Bábovky

Bábovky
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365746/bmid_babovky-JCx-365746.png 4 5855 5855

Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou. Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.... celý text

Marfinka
17.04.2019 4 z 5

Kniha se mi líbila, ale je pravda, že jsem se v ní ztrácela a kolikrát jsem se musela vracet, abych si vzpomněla, co jsem vlastně minule četla...

devildeny
08.04.2019 3 z 5

Po prvních životních příbězích jsem byla dost rozmrzelá, protože mi připadalo, že snad nemůže existovat spokojený vztah bez lží a nevěr a připadalo mi to až příliš negativní. Ale je super, jak autorka dokáže propojit příběhy i zdánlivě cizích lidí a čím více se životy těchto lidí protínaly, vše do sebe začalo více zapadat. Akorát konec nic moc, jestliže nebudou Bábovky 2.

LaPetja
07.04.2019 1 z 5

Takový humbuk kolem knihy. Nebo kolem Třeštíkové a jejího manžela? Nevím, každopádně Bábovky si to nezaslouží.

Jednotlivé příběhy jednotlivých osob. V každém příběhu dané osoby najdete dalších několik jmen. Všechna jména se dříve nebo později objeví v příběhu jiném. Je to blázinec na n-tou. Myslím, že v dobře napsané knize by se nemělo neustále listovat sem a tam nebo si snad dělat poznámky. Kniha vlastně ani nijak nekončí. Proč jsou tam zbytečné pasáže o bábovkách? Aby měla autorka název? Nevím. Hrozná souvětí i na pět řádků, míchanice aktuálního děje s fantazírováním, není to moc přehledné a žádný z příběhů nemá žádné rozuzlení (prostor pro fantazii?).

Malý spoiler: proč to odnesla zrovna paní Dobrovolná?

verindela1
07.04.2019 2 z 5

Kniha byla zajímavá, ale neustálé změny příběhů a jmen. Dost jsem se v ní ztrácela a teď bych nebyla schopná říct o čem jednotlivé příběhy byly. Asi bych musela přečíst znovu ale na tolik mě to zase nezaujalo.

Nerevanin
04.04.2019 3 z 5

Kniha se mi celkem líbila, zajímavá byla symbolika "bábovek", která pro každou postavu znamenala něco jiného. Některé hrdinky byly zajímavější než jiné, ale to je nespíš pochopitelné. Horší problém podle mě byl, že asi tak od poloviny knihy jsem se silně ztrácela v postavách a kdo ke komu patří, takže doporučuji kreslit si nějaký diagram. Zklamal mě také závěr, jednak protože to vlastně nemělo žádnou pointu a jednak jsem nepochopila, kdo a hlavně proč byl na konci knihy v bytě poslední vyprávějící postavy.

Suzynka29
30.03.2019 5 z 5

Právě dočteno. A za mě fakt super!!! Příběhy mě moc bavily, vše bylo perfektně provázané a bavilo mě to. Kniha je napsána pro mě příjemným jadrnym jazykem. Nemůžu nic vytknout, možná jen, ze mohla být delší. Trochu mě chvílemi mrazilo, jak jsem se v některých z těch příběhů sama viděla. DOPORUČUJI

Mosula
30.03.2019 3 z 5

Kniha se velmi dobře čte. Námět pospojovat dohromady osudy dvanácti žen byl sice zajímavý, ale šlo z toho vyždímat mnohem víc. Chování postav je těžko uvěřitelné a stereotypní, navíc podle stylu psaní a myšlenek byly jednotlivé žen nerozlišitelné (jako by jedna žena dostala šanci prožívat život znovu a znovu). Zoufale tomu chybí pointa.

JmenujiSeZuzla
28.03.2019 5 z 5

Knížku Bábovky mám doma už dost dlouho, ale naskytla se příležitost až nyní ji přečíst díky čtenářské výzvě a musím říct, že to je naprostá pecka. Hned po přečtení prvního příběhu jsem byla unešená. Hltala jsem každý příběh. Šíleně oceňuji propracovanost celého příběhu a to jak jsou jednotlivé příběhy navzájem propojené. Vše do sebe náramně zapadlo. Tuto schopnost oceňuji především u zahraničních spisovatelek - schopnost veškerého zapadnutí. Po dočtení by vám totiž vše mělo dát smysl. Je pravda, že dvanáct žen už je přeci jen moc. Klidně bych raději ocenila delší příběhy s méně hrdinkami. V některých jménech jsem se i ztrácela, ale toto vše bylo vykompenzováno.
Všechny příběhy mě bavily. Jednotlivé postavy byly originální a jednoduše z našeho světa. Našla jsem v knize ten náš reálný svět, což je příjemná změna po čtení převážně fantasy literatury.
Naschvál jsem ji četla velice pomalu. Já nechtěla aby skončila. I když někomu se může zdát příběh jako dost průměrný a ničím zajímavý, já nesouhlasím. Autorka dokáže vše podat nesmírně lehce. V knize není jediné slovo, které se tam nehodí a to z ní tvoří takhle kvalitní a čtivou tvorbu.
Moc mě těší, že existuje česká autorka takové kvality jako je Radka Třeštíková. Všechny chvály jsou nakonec pravda. Autorka je talentovaná žena s nápadem a kreativní myslí. Už nyní vím, že si od ní chci přečíst další knihy.

Jessie_
27.03.2019 4 z 5

Sice jsem si pro přehled hlavních postav musela udělat tahák, ale i tak se mi kniha líbila. Byla čtivá a zajímavá díky proplétání osudů postav.

kristynameri
25.03.2019 3 z 5

Právě teď jsem knížku dočetla a..nějak nevím, co napsat. Většinou po dočtení jakékoliv knížky mám aspoň nějaký dojem, tato ale ve mně nezanechala žádný, a já vlastně neumím posoudit, jestli se mi líbila nebo ne. Tak začnu asi tím, že absolutně nechápu, jak tato knížka může být označovaná jako bestseller. Nečekala jsem samozřejmě žádnou složitou literaturu, ale přesto jsem doufala, že se mi kniha bude líbit a aspoň si u ní odpočinu, ale nestalo se ani to. Oddechová literatura to určitě je (myslím tím stylem, jak je kniha napsaná), čte se rychle a svižně, ale co se týče obsahu, tak mi přijde hodně ponurý. Chápu, že život není peříčko a ani knihy nemusí být vždycky růžové, ba naopak, mám ráda knihy, u kterých si i pobrečím, ale tohle mi připomínalo jako některý ze seriálů na Nově. Prostě takový kýč. Nebylo to ani smutné, ani veselé, spíš takové depresivní a všechny ženy tam byly vykresleny dost hloupě a muži jako naprosí prevíti, ale obávám se, že život je krásnější a veselejší místo, než jaký ho zde autorka popisuje. Nevím, jestli si Radka v životě prožila něco špatného, ale fakt nechápu tu negativitu. Nicméně námět to byl určitě zajímavý, líbí se mi to propojení všechn žen a osudů, v postavách jsem se neztrácela, ale přesto si myslím, že by nebylo na škodu, kdyby postav bylo o něco méně a jejich jednotlivé osudy byly vylíčeny více do hloubky. Tohle bylo pouze takové hodně povrchové a jednotlivé příběhy téměř vždy skončily v tom nejlepším. Celkově to taky bylo hodně zmatené, i co se týče časů, kdy se děje odehrávaly, přišlo mi to trochu zamotané a nedomyšlené. Otevřený konec se mi nelíbil. Styl psaní byl fajn, jak už jsem psala, četlo se to rychle a svižně, ale vadilo mi, že autorka psala u každé postavy naprosto stejným stylem, tudíž každá postava, bez ohledu na věk či společenské postavení, stejně jakoby uvažovala a to mi trochu vadilo. Určitě si s tím Radka mohla trochu víc pohrát. Patnáctiletá holka prostě nebude přemýšlet stejně jako důchodkyně. Občas mi vadily i dlouhé souvětí, hlavně styl: ,,blablabla, tak ne, blablabla", což se v knize opakovalo dost často a někde to bylo na můj vkus i dost zbytečné. Ale i přes to všechno jsem knihu přečetla, docela mě bavila (některé postavy méně, některé více) a uznávám, že muselo být těžké jednotlivé postavy propojit tak, aby to dávalo smysl. Taky se mi líbí některé detaily, díky kterým si vzpomenete, o kterou postavu se jedná, např. muž se žvýkačkou. Mám takový pocit, že kniha je hlavně o dětech, v každé kapitole se objevují děti nebo to má nějakou souvislost s dětmi (i s těmi dospělými), ale výhoda je, že kniha vás bude bavit, i když děti nemáte a ani zatím neplánujete, alespoň já to tak měla. Když to shrnu-knihu nemůžu ani doporučit, ani vyloženě nedoporučit. Já osobně jsem ráda, že jsem si ji přečetla a udělala jsem si na ni svůj obrázek. Je to má první kniha od Radky Třeštíkový, ale ráda bych vyzkoušela ještě nějakou.

MišuleP
25.03.2019 1 z 5

Kniha mě neoslovila, nemám ráda tento styl. Moc příběhu, skoro žádný děj, nakonci se prolne, ale už si bohužel nepamatujete co bylo na záčatku. Věci, které mě zajímali jsem se nedozvěděla.

Noname007
23.03.2019 3 z 5

Kniha mě příliš neoslovila. Nepřišlo mi v tom nic příliš zajímavého, ale alespoň to byla oddechová četba. Nenadchla, ale ani neurazila.

edith79
21.03.2019 4 z 5

Zajímavá mozaika ženských a dívčích osudů se spoustou, spoustou náhod. Dlouho jsem tuto knížku obcházela obloukem a říkala si, že tenhle styl Láska nebeská mě nebude asi moc bavit. Ale bavil. V postavách jsem se nějakou záhadou v pohodě vyznala a knížku jsem si užila.

Pauvka
21.03.2019 4 z 5

Moc pekna knizka :) ale nepsat si jmena hrdninek a k tomu co maji spolecneho, byla bych v lese uz po 3 kapitole :) to doporucuju ;)

Sůvička4
20.03.2019 5 z 5

Příjemná oddychová kniha, která mě rychle vtáhla do děje. Velmi zajímavé bylo postupné okrývání vzájemně propojených osudů. Určitě se těším na další autorčiny knihy.

Vendas
19.03.2019 5 z 5

Čtivá kniha s pěknými zápletky.

baty
18.03.2019 4 z 5

Knížka se mi líbila, je to takové odpočinkové čtení. Jen jsem se občas ztrácela v postavách.

bonomi
17.03.2019 3 z 5

Nebyla to žádná složitá literatura. Podle mě je to takový typ knihy na zabití času, který vám ale nic nového nedá. Nicméně, četlo se mi to dobře a neberu to jako ztrátu času. Něco takového jsem zrovna potřebovala.

Anys8
14.03.2019 3 z 5

Knížka nezklamala ale ani nějak extra nenadchla, nejvíce mi vadilo, že čtenář musí listovat zpátky knihou, aby si spojil děj, zbytečně komplikované.

bookwoman
13.03.2019 3 z 5

Na čtení této knížky jsem se opravdu těšila, protože jsem o ní hodně slyšela. Ale asi jsem od příběhu čekala víc. Líbilo se mi ale, že příběh byl ze života, a byl poutavě propletený, bylo tam hodně zajímavých situací. Dále bylo jiné to, že knížka byla napsána z pohledu různých žen, což knížku dělá zajímavou. Když jsem však došla na konec knihy, tak tam vlastně žádný konec nebyl, knížka se mi zdála neukončená, čekala jsem nějaké rozuzlení příběhu. Od této autorky si chci ale přečíst i další knížky, protože musím uznat to, že tato kniha se opravdu dobře a rychle četla.