Bábovky
Radka Třeštíková
Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou. Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.... celý text
Konečně autorka vsadila na to, co jí jde nejlíp, totiž na vymýšlení ženských životních příběhů a jejich proplétání do fungujícího celku. Kniha je čtivá a i když ne vše je do detailu vysvětleno a mnohé příběhy zůstávají více či méně otevřené, bavila mě. Je pravda, že postav je hodně a pokud čtete pomaleji, orientace v nich je stále težší a těžší, ale to se dá vyřešit jejich seznamem na papíru. Konec mě sice naštval, ale méně než konec Osm, takže za mě zatím nejlepší Třeštíková.
Strasne mi necim pripomina Hartla...vyborna kniha, co rozesmeje, rozbreci a nekdy se clovek i zamysli.
Bavilo mi, jak se osudy všech prolínaly a pohledy na totéž z různých stran. Vše ze života se všemi starostmi a radostmi, které si děláme sami a nebo nám je osud prostě nadělí... Sice vždy nebylo úplně jasné, jak kdo z daných lidí se svým "problémem" dopadl, ale alespoň můžeme použít fantazii a to má taky něco do sebe.
Mě se líbila. Přečetla jsem ji za dva dny, a tak mi nedělalo problem pamatovat si kdo je kdo. Velmi nenásilně se ukazují postavy z předešlé kapitoly v té co právě čtete. Kniha mi dala to co jsem od ní čekala, dva pěkné večery. Asi v tomto případě nejde o předávání hlubokých životních mouder, ale i tak si člověk uvědomí že za rozmazlenym frackem může být nekdo moc nešťastný, za dobrovolnou babičkou někdo s těžkostí na srdci a za úžasným milencem vyčůránek co to hraje na obě strany. No každá mince má dvě strany..
Tak já nevím, kniha dobrá, ale je to vlastně takové čekání na nic. Všudypřítomná nevěra na začátku mě donula knihu na chvíli odložit a když jsem se k ní vrátila, už jsem si jednotlivé jména musela zapisovat, abych vůbec byla v obraze. Co musím uznat je čtivost, i když jsem z těch souvětí byla zpočátku nesvá. Celkově jsem z knihy zvláštním způsobem smutná, ať už ze zmiňované nevěry (v hojném počtu-tak se opravdu děje? jsem asi ještě mladá a hloupá), nebo z těch příběhů které byly smutné samy o sobě. O konci nemluvě.
Knihu bych hodnotila na slušných 3,5 *
Bavilo mě to, ale trochu mi vadila, až moc velká propletenost osob. Ztrácela jsem se v nich a myšlenka, že vlastně skoro každý s každým se znal nebo se jejich osudy propojovaly, to mi přišlo až takové hodně neuvěřitelné, na druhou stranu to byl asi záměr autorky a je to kniha, nikoliv život. Co mi ale vadilo, byl konec..
O knize se hodně mluví a když na mě vykoukla v knihovně, byla jasnou volbou. Ale nečekala jsem, že ji přečtu jedním dechem. Asi nejvíce mi utkvěl příběh Dobrovolné babičky a jejího synka a příběh patnáctileté Nikoly a jejího přítele Ondřeje. Myslím, že se velmi často stává, že to co je vidět na první a možná i na druhý pohled zdaleka není všechno. Témata jako nevěra, postižené dítě, nezájem rodičů, těhotná milenka, existenční problémy... jsou silná i sama o sobě, ale když je někdo smíchá tak šikovně jako paní Třeštíková, pak my, obyčejní čtenáři jen žasneme.
Kniha byla velice vychvalovaná,myslím,že to je přehnané.Já ji ani nedočetla.Chtěla jsem oddechovku na večer,ale tohle vážně nešlo.
Kniha je super, moc dobře se čte fakt mě bavila. Doporucuju! Trestikovou miluju jako člověka, i jako styl psaní. Co mě ale vytaci, jsou ty konce- moc jsem nechápala už Osm a po Babovkach jsem musela procitat internet aby mi došlo, jak to teda vše bylo :D nápad super, leč 12 hlavních postav a milion vedlejších je trosku náročnější :D
Super čtení, přečteno rychlostí blesku ... jen cca u sedmé osoby se mi osudy žen začaly "míchat" a konec mi připadal useknutý, nedokončený. Nicméně celkový dojem je velmi dobrý, doporučuji k přečtení a těším se na další knihy od této autorky.
Četla jsem už dříve a musím říct, že to nebylo špatné čtení. Pro mě oddechová četba, zajímavě spjaté, protnuté osudy všech hrdinek, jen mi z těch příběhů bylo velmi často smutno. Dobrá četba na dovolenou :-)
Bavilo mě, jak se jednotlivé děje postav prolínaly a doplňovaly, lehce se četlo, ale ten konec nekonec?!
Pravdivé příběhy ze života. Ukázka, že život není peříčko...to asi všichni víme. Každopádně v této knížce je to podáno skutečně tak, jak to je. Doporučuji :)
O Radce Třeštíkové se teď hodně psalo, a tak jsem si řekla, že bych si od ní konečně taky mohla něco přečíst. Půjčila jsem si tedy Bábovky. No a zjistila jsem, že toto vážně není můj šálek čaje.
Myšlenka propojit osudy několika žen je sice zajímavá, ale tady to šlo zbytečně do extrému. Nevěra, krádeže, přetvářka, prostituce, drogy, šmejdi... Jako bych koukala na zprávy na Nově nebo četla Černou kroniku. Ach jo. Všechny hlavní hrdinky mi byly nesympatické. Jsou to tak trochu chudinky a docela dost krávy.
Taky autorčin styl mi úplně nesedl. Nejvíc mi ale vadilo, že použitý jazyk je v podstatě pořád stejný, ať už příběh vypráví patnáctiletá puberťačka, vysoce postavená manažerka nebo prostá žena těsně před důchodem. Není divu, že se pak celý děj slije v jeden velký guláš s dvanácti bábovkami a svazkem peněz k tomu (od koho ke komu nakonec doputovaly nemám tušení).
Nicméně knihu jsem dočetla a musím říct, že jsem ji přelouskala poměrně rychle. Určitá čtivost se tomu upřít nedá. Až se ale zase budu chtít rochnit v depresi, pobrečet si nad nespravedlností a rozčilovat se nad tím, jak na sebe lidé umí být hnusní, vyberu si velmi pravděpodobně knihu od někoho jiného. Knihu, která se mě nebude jen snažit nasr...štvat!
Myslím, že knize příliš velká medializace uškodila. Není špatná, je výborná, ale jen když zapomenete na to, jaký kolem toho byl cirkus.
Autorka skvěle zvládla propojit mnozštví postav, za to ji velmi tleskám. Kapitoly mají často otevřený konec (i ta poslední, ta mne vytočila, že nezjistím,co se stalo????), což velmi přidává na čtivosti.
Příběhy jsou ze života- tak obyčejné, známé a přece nevšední.
Já si u knihy skvěle odpočinula, mohu ji doporučit, i když po ní v budoucnu nejspíš už nesáhnu.
2016 | Bábovky |
2017 | Osm |
2018 | Veselí |
2020 | Foukneš do pěny |
2023 | Kde jsi, když nejsi |
První a asi poslední kniha od této autorky. Ze začátku jsem byla nadšená, jak se příběhy propojují, pak jsem zjistila, že se sice propojují, ale nikam nesměřují, navíc jsem se začala ztrácet v čase. Konec = zklamání.