Bábovky
Radka Třeštíková
Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou? Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.... celý text
Tahle kniha se četla fakt sama. A i když jsem se v postavách už ke konci ztrácela a musela se občas vracet zpět k některým kapitolám, tak mě hodně chytla. Rozhodně doporučuju!
Bábovky jsem si koupila skoro hned po jejich vydání, protože se mi příspěvky Radky Třeštíkové na Facebooku velmi pěkně četly a také jsem se nasmála. Nakonec jsem se k nim dostala až teď a rozhodně jsem nebyla zklamaná. Knížku jsem měla během 2, 3 dnů přečtenou a kdybych měla celý den volno, je po ní ještě ten den.
Příběhy jsou plné lidské reality, absurdních náhod a přesto jsou napsané vtipnou formou. Každý určitě najde v jedné z postav nějakou osobu, ze svého okolí (nevěrného manžela, nemoc, nechtěné těhotenství, kariérismus, důchodce co má rád předváděčky a kupuje věci, které ani nefungují, homosexualitu apod.).
Co se mi opravdu líbilo bylo jak se spisovatelka vracela k předešlým hrdinkám a já se vlastně během dalšího příběhu dozvěděla, jak dopadla hrdinka předešlá. Někdy jsem byla dokonce zmatená, kdo byl kdo a to mě nutilo přemýšlet a nebo si to znovu dohledat. Mám ráda knížky, u kterých musí dávat člověk pozor a přemýšlet. To člověka přeci jen víc baví!
Těším se na další knížku!
P.S. Kdyby bylo po mým, dám víc jak 5 hvězdiček, ale bohužel :)
Příjemné čtení
V první kapitole jsem se úplně lekla, že jsem naletěla reklamě a koupila si něco ubohého, vulgárního, co nemám zapotřebí číst. Málem jsem to odložila. S dalšími povídkami to ale bylo lepší a lepší. I když tak trochu smutné, drsné a příběhy mezilidských vztahů naprosto bez příkras, ale právě to nás zřejmě nutí k zamýšlení se nad vlastními rodinnými vztahy i nad vztahy dnes všeobecně. Pořád jsem čekala, co bude poselstvím knihy, hlubším smyslem, ponaučením. Myslím, že odpověď je v názvu knihy "Bábovky", které pro mě tady symbolizují MATEŘSTVÍ, ať už jde o výchovu malých dětí a bábovky na písek či s láskou upečenou domácí bábovku jako symbol funkční milující rodiny. Všechny ženy v jednotlivých povídkách měly jedno společné, ať už bylo jejich stáří nebo životní situace jakkoliv rozdílné, všechny nakonec zjistily, že to nejdůležitější v jejich životě jsou děti (i ty nechtěné, odrostlé, nevlastní, dlouho očekávané, náročné nebo dokonce postižené). Mateřský vztah tak silný, že se často obejde i bez otců, což mi přišlo škoda. Muži jsou tu popsáni téměř jen jako odpudivá, sobecká, agresivní, nevěrná stvoření, i když v mnohých případech tomu tak v životě bývá, knize by nějaký ten milující manžel a otec určitě prospěl :-) Moc se mi líbily i příběhy osamělého stáří, vydaného napospas šmejdům, osamělých, problematických týnejdžrů (až na ten konec), všechno to pramení právě z nefunkčních rodinných vztahů. Všechno souvisí se vším a připomíná to "vtip", že domov důchodců je pomstou za jesle. Trochu mi tam chyběla snaha o vytvoření nebo udržení milující rodiny, i když je manželství fuška a rodina dřina, měli bychom se aspoň snažit snášet se navzájem i přes všechnu tu rutinu, chyby, odlišnosti a lezení si na nervy.
Knížka napsaná dle mého názoru velmi dobře. Líbilo se mi propojení osudů ikdyž jich spousta zůstala otevřených ale tak třeba se dočkáme pokračování. Za mě naprosto skvělé čtení v létě k vodě.
Kniha, kterou čte každý a to i ten, kdo normálně nečte.. Právě proto mě tato kniha nějak neuspokojila... Mě tedy zklamala i autorčina kniha "To prší moře", která nebyla ničím extra... No a tohle... Ano, člověka, který běžně nečte si troufám říct, že uchvátí... Mně ale přišla strojená, neoriginální a nucená... Propletení bylo hodně neoriginální a celkově problémy postav nebyly ničím objevné... Ano, tyto věci se dějí a nepotřebuju k tomu tuto knihu... Ale kniha se četla opravdu dobře, jen nejsem nenáročný čtenář...
Zajímavá kniha, moc hezky se četla, také se mi líbilo, jak se navzájem prolínaly osudy tolika lidí, kteří se kolikrát ani naznali.
Během dvou dnů! Absolutně mě pohltily ty příběhy, emoce a charaktery tolika různých žen i ostatních postav, které jsou ale zároveň zapletené do jednoho příběhu! Klobou dolů, protože tohle napsat, měla bych hlavu jak balón. Skvělá práce, jsem ráda, že jsem ji zařadila jako novinku 2016 do své Čtenářské výzvy :)
Kniha je hodně populární, proto jsem na ni byla zvědavá. Povídky jsou zajímavé, výborně se čtou a dá se to zvládnout za jediný den. Ale obrovské nadšení s většinou nesdílím. I když autorka zajímavě propojuje osudy jednotlivých postav, celkově to působí nereálně a po několika příbězích už jsem trochu ztrácela orientaci v tom, kdo je kdo. Většina osudů zůstala otevřených, u některých bych ráda věděla, co bylo dál, mužské postavy jsou všechny nesympatické (a i ty sympatičtější zase kritizují jejich partnerky). Vyznívá mi to jako dost smutný obrázek lidských osudů.
Tak jsem si řekla, že ty Bábovky přečtu taky ... Mno. styl psaní je moc fajn, čte se to rychle a za jeden den je kniha přečtena. Taky propletenost osudů se mi líbila. Nicméně bylo to na mě celkové příliš depresivní a zanechalo to akorát tak smutnou náladu...
Nestačí mi hvězdičky. Od knihy se nelze odtrhnout. Zároveň připouštím, že jsem se v postavách - když se začaly naplno prolínat - slušně ztratila a kolikrát jsem dohledávala kapitoly zpátky, jakože kdo, s kým a co. Ale - právě proto obdivuji, jak autorka svým obvyklým svižným, čtivým, vtipným způsobem dokázala psát a zároveň smysluplně udržovat linku prolínajících se postav, která kopíruje skutečný život, všichni jsme se všemi příbuzní, svět je tak malý. :-) Zároveň jsou v knize všechna možná schémata našich rodinných trablů - manželských, partnerských, trápení dětí, stárnoucí generace... Prostě ta kniha je napsaná geniálně. Nic hlubokomyslného, ale jako sonda do našich životů - jedinečné. Styl psaní skutečně velmi osvěžující. Výborné čtení.
Knížka je napsaná skvěle, velmi dobře se čte. Nedokázala jsem ji odložit, protože jsem byla zvědavá, kdo se v dalším příběhu s kým potká. Při čtení jsem přemýšlela nad tím, kdy z toho bude film, na který se těším.
Klobouk dolu především Autorce. Takhle skvěle proplést osudy žen a jejich rodin dohromady, pěkná práce. Knížku jsem přečetla jedním dechem a moc hezky se mi četla.
Člověk si u některých příběhů uvědomí spoustu věcí.
Myslím, že určitě stojí za to si ji vzít do ruky a darovat knížce pár dní našeho času :)
Nádherná mozaika příběhů obyčejných životů neobyčejných žen, které své neštěstí zvládají každá po svém, a každá úplně sama bez ohledu na tom, kolik má kolem sebe lidí. Bravurně vytvořené propojení zdánlivě nesouvisejících příběhů, které nakonec k sobě nespojuje jen nepříliš blízký reálný kontakt ale hlavně touha po jiném životě, po osvobození se od vlastní každodennosti, která již po čase začala být spíše vězením. Vtipná, smutná, čtivá, hluboká ale vlastně i naprosto plochá kniha, pro každého tak, jak si vezme....
přidám se k těm kteří z knihy zas tak nadšení nebyli... nevím, možná až moc překombinované, po pár kapitolách jsem se v těch vztazích ztrácela... je lepší ji číst pokud možno během pár dní bez přestávky nebo úplně zapomenete kdo, s kým, proč a jak...
Knížka se mi skvěle četla, líbila se mi, bylo to zase něco nového... Krásně propletené osudy žen. I když zase až tak moc mě nezaujala, hold to není můj šálek kávy....., jsem spíš na fantasy. :D Ale sepsaná je podle mě skvěle a reálně :)
Mně se líbila moc, život přece bývá někdy těžký a příběhy v knize mi připadaly naprosto reálné, žádné zbytečně vyhrocené drama to rozhodně nebylo. a propojení mezi jednotlivými povídkami byl bonbonek na dortíčku.
Příjemné překvapení. Propletené osudy žen, které zkrátka vypráví o životě takovém jaký je, se šťastnými i méně šťastnými okamžiky.
nevěra pro ženy zfilmováno partnerské vztahy neplodnost manželská krize české romány
2016 | Bábovky |
2017 | Osm |
2018 | Veselí |
2020 | Foukneš do pěny |
2023 | Kde jsi, když nejsi |
Bábovky jsem původně vůbec neměla v plánu číst. Nakonec mě překvapily svou náladou a rozmanitostí postav, které se svým osudem prolínaly. Jak se říká: Svět je malý.