženských rolí, témat a problémů, nehledě na jejich vzájemnou provázanost. Ano, i mně se náhody dějí, ale tady to bylo kolikrát tak překombinované (viz shledání matky s dcerou), že jsem tomu prostě nevěřila. Nápad s prolínáním příběhů mě zaujal, leč ne nadarmo se říká, že méně je někdy více... Mně se tedy pod kůži nedostalo ani omylem.
Zajímavý nápad, vzájemně proplést hned několik osudů různých lidí. Knížka se četla dobře, nicméně musím přiznat, že v polovině knihy jsem se už ztrácela a dohledávala jsem zpětně kdo koho zná apod. Zase tak oslňující to nebylo, jak pravila paní knihovnice ;-)
Bábovky se mi moc líbily. Ze začátku mi trochu dělalo problém skákání ze současnosti do minulosti, ale po pár stránkách se to srovnalo :-) Příběhy se hezky prolínají, někdy až "neskutečně", no třeba to možné je... Knížka je čtivá a chytlavá, jen trochu smutná, ale nemůžeme přece pořád číst jen love story s happy endy :-D
Co člověk to názor. Dávám pouze dve ** a to za geniální nápad a čtivost. Ovšem obsah... Každá povídka je naprosto smutná, hlavní postavy v depresi a všech 12 postav charakterově úplně stejné, i když jedna má 15 a další 70let. Sonda do ženské duše to za mě rozhodně není...
Kniha se mi líbila ale nenadchla :)
Pro mě to bylo podobné jako číst nějaký časopis typu: Čas na lásku nebo Napsáno životem...člověka to v danou chvíli zaujme ale víc to neřeší.
Příběhy byly hezky promyšlené ale všechny hlavní hrdinky mi přišli (jak se říká) na stejné brdo. Autorka si mohla více pohrát s jejich charakterovou složkou.
Já osobně otevřené konce nemám ráda ale na druhou stranu to dodává možnost popřemýšlet o tom, jak by kniha mohla skončit.
Tak nevim, ale vetsi blbost jsem snad necetla. Autorka mela evidentne tezkou depku v dobe psani tehle knihy.
Je to moje první setkání s autorkou.
Neskutečně čtivá knížka. Bylo mi dokonce líto, že skončila. Příběh je propojen tak, až už mne to místy připadalo přitažené za vlasy.
V postavách jsem se neztrácela. Příběh navazuje na sebe. Každá hrdinka je zmíněna v předchozí části, takže od začátku je jasné, kdo je kdo.
Příběhy jsou poutavé, z každodenního života. Mrzí mne, že další osud některých postav není znám. Celkově se mi konec zdál tak trochu utnutý. Není jasno, co se stalo dál, zda se nějaké věci odhalily nebo zůstaly nedořešené. Za ten konec, jež mne zklamal, a "neúplnost" jsem chtěla ubrat hvězdu. Ale nakonec oceňuji nápad a tu propletenost a hlavně čtivost a dávám pět.
Ale reálně to cítím na čtyři.
Kniha mě samozřejmě nadchla svou originalitou a stylem psaní. Přišla mi jen trošku depresivní - nebyla tam jediná spokojená postava! Taky moc nemusím otevřené konce a tady jich bylo rovnu dvanáct... ale to k ní patří.
nevěra pro ženy zfilmováno partnerské vztahy neplodnost manželská krize české romány
2016 | Bábovky |
2017 | Osm |
2018 | Veselí |
2020 | Foukneš do pěny |
2023 | Kde jsi, když nejsi |
Upřímně jsem čekala něco, co mi vyrazí dech. Proč by jinak o této knize všichni tak básnili a autorku vynášeli do nebes? Dech mi nevyrazila. Nicméně velmi oceňuji propracovanou propojenost všech postav, které spolu nějak souvisí. A tak to je i v životě. Prodavačka za kasou s vámi může mít společného více, než si myslíte :) Je fajn se nad tím zamyslet, je v tom ironie, paradox i smutek. A je fajn, že nevíme všechno.