Bábovky
Radka Třeštíková
Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Napadlo vás někdy, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou. Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je ztratil, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit? Nechte se strhnout upřímnou zpovědí hlavních hrdinek, kde nechybí ironie, humor, bolest, napětí, nenávist ani láska. Kde se emotivní příběhy vzájemně prolínají, jeden vede ke druhému, k celé řadě zajímavých rozuzlení a potom nerušeně pokračují dál, někdy šťastně, někdy ne, takový už je život.... celý text
No co s tím sakra....řekněme, že nejsem úplně cílová skupina a psát do komentáře č. 988 nějaký neotřelý postřeh to je skoro stejně náročný úkol jako pospojovat osudy dvanácti žen tak nějak aby to dávalo smysl, aspoň trochu nebo aspoň nějaký smysl.....
Co mi zásadně chybělo - k četbě se měl ve formě přebalu dodávat vývojový diagram aby si čtenář mohl zakreslovat kdo s kým, kde koho to...no...řeže... a co komu šlohnul, případně opatřit každý výtisk výraznou polepkou "Určeno pro sociální inženýry".
No řečeno slovy klasika "nechci do toho nějak zabrušovat", celé to působí dojmem jako by někdo posbíral střípky různých partnerských katastrof, tragédií a smíření s osudem, snažil se to nějak slepit aby to vypadalo, že to k sobě patří a na konci se to rozpadlo jak ta čínská váza. Rozptyl přes všechny věkové kategorie zaručuje, že se tam najde kde kdo a je úplně jedno, že charaktery jednotlivých postav jsou ploché tak, že Polabská nížina vůči tomu působí jako velehory.
Doporučil bych jako rychloobrátkové čtení na ukrácení cesty při návratu z ne úplně povedené rodinné dovolené.
Příjemné oddychové čtení. Kniha mě moc bavila. Jen jsem se ke konci trochu ztrácela v postavách a to jsem četla každý den.
Docela fajn oddychovka na klidné odpoledne. Bavilo mě, jak to měla autorka pěkně promyšlené, jak do příběhů postupně vstupují jednotlivé postavy a jak se o nich postupně více dozvídáme. Nejvíce se mi líbila snad Nikoly část, jelikož mi je věkem nejbližší, a tak jsem se s ní dokázala nejlépe ztotožnit. Myslím, že až budu starší, ocením tuto knihu spíš, ale zatím musím říct, že nebýt čtenářské výzvy, po "Bábovkách" bych nesáhla.
Oddychové čtivo. Velmi čtivé, celkem vtipné, hodně propletené. Ženské postavy jsou sice na první pohled velice různorodé (věkem, sociálním postavením, zaměstnáním atd.), ale ve skutečnosti se mi zdá, že jde o jednu osobu jen v různých situacích. Všechny ženy v knize totiž uvažují stejně, mají stejný smysl pro humor... a používají stejný typ souvětí, v němž pospojují kdeco. Propojenost postav a příběhů mi zpočátku přišla zajímavá, ale pak už toho bylo moc. Jednak to působilo nevěrohodně, jednak to bylo už dost předvídatelné...
Ale i tak se kniha četla dobře, rychle a celkově potěšila.
Za mě super, moc čtivá knížka. Líbil se mi nápad, propojení všech příběhů a použití slova bábovka minimálně jednou v každé kapitole. Nejradši bych si teď sedla a nakreslila si síť všech postav, párkrát jsem musela listovat, abych si ověřila, jestli si to pamatuji správně a kde že byla ta Linda, Renata a další zmíněny. Edit: Po přečtení komentářů doplňuji: Knížka vážně nepůsobí moc optimisticky. Štastný manželský život tady nenajdete, spíš celkem bezútěšnost. Konec mě taky mrzel, některé části byly depresivnější než jiné, ne úplně veselé, přesto opravdu čtivé.
Četla se dobře, množství postav mi nevadilo. Trochu mi to připomínalo P.Hartla a jeho Erotikon, ale tohle bylo smutnější.
ČV 2019 - Kniha od současné české autorky.
Doporučuji číst na jeden zátah, jinak se ztratíte v množství postav, jako se to stalo mně. Nejvíce mě zaujaly první dvě kapitoly - téma, o kterém momentálně dost přemýšlím. Celou knihu jsem čekala, jak se jejich příběh bude dále vyvíjet. Ale... pak už mě přestalo bavit luštění, kdo je kdo a kdo je na koho napojený. Nakonec jsem knihu nedočetla.
Tento typ literatury není můj žánr, četla jsem hlavně kvůli výzvě. Příběhy dvanácti žen, jejichž osudy jsou propojené. Některé příběhy mě zaujali více, jiné méně. Lehká nenáročná oddychovka.
Čtenářská výzva 2019: Kniha od současné české autorky.
Tady se trošku víc rozepíšu..:)
Literatura by se mohla dělit třeba na tu nejvyšší, kterou nepochopí žádný běžný smrtelník. Jen Vaše upjatá učitelka z češtiny ze 7.třídy, pán bůh a pak možná zhulenej Dostojevský nebo tak někdo. Na vysokou, která Vás poprvé FAKT zaujme, popáté ji pochopíte a po desáté pochopíte, že ji vůbec nechápete, ale o to ji máte radši. Mám pár pasáží z takových děl a když nastane magická chvíle konjunkce Kredence se Sifonem, já zavřu oči, můj muž se ke mně přiblíží a.. poškrábe se..někde, tak v takových magických chvílích já neslyším hudbu z filmů či tak něco, ale napadají mě úryvky z těch pár veleděl. A přesně takové veledílo Radka zatím nemá. Kdyby další literatura byla střední, nižší a nízká, tohle by pro mě bylo něco mezi střední a nižší. Do knihy se mi nechtělo, vzala jsem ji proto, že jsem ji dostala, hodila se do výzvy a hlavně jsem chtěla zjistit, zda paní Třeštíkové nekřivdím. Sledovala jsem její zrod na spisovatelském nebi poměrně od počátku. Jsem vášnivou čtenářkou nablblých časopisů, co mi podle muže snižují ročne intelekt v řádu jednotek. Možná už jsem taky na nule, kdož ví. A ty zaregistrovaly už To prší moře, ovšem, co spustily Bábovky, z toho mi bylo až blivno..Paní Třeštíková byla všude, není její vina!! a Bábovky byly na čtenářském Olympu..Ono hezká vtipná baba, co má blog, děti a za muže Třeštíka, tomu se ani nemusí dělat reklama.Bylo mi trošku smutno z toho, jak se vlastně dělaj hvězdy showbyznysu, i toho literárního, ale co už.. Zkoušela jsem číst její příspěvky i knihu a říkám, že se nemohu zbavit dojmu, že podobně by to napsala dobrá polovina mých vtipných a šikovných kamarádek. Ale o nich Žena a život nepíše..Ale zase, není to blbý, to ne. Je to ze života, aktuální, snadno vstřebatelný..Jsem zastáncem hesla "Kniha do každé rodiny, potěší děti, muže i maminy!". A holt spousta mamin je faaakt unavenejch atd. na Gogoly a spol. Takže jsem ráda za poctivej českej průměr! Však hodnocení 70 pr. je fakt dobrý a mě by dost potěšilo a mít taková čísla prodejů, tak bych bouchla i šáňo ze Champagne:) Ps.: Kdy kdo přestane vidět milenky jen jako přešlechtěný nádhery, co si s chlapem 23,5hod. denně užívají divoký sex jako z Rychle a zběsile, hlavně na lince, na pračce, na kapotě auta, proboha ne postel!! A manželky jako seberozvojem posedlý chudinky, který mužům jakože nerozumí..Mám mezi známými několik milenek a tohle už začíná být trošku předvídatelnej stereotyp, ony takový nejsou a takový život nevedou. Dokonce ani jedna z nich ještě neotěhotněla! Byť uznávám, že jejich vyvolení zadaní s nimi většinou nejsou, aby spolu četli tu vysokou literaturu z popisu výše..
No... asi úplně nevím. Kniha je čtivá a rozhodně zaujala moji pozornost. Po jejím přečtení je mi ale smutno. Cítím úzkost a strach. To jako vážně není šance na normální, poklidný život? Chci se nebát, ale současní (čeští) autoři mě svojí interpretací lásky a rodiny celkem děsí.
Kniha je čtivá, ale nevyhovoval mi styl, jakým je napsaná. Byla jsem od začátku zamotaná v postavách. Doporučuji číst s kusem papíru v ruce. Autorka se zjevně vyžívá v nevěrách, což není mé oblíbené téma, zvlášť, když už je jí moc jako v této knize. Tam snad byl každý s každým.
Hodně váhám nad hodnocením. S touto autorkou si asi prostě nebudu rozumět. Knihu jsem přečetla velmi rychle, těžko se odkládá. Rozhodně bych o ní nenapsala, že je to oddechové čtení. Na mě působila dost depresivně. Za velmi zajímavý a propracovaný nápad poskládat takto příběhy dvanácti žen, které mají něco společného, i když to o sobě ani nemusí vědět, přidávám hvězdičku navíc.
Knihu jsem přečetla během dvou dnů,ale i tak jsem se ke konci už ztrácela a přemýšlela jsem,kdo ke komu patří.Ale i tak hodnotím kladně,styl psaní autorky se mi líbí,nápad zajímavý s propojením postav jen jsem čekala zajímavější konec.
2016 | Bábovky |
2017 | Osm |
2018 | Veselí |
2020 | Foukneš do pěny |
2023 | Kde jsi, když nejsi |
Strašná slátanina. Nedalo se to dočíst. Druhá kniha, kterou jsem v životě odložila.