Bábovky
Radka Třeštíková
Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou? Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.... celý text
Množství postav ani přechody v čase mi vůbec nevadily, naopak mám tento styl ráda, protože to udržuje moji pozornost. Knížka se mi líbila moc, na léto úplně ideální oddechovka.
Zajímavý nápad s propletenými osudy žen. Trošku mi vadila ta nedokončenost jednotlivých příběhů, ale chápu to jako záměr, jen tak nakouknout do určité životní fáze hrdinek, jak to s nimi dopadlo, to už je na fantazii čtenáře. V každém příběhu lze najít něco ze života, s každou ženou v podstatě soucítím. Pěkná knížka, doporučuji.
Řekl bych, že to bylo celkem zklamání, ale to bych musel něco čekat. Záměr, který jsem pojal s touto knihou, bylo pochopit fenomén Třeštíková. Nakonec jsem to asi nepochopil, ale zase nechci na základě jedné knihy odsuzovat celou autorčinu tvorbu. Podle stylu psaní bych si troufal říct, že celistvý text s jednou zápletkou by asi autorce slušel víc. Pozitivní na Bábovkách je to, že Radka Třeštíková umí psát čtivě a jednoduše. To by bylo plus, i kdyby měla svými příběhy v Bábovkách co říct.
I když je tato kniha v přihrádce "bestseller", kterým se obloukem vyhýbám a dlouho jsem přečtení této knihy odkládala, musí říct, že mě obsah velmi mile potěšil. Od prvních řádků jsem se do knihy intenzivně začetla a četla, dokud nepřečetla. Propojení jednotlivých příběhů a velmi promyšlené napojení postav na sebe mě opravdu fascinovalo. Autorka má vskutku brilantní fantazii
Skvělá,rychle přečteno,neuvěřitelná shoda náhod,propletené životy několika žen,nedá se od ní odtrhnout,dokud jí nedočtete,kdo má rád příběhy žen,doporučuji.
Dostala jsem Bábovky jako dárek a udělaly mi velkou radost. Všude jsem je vídala a konečně jsem si je mohla přečíst taky. Po přečtení už ovšem takovou radost nemám. Vlastně je mi celkem líto, že se mi Bábovky moc nelíbily.
Ze začátku to na mě působilo jako taková fajn četba na léto. Přemíra postav mi kupodivu nevadila, propojování jsem si vlastně celkem užívala. Bohužel mi přišlo, že kvantita tady byla na úkor kvality, jednotlivé postavy by si zasloužily víc prostoru, což při 12 ženách na 300 stranách dost dobře nebylo možné.
Nevím, záměr byl asi dobrý, ale přijde mi, že se to mohlo dotáhnout lépe. Spousta situací v knize je prvoplánová a jsou i takové, které působí zoufale nepřesvědčivé. A ať hledám jak hledám, rozuzlenou zápletku ani nějaký závěr nevidím.
Jedna hvězdička za obálku, druhá za čtivost, třetí za dobře zvládnutý marketing, byť v tomhle případě je ta popularita nepřiměřená. Pohodových knih na léto je zkrátka víc než jen tahle.
Kniha se mi velmi líbila. Ale v množstvích postav v různých časových obdobích jsem se někdy ztrácela. Obdivuji vzájemné propojení děje. K zamyšlení, čtivé. Osudy žen jsem často spojovala s osudy svých známých, kamarádek...
Napínavé, přečteno jedním dechem, ale mě osobně vadí ta spousta nakousnutých lidských osudů u kterých bych ráda věděla jak pokračovaly, ale mám smůlu. Jednotlivé příběhy převážně pochmurné, nic se nedaří, všechno je šedivé, bez radosti , bez ničeho pozitivního, ani špetka humoru - i kdyby jen ironického...trochu depresivní. Opravdu je život jen samé utrpení ? Další věcí je konec - proč tak otevřený ? Měla jsem skoro pocit, jakoby mě o něj někdo okradl.
Byla jsem Rebekou, Miluskou, Sasou i Renatou. A s temi, kterymi jsem nebyla, jsem se v zivote potkala. Mozna proto me ta kniha tak bavila?
Knihu jsem četla jedním dechem, kreslila jsem si k tomu schéma: kdo kde s kým proč..., občas jsem se ztrácela. Příště si vezmu větší papír. Otevřený konec bych potřebovala nějak uzavřít.
Výborně se mi četla. Příjemně strávené odpoledne na pláži s Babovkami. Líbilo se mi vzájemné prolínání příběhů. U každé z těch postav jsem cítila jakési pochopení. Je tam hezky vidět, ze není nikomu co závidět, protože každý máme to svý, co si životem vláčíme. Nakonec mi ale nejsmutnější přišel život paní Dobrovolné. Nebo mi ji aspoň bylo nejvíc líto. Její příběh byl zvláštně zakončený, ale v mých představách se z toho dostala a teď někde v knižním světě randí se Zdeňkem ☺
Já mám po přečtení rozporuplné pocity. Shodnu se zde s ostatními - chybí mi konec. Také se mi moc nelíbilo, že pokud je knížka psaná v "ich" formě, sloh se postavu od postavy prakticky nemění. Pak si můžete připadat jakoby jste četli o stejné osobě různé příběhy.
Čekala jsem dvanáct alespoň lehce ironických příběhů, ale dostala jsem jen dvanáct pro mě naprosto smutných osudů žen...Styl psaní byl zajímavý a jednotlivé příběhy se v nich zajímavě prolínaly, ale absolutně mi tam chyběla ta ironie a humor, zůstala jen bolest...Čím déle jsem četla, tím více se tato kniha pro mě stávala depresivní a tento pocit její konec ještě umocnil...Nemůžu říct, že by byla špatná, ale pro mě musí kniha zanechat buď příjemné nebo smutné pocity, což se tady nestalo...proto ode mě za 3*
Po pročtení komentářů jsem se trochu bála množství postav, ale bylo to v pohodě. Nic se mi nepletlo, nemusela jsem se vracet. Kniha byla zajímavá a dobře se mi četla. Jen mi tam chybělo nějaké vyvrcholení, pointa.
Po přečtení si říkám: co? Kde je konec? Knihu jsem přečetla za 2 dny a myslím si, že pokud bych ji četla déle, měla bych v tolika postavách větší hokej. Příběhy se vzájemně prolínají, což se mi líbilo. Ale komediální žánr to rozhodně nebyl, spíše 12 smutných příběhů o tom, co se může v životě stát...Jinak se četla dobře a nedokázala jsem se odtrhnout. Určitě si od této autorky ještě něco přečtu.
Kniha mi připadala tak komplikovaná, až mi nepatrně připadala neuvěřitelná. Jinak se ale četla hezky.
Výborné počteníčko. V knize je několik příběhů, každý zaměřený na jednu ženu a jejich osudy se postuně prolínají:)) Zajímavé pojetí knihy, i když chvílemi jsem měla problém se zorientovat kdo je kdo. Jinak osudy hlavních hrdinech nejsou moc optimistické...Od autorky mám v plánu si ještě něco přečíst.
nevěra pro ženy zfilmováno partnerské vztahy neplodnost manželská krize české romány
2016 | Bábovky |
2017 | Osm |
2018 | Veselí |
2020 | Foukneš do pěny |
2023 | Kde jsi, když nejsi |
Této knížce jsem se nejprve nějak nevědomky pořád vyhýbala a vždy jsem upřednostnila jinou, nakonec jsem se k ní teda dopracovala a mrzí mě, že jsem si ji nepřečetla i dříve. Přečetla jsem ji během 3 dnů a byla jsem absolutně nadšená, hrozně mě oslovila provázanost jednotlivých postav, zároveň bylo dokonalé, jak měla každá ženská postava osud, že v příběhu jiné postavy mohla vyznít nějak a přitom ve skutečnosti člověk pochopil (věděl), proč tomu tak je. Určitě vřele doporučuji, ale spíše ženám kolem 25 let a víc, jen můj osobní subjektivní pocit :-)